Ανοίγει πανιά η Θεσσαλονίκη

Ανοίγει πανιά η Θεσσαλονίκη

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς καμία στήριξη από το υπουργείο Αθλητισμού, η Θεσσαλονίκη θα γίνει από σήμερα και για μία εβδομάδα η «πρωτεύουσα» της ιστιοπλοϊκής κατηγορίας 470. Στον Θερμαϊκό θα βρεθούν 80 ανδρικά και 60 γυναικεία πληρώματα από 36 χώρες για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της κλάσης. «Οικοδεσπότες» είναι ο Ναυτικός Ομιλος Θεσσαλονίκης και οι χάλκινοι Ολυμπιονίκες του Ρίο, οι Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, οι οποίοι συγκαταλέγονται και στα φαβορί για διάκριση.

Η οικονομική κρίση έχει μειώσει τη διεξαγωγή μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων στη χώρα μας. Ο Ναυτικός Ομιλος Θεσσαλονίκης, όμως, αποτελεί μια… όαση σε αυτό το γκρίζο τοπίο, καθώς έχει διοργανώσει τα τελευταία χρόνια τρία ευρωπαϊκά και τέσσερα παγκόσμια. «Εχουμε “χτίσει” ένα καλό όνομα. Τόσο η ομοσπονδία όσο και οι διεθνείς κατηγορίες μας εμπιστεύονται. Αναλαμβάνουμε διοργανώσεις στις οποίες έχουμε καλούς αθλητές και δίνουμε την ευκαιρία στους ιστιοπλόους μας να αγωνίζονται εντός έδρας. Μέσα από τους διεθνείς αγώνες προβάλλουμε την πόλη και τη χώρα μας. Για τη διοργάνωση των 470 δεν υπήρξε καμία οικονομική στήριξη από τη ΓΓΑ. Μας βοήθησαν οι δήμοι και σε μικρότερο βαθμό η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, Ακης Τσαλίκης.

Η διοργάνωση της Θεσσαλονίκης θα θυμίζει Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα περισσότερα από τα πληρώματα που διακρίθηκαν στο Ρίο βρίσκονται στην πόλη και ο ανταγωνισμός αναμένεται μεγάλος. «Από τους κορυφαίους των 470 λείπουν μόνο οι Κροάτες. Ολοι οι άλλοι είναι εδώ. Ο ΝΟΘ είναι έμπειρος και έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει ο καιρός και θα διεξαχθούν εξαιρετικοί αγώνες», μας είπε ο Μάκης Ωρολογάς, προπονητής των Μάντη – Καγιαλή.

Στα 470 ανδρών το μόνο χρυσό μετάλλιο από παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι αυτό που είχαν κατακτήσει οι Κοσματόπουλος – Τριγκώνης, το 1995. Σήμερα, ο Ανδρέας Κοσματόπουλος είναι μέλος στο Δ.Σ. της κατηγορίας και βοήθησε για να έρθει η διοργάνωση στη χώρα μας: «Οταν αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε τον αγώνα, είχαμε ως γνώμονα τους Ελληνες αθλητές. Θα πάρουν μέρος 15 ελληνικά πληρώματα, ενώ στο προηγούμενο αγωνίστηκε μόνο ένα. Αυτό αποτελεί μεγάλη επιτυχία και ενισχύει την υπάρχουσα κληρονομιά. Χωρίς να θέλω να φορτώσω τα παιδιά (σ.σ. Μάντη – Καγιαλή) με άγχος, ούτε να τους προσδώσω τον τίτλο του φαβορί, θα αποτελούσε για εμένα μεγάλη χαρά ο διπλασιασμός των ελληνικών πληρωμάτων με χρυσό μετάλλιο».

Στις γυναικείες συμμετοχές οι Μαρία Μπόζη και η Ραφαηλίνα Κλωναρίδου θα αγωνιστούν σε γνώριμα νερά. Οι πρωταθλήτριες του ΝΟΘ συγκαταλέγονται στα καλύτερα πληρώματα. «Είμαστε πολύ χαρούμενες που ο Ομιλός μας διοργανώνει τόσο σημαντικούς αγώνες. Θα αποτελέσει μια σπουδαία ευκαιρία για να έρθει κόσμος και να γνωρίσει το άθλημα. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», μας είπαν οι πρωταθλήτριες.

Στη διοργάνωση της Θεσσαλονίκης θα βρεθεί και το «χρυσό» κορίτσι της ελληνικής ιστιοπλοΐας. Η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου θα βοηθήσει με τις γνώσεις της αθλητές από το Εκουαδόρ, τη Ν. Αφρική, την Ινδία, το Χονγκ Κονγκ και τις Φιλιππίνες, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα χάρη στην οικονομική βοήθεια της παγκόσμιας κλάσης.

Μάντης, Καγιαλής: Πίεση και ενθουσιασμός

Οι χάλκινοι oλυμπιονίκες του Ρίο οι Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής θα είναι οι… οικοδεσπότες της διοργάνωσης. Ο Παύλος Καγιαλής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και στα νερά του Θερμαϊκού έμαθε ιστιοπλοΐα. «Στον χώρο όπου θα συγκεντρωθούν οι κορυφαίοι ιστιοπλόοι της κατηγορίας, ουσιαστικά μεγάλωσα. Είμαι ενθουσιασμένος που θα συναγωνιστώ τους καλύτερους αθλητές στην πόλη μου. Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στη χώρα μας παγκόσμιο πρωτάθλημα. Μαζί με τον Παναγιώτη ξεκινήσαμε νωρίτερα την προετοιμασία μας ώστε να βρεθούμε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Δουλέψαμε πολύ και θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Θα ήθελα να καλέσω τους κατοίκους της πόλης να έρθουν στον Ομιλο με τα παιδιά τους και να παρακολουθήσουν τους αγώνες», δήλωσε στην «Κ» ο Παύλος Καγιαλής.

Το χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο και οι καλές εμφανίσεις των ιστιοπλόων στους τελευταίους αγώνες έχουν αυξήσει τις προσδοκίες των φίλων του αθλήματος για ένα μετάλλιο. «Ο αγώνας διεξάγεται στη χώρα μας και η πίεση είναι μεγαλύτερη. Ανυπομονούμε να ξεκινήσει. Σε σχέση με άλλες διοργανώσεις οι συμμετοχές είναι αυξημένες. Θα υπάρχει δυνατός ανταγωνισμός. Τίποτα δεν θα είναι εύκολο. Οπως πάντα θα προσπαθήσουμε να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα», δήλωσε ο κυβερνήτης Τ. Μάντης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή