Αναμένοντας την τελική νίκη στη Μοσούλη

Αναμένοντας την τελική νίκη στη Μοσούλη

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΟΥΛΗ. Αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν σε χωριό στα περίχωρα της Μοσούλης σκοτώνοντας αρκετούς αμάχους, ανάμεσά τους και δύο δημοσιογράφους, την ώρα που το Ισλαμικό Κράτος έχανε τον έλεγχο και του τελευταίου τμήματος της πόλης, έπειτα από την τελική επίθεση των ιρακινών δυνάμεων. Η επίθεση στο χωριό Ιμάμ Χαρμπί έγινε στο πλαίσιο εκστρατείας αντιπερισπασμού από το Ι.Κ. ενώ οι συμμαχικές δυνάμεις προχωρούν στην ανακατάληψη πόλεων που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος από το 2014.

Οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν στο χωριό, το οποίο βρίσκεται περίπου 70 χλμ. από τη Μοσούλη, από τη δυτική όχθη του ποταμού Τίγρη, κινούμενες σε μια λωρίδα γης ελεγχόμενη ακόμα από το Ι.Κ. Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους δύο Ιρακινοί δημοσιογράφοι που κάλυπταν την αντεπίθεση των συμμαχικών δυνάμεων ασφαλείας. Τραυματίες είναι δύο ακόμα δημοσιογράφοι, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των νεκρών. Οι μάχες ανάγκασαν τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης να διακόψει την επιχείρηση αρωγής 80.000 προσφύγων, οι οποίοι βρίσκονται σε δύο καταυλισμούς στην περιοχή Καταγιάρα, βόρεια του χωριού Ιμάμ Χαρμπί. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αναγκάστηκε να προβεί στην κίνηση αυτή από τη στιγμή που, λόγω των συγκρούσεων, φορτηγά με νερό δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τους καταυλισμούς, καθιστώντας έτσι επισφαλή τα αποθέματα νερού.

Ταυτόχρονα, στη Μοσούλη οι δυνάμεις του Ι.Κ. υπερασπίζονται σθεναρά μια συρρικνωμένη περιοχή στη δυτική όχθη του Τίγρη. Οι ιρακινές δυνάμεις αναγκάζονται να μάχονται από πόρτα σε πόρτα στην πυκνοκατοικημένη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμαχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως αναμένουν την τελική νίκη μέχρι το τέλος της εβδομάδας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη Μοσούλη «πρωτεύουσα» του Ι.Κ.

Η νίκη αυτή θα περιορίσει τον έλεγχο του Ι.Κ. στο Ιράκ κυρίως σε έρημες περιοχές δυτικά και νότια της πόλης, στις οποίες κατοικούν μερικές χιλιάδες άνθρωποι.

Παράλληλα, το Ισλαμικό Κράτος αναμένεται να συνεχίσει τέτοιες επιθέσεις αντιπερισπασμού, οι οποίες στοχεύουν να διασπάσουν τις δυνάμεις οι οποίες συμμετέχουν σε τέτοιες επιθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, η επίθεση στη Μοσούλη έχει προκαλέσει τη μετακίνηση σχεδόν 900.000 κατοίκων, ενώ η προσπάθεια αποκατάστασης βασικών υποδομών στην πόλη αναμένεται να κοστίσει 1 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή