Νέες συλλήψεις στην Τουρκία

Νέες συλλήψεις στην Τουρκία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης προκάλεσε η σύλληψη δέκα ακτιβιστών, συμπεριλαμβανομένης της Ιντίλ Εσέρ, διευθύντριας του τουρκικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, στη νήσο Πρίγκηπο, στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

«Ανησυχούμε σοβαρά για την αυθαίρετη σύλληψη και φυλάκιση υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία», τόνισε χθες η Ελίζαμπεθ Θρόσελ, εκπρόσωπος Τύπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προσθέτοντας ότι οι συλληφθέντες «διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο να υποστούν βασανιστήρια και άλλες μορφές βάναυσης, απάνθρωπης μεταχείρισης».

Νωρίτερα, ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου, Νιλς Μουίζνιεκς, κάλεσε τις τουρκικές αρχές «να απελευθερώσουν άμεσα τους συλληφθέντες», σημειώνοντας ότι καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Στους δώδεκα μήνες που μεσολάβησαν από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, οι τουρκικές αρχές φυλάκισαν περί τους 50.000 ανθρώπους που περιμένουν να δικαστούν, ενώ απέλυσαν ή έθεσαν σε διαθεσιμότητα 150.000 στρατιωτικούς, αστυνομικούς, εκπαιδευτικούς και άλλους δημόσιους υπαλλήλους. Ολοι βαρύνονται με κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Οπως ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουρετίν Τσανικλί, η τουρκική κυβέρνηση δήμευσε ή ανέλαβε τη διοίκηση 965 επιχειρήσεων στο ίδιο χρονικό διάστημα. Οι εν λόγω επιχειρήσεις έχουν την έδρα τους σε 43 διαφορετικές επαρχίες και απασχολούν 46.357 υπαλλήλους, ενώ η αξία των κεφαλαίων τους υπολογίζεται σε 11,3 δισ. δολάρια. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που επιβλήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα έδωσε στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να δημεύσει ή να ορίσει επιτρόπους σε εταιρείες, τράπεζες, βιομηχανίες, εκδοτικά συγκροτήματα, μέσα ενημέρωσης, που κατηγορούνται ότι σχετίζονταν με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Γκιουλέν. Οι τουρκικές αρχές θεωρούν τον Γκιουλέν ιθύνοντα νου του στασιαστικού κινήματος, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Μεταξύ των φυλακισθέντων περιλαμβάνονται ο ηγέτης του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς και η συμπρόεδρος του κόμματος Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, όπως και άλλοι 10 βουλευτές του. Χθες ο Ντεμιρτάς επρόκειτο να μεταφερθεί από τη φυλακή της Αδριανούπολης, όπου κρατείται, στην Αγκυρα για να παραστεί σε συνεδρίαση του δικαστηρίου που εκδικάζει την υπόθεσή του. Ωστόσο οι φρουροί αρνήθηκαν να του βγάλουν τις χειροπέδες, όταν ο πρόεδρος του HDP τούς ξεκαθάρισε ότι δεν επρόκειτο να παραστεί στη δίκη του σιδηροδέσμιος. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνει στο κελί του, στην Αδριανούπολη. Οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει κάθειρξη 142 ετών για τον Ντεμιρτάς και 83 ετών για τη Γιουκσεκντάγκ.

Την ίδια ώρα, στη Χάγη, το ΥΠΕΞ της Ολλανδίας εξέδιδε ανακοίνωση με την οποία καθιστούσε σαφές ότι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές δεν είναι ευπρόσδεκτος να ταξιδέψει στη χώρα, όπου σχεδίαζε να μιλήσει σε εκδήλωση Τούρκων μεταναστών με αφορμή την πρώτη επέτειο του πραξικοπήματος. Η άρνηση της ολλανδικής κυβέρνησης να επιτρέψει ομιλίες Τούρκων αξιωματούχων σε συγκεντρώσεις ομοεθνών τους τις παραμονές του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου προκάλεσε σοβαρή διπλωματική ρήξη μεταξύ Αγκυρας και Χάγης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή