Κυπριακό: Οι Βρυξέλλες στηρίζουν κάθε νέα κίνηση επίλυσης

Κυπριακό: Οι Βρυξέλλες στηρίζουν κάθε νέα κίνηση επίλυσης

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισε η Τουρκία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αλλά και στην ελπίδα ότι στο εγγύς μέλλον μπορεί να εμφανιστεί ξανά παράθυρο ευκαιρίας για την επανένωση του νησιού, αναφέρθηκαν μετά το ναυάγιο της διάσκεψης του Κραν-Μοντανά κόμματα στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Την ίδια στιγμή, στις Βρυξέλλες δηλώνουν έτοιμοι για στήριξη της Ε.Ε. σε κάθε νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, κατά τη χθεσινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει όποια νέα κίνηση στην κατεύθυνση της επίλυσης. Ο κ. Βιντερστάιν δήλωσε, επίσης, ότι «παρά τις δέκα ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων, ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εναπομείνασες διαφορές ήταν πολύ σημαντικές και για τις δύο πλευρές για να καταλήξουν σε συμφωνία επί πολλών θεμάτων αυτήν τη στιγμή». Και πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. «υποστήριξε τόσο πολιτικά όσο και σε τεχνικό επίπεδο τη διαδικασία και παραμένουμε δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε και τις δύο πλευρές προκειμένου να επιτύχουν μια βιώσιμη διευθέτηση στο μέλλον».

Να κρατηθεί «η ελπίδα ζωντανή» και οι αρνητικές εξελίξεις να αντιμετωπισθούν συλλογικά ζήτησε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Νικόλας Παπαδόπουλος απέδωσε την αποτυχία της διάσκεψης στην τουρκική αδιαλλαξία και υπογράμμισε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι νέα στρατηγική και πίστη στο δίκαιο του λαού μας». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ενώ ο επικεφαλής του Κινήματος Οικολόγων Ν. Περδίκης επέκρινε τους χειρισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη. Ο έντονος χαρακτήρας ορισμένων από τις δηλώσεις των Κυπρίων αρχηγών οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στο γεγονός ότι τον Φεβρουάριο η Κύπρος οδηγείται σε προεδρικές εκλογές, ως εκ τούτου η χώρα διανύει ήδη μια άτυπη προεκλογική περίοδο.

Ν.Δ., Ποτάμι

Στην Αθήνα, σε εκτενές σχόλιο για το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων στο Κραν-Μοντανά προχώρησε ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος. «Δυστυχώς, η αδιαλλαξία της Αγκυρας στα θέματα της ασφάλειας και της παραμονής κατοχικών στρατευμάτων, καθώς και η επιμονή της στη διατήρηση παράλογων επεμβατικών δικαιωμάτων στην Κύπρο, υπέσκαψαν μια πολύ σοβαρή προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού», είπε ο κ. Κουμουτσάκος. Και υπογράμμισε ότι η Διεθνής Κοινότητα γνωρίζει τις τουρκικές ευθύνες. Ο ίδιος τόνισε ότι η Ν.Δ. στηρίζει τις ενέργειες του κ. Αναστασιάδη και σημείωσε ότι η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει, πρώτον, να μην εγκαταλείψει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και, δεύτερον, να αποτρέψει «κάθε απόπειρα αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα προκαλούσε ένταση και ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Για «πολύ μεγάλες» ευθύνες της Τουρκίας στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού έκανε λόγο ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης. «Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη θα πρέπει να γκρεμιστεί. Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να χτίσουν ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Και η προσπάθειά μας, εμάς και των Κυπρίων πρέπει να συνεχιστεί», είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή