Εξεταστική για παράλληλο νόμισμα

Εξεταστική για παράλληλο νόμισμα

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι ευθύνες δεν παραγράφονται και θα αποδοθούν σε αυτούς που τις έχουν, όποιοι κι αν είναι», ήταν το μήνυμα της Πειραιώς με αφορμή την υπόθεση Πάνου Καμμένου. Μόνο που η εν λόγω αποστροφή αφορούσε και την προαναγγελθείσα δέσμευση της Ν.Δ. ότι ως κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της πρώτης φοράς Αριστερά που οδήγησαν στην επιβολή των capital controls, στο τρίτο μνημόνιο και στη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Την ιδέα μάλιστα είχε προτείνει ο Κυρ. Μητσοτάκης ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Και τον περασμένο Μάρτιο, η σχετική πρόταση κατατέθηκε με πρώτη την υπογραφή του ως προέδρου της Ν.Δ. και κατόπιν σύσσωμης της K.O. του κόμματος. Τότε, ανάμεσα στα προς διερεύνηση ερωτήματα ήταν και η ύπαρξη του Plan X, με βασικό ερώτημα αν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, όπως ισχυρίζονταν υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ή αν ενεργούσαν άνευ εντολής του.

Η Ν.Δ. επανέρχεται στην ανάγκη να διερευνηθούν τα γεγονότα υπό το φως των νέων αποκαλύψεων για το παράλληλο νόμισμα που είδαν το φως της δημοσιότητας από τον Κορεάτη σύμβουλο του Γ. Βαρουφάκη, Γκλεν Κιμ, αλλά και από τον ίδιο τον κ. Βαρουφάκη, σύμφωνα με τον οποίο το Plan X ήταν σε απόλυτη γνώση του πρωθυπουργού και κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης.

Για την Πειραιώς δεν είναι μόνον οι νέες αποκαλύψεις αυτές που επιβάλλουν την υπενθύμιση στην κοινωνία τού τι συνέβη το 2015 και πόσο κοντά έφθασε η χώρα στην έξοδο από την Ευρωζώνη. Είναι η «εκκωφαντική σιωπή» της κυβέρνησης για ακόμη μία υπόθεση –τη χαρακτηρίζει «εγκληματική»– που αφορά τους πολίτες και τη «δραματική επιδείνωση της ζωής τους τα τελευταία χρόνια». Εξίσου εκκωφαντική είναι η σιωπή και για την εμπλοκή του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση «Noor 1».

Επιδιώκοντας να αυξήσει την πίεση που ασκούν στην κυβέρνηση αμφότερες οι αποκαλύψεις, η Πειραιώς επαναφέρει το θέμα στο προσκήνιο, μαζί με τη δέσμευσή της ότι ως κυβέρνηση θα αναζητήσει τις ευθύνες για τα γεγονότα του 2015 μέσω Εξεταστικής. Η αποστροφή του λόγου του Β. Κικίλια στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την περασμένη Πέμπτη ότι οι ευθύνες δεν παραγράφονται και θα αποδοθούν δεν ήταν τυχαία. Και αυτό διότι οι συνέπειες του πρώτου εξαμήνου διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην οικονομία –με κορυφαίο ζήτημα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών– ξεπερνούν κατά πολύ το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το νήμα που συνδέει τις δύο υποθέσεις είναι η άρνηση του πρωθυπουργού να τοποθετηθεί επισήμως και να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα που έχουν τεθεί. Oπως απέφυγε να απαντήσει αν γνώριζε για την εμπλοκή του κ. Καμμένου στην υπόθεση «Noor 1», αποφεύγει συστηματικά να τοποθετηθεί και για το περίφημο σχέδιο παράλληλου νομίσματος του Γ. Βαρουφάκη, το οποίο αποκάλυψε με λεπτομέρειες ο Κορεάτης σύμβουλός του Γκλεν Κιμ. Για τις υποθέσεις, πάντως, τα αδιέξοδα και τις αποτυχίες της κυβέρνησης αναμένεται να τοποθετηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. που έχει οριστεί για τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

«Υπήρχε σχέδιο»

«Αποδεικνύεται ότι υπήρχε σχέδιο πριν από τις εκλογές του 2015, με τη συμμετοχή ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα, το οποίο οδηγούσε τη χώρα σε αλλαγή νομίσματος και έξοδο από την Ευρωζώνη. Oλοι μαζί, ενσυνειδήτως, οδηγούσαν τη χώρα στην καταστροφή», αναφέρει η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να κρατάει τον κ. Κιμ στη θέση του συμβούλου του υπουργού Οικονομικών. H Πειραιώς, εξάλλου, βάζει στο κάδρο των ευθυνών και αναζητεί απαντήσεις και από τους κ. Γ. Δραγασάκη και Ν. Παππά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή