Διχασμένη η Fed για την οικονομική πολιτική στις ΗΠΑ

Διχασμένη η Fed για την οικονομική πολιτική στις ΗΠΑ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed για τη νομισματική πολιτική (13-14 Ιουνίου) δεν άσκησε κάποια ιδιαίτερη επίδραση στις αγορές, καθώς δεν υπήρξαν ενδείξεις για τον ακριβή χρόνο της νέας αύξησης των επιτοκίων και της έναρξης μείωσης του ισολογισμού. Σύμφωνα με τα πρακτικά, οι αξιωματούχοι εμφανίστηκαν διχασμένοι για την πορεία του πληθωρισμού, καθώς κάποιοι υποστήριξαν ότι η πρόσφατη αποδυνάμωσή του οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες, ενώ άλλοι εξέφρασαν ανησυχία για το ενδεχόμενο οι πληθωριστικές πιέσεις να διατηρηθούν υποτονικές για μεγαλύτερο διάστημα. Επίσης, ορισμένοι από τους αξιωματούχους τάχθηκαν υπέρ της προοπτικής η μείωση του ισολογισμού να αρχίσει τους αμέσως επόμενους μήνες, ενώ κάποιοι άλλοι ήταν πιο επιφυλακτικοί, προτείνοντας να περιμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο τρέχον έτος. Στις αγορές συναλλάγματος, ο δείκτης DXY, ο οποίος αποδίδει την αξία του δολαρίου έναντι των νομισμάτων των έξι σημαντικότερων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, κατέγραφε εβδομαδιαία κέρδη 0,2% στην αγορά της Ευρώπης την Παρασκευή, λίγες ώρες πριν από τη δημοσίευση των στοιχειών Ιουνίου για τις νέες θέσεις απασχόλησης εκτός γεωργικού τομέα στις ΗΠΑ, αν και βρισκόταν κάτω από το υψηλό εβδομάδας που σημείωσε την Τετάρτη μετά τα θετικά στοιχεία σχετικά με τη δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα των ΗΠΑ.

Στο περιβάλλον αυτό, η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαινόταν στην περιοχή 1,1415 νωρίς την Παρασκευή, οριακά χαμηλότερα σε εβδομαδιαία βάση, παραμένοντας όμως κοντά στο υψηλό ενός έτους 1,1445, που κατέγραψε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, εν μέσω αυξημένων προσδοκιών ότι η ΕΚΤ προτίθεται να προσχωρήσει σε αναπροσαρμογή της νομισματικής πολιτικής της νωρίτερα απ’ όσο αναμενόταν μέχρι πρόσφατα, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης βελτίωσης της οικονομικής δραστηριότητας της Ευρωζώνης και της υποχώρησης του πολιτικού κινδύνου. Αυτή η άποψη, που βρήκε νέα στήριξη στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ (8 Ιουνίου) που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, οδήγησε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων Γερμανίας και ΗΠΑ σε νέα υψηλά. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου βρέθηκε την Παρασκευή στο 0,58% για πρώτη φορά τους τελευταίους 18 μήνες, έχοντας καταγράψει άνοδο 11 μ.β. σε εβδομαδιαία βάση και 33 μ.β. συνολικά από την ομιλία του Μάριο Ντράγκι στο ετήσιο συνέδριο της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας στις 27 Ιουνίου, όπου τόνισε πως οι αποπληθωριστικές δυνάμεις έχουν αποκατασταθεί από ανοδικές πιέσεις στο επίπεδο των τιμών.

* Διεύθυνση οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή