Προβληματισμός για τις Κυριακές

Προβληματισμός για τις Κυριακές

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολους προβληματισμένους κατάφερε να τους αφήσει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της πρόσφατης νομοθεσίας για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές (πλην της δεύτερης του Αυγούστου) την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου.

Οι αλυσίδες λιανικής και τα πολυκαταστήματα που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Αθηναίων, αν και από τις 21 Μαΐου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, δεν το κάνουν υπό τον φόβο επεισοδίων και βανδαλισμών στα σημεία πώλησης.

Οι εμπορικές επιχειρήσεις, πάλι, που βρίσκονται σε μεγάλα εμπορικά κέντρα τα οποία έχουν μείνει εκτός του πεδίου εφαρμογής του νόμου, αλλά και της υπουργικής απόφασης που εξειδικεύει τον νόμο δεν έχουν περιθώρια αντίδρασης. Μεταξύ αυτών που μένουν εκτός είναι το εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα, καθώς και μεγάλα εμπορικά κέντρα κοντά στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, αλλά και στο Μαρούσι Αττικής.

Προβληματισμένοι, βεβαίως, είναι και οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων εμπόρων και των εμποροϋπαλλήλων, οι οποίοι είναι αντίθετοι στη διεύρυνση της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και για τον λόγο αυτόν ετοιμάζονται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας τις 

Τα χειρότερα είναι πίσω μας, λένε οι τραπεζίτες

Αισιοδοξία, έπειτα από μεγάλο διάστημα κατήφειας, επικρατεί και πάλι στις διοικήσεις των τραπεζών, καθώς οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η νέα συμφωνία, με την οποία ολοκληρώθηκε η δεύτερη αξιολόγηση, μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για την οριστική έξοδο από την κρίση. Οι τραπεζίτες πιστεύουν ότι με τη συμφωνία μπορούμε να πούμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, αρκεί να μην έχουμε νέα πισωγυρίσματα. Δηλαδή, καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και νέες… επαναδιαπραγματεύσεις. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό δεδομένου ότι πλέον έχουν νομοθετηθεί μέτρα μέχρι το 2021, ενώ η κυβέρνηση παρά τις όποιες καθυστερήσεις τελικά προχωρά στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της ειδικά στο κρίσιμο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένο ότι και η εφετινή χρονιά θα είναι εξαιρετική για τον τομέα του τουρισμού, οι τράπεζες εκτιμούν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη σημαντική βελτίωση του κλίματος στην οικονομία από το φθινόπωρο. Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης ήδη έχει αποτυπωθεί στις τιμές των ομολόγων αλλά και των μετοχών, που αποκομίζουν μεγάλα κέρδη. Βελτίωση σημειώνεται και στο μέτωπο των καταθέσεων καθώς, σύμφωνα με τις τράπεζες, τον Ιούνιο σημείωσαν περαιτέρω άνοδο. Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων, όπου και στο δεύτερο τρίμηνο 

H ανατιμητική κερδοσκοπία επανήλθε στο Χρηματιστήριο μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και την έγκριση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ (15/6/2017). Προφανώς και δεν είναι φυσιολογικό, πριν ολοκληρωθεί το 7μηνο του 2017, ο Γενικός Δείκτης να ενισχύεται πάνω από 31% και η κεφαλαιοποίηση να έχει αυξηθεί κατά 10,607 δισ. ευρώ, όταν στη διάρκεια της επτάχρονης ύφεσης, στην πιο αποδοτική χρονιά, που ήταν το 2012, ο Γενικός Δείκτης είχε ενισχυθεί 33,42% συνολικά και τους 12 μήνες. Το ανησυχητικό είναι ότι στις πρώτες θέσεις των μετοχών, με τα υψηλότερα κέρδη, περιλαμβάνονται και εταιρείες με υπερδανεισμό…

Ηγγικεν η ώρα

Με την αξιολόγηση των στοιχειών του ενεργητικού των τραπεζών σε εξέλιξη και τις προθεσμίες για τους στόχους απομόχλευσης να πλησιάζουν, εξαντλήθηκαν και τα περιθώρια υπομονής των (νέων) διοικήσεών τους απέναντι σε πολύ μεγάλους οφειλέτες…

Ετσι, οσονούπω είναι πιθανόν να βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο και ορισμένοι δανειολήπτες στους οποίους δεν πάει ο νους σας. Ενας εξ αυτών μάλιστα φέρεται να είναι ο επικεφαλής μεγάλου διεθνούς ομίλου συμμετοχών, που, εκ των ΗΠΑ ορμώμενος, έχει αποκτήσει τα τελευταία λίγα χρόνια πλήθος ελληνικών assets, αλλά και δεκάδες ποντοπόρα πλοία από δάνεια τρίτων που καταγγέλθηκαν. Στην αγορά πολλοί απορούν με τα μεγέθη του και το «πόθεν έσχες» του.

Πλήγμα για την κρουαζιέρα

Τα πρώτα στατιστικά στοιχεία για τον ελληνικό τουρισμό έρχονται να επιβεβαιώσουν το μεγάλο πλήγμα που θα δεχθεί φέτος ο κλάδος της κρουαζιέρας στην Ελλάδα. Το σχετικό θέμα είχε αναδείξει από πέρυσι το φθινόπωρο η «Κ», μια εποχή που ήδη είχε «κλειδώσει» για φέτος το σύνολο του προγράμματος των κρουαζιερών. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα πρώτα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου οι εισπράξεις από τους επιβάτες κρουαζιέρας μειώθηκαν κατά 36% και ο αριθμός των επιβατών κατά 48,1%. Επίσης, οι συνολικές επισκέψεις των επιβατών μειώθηκαν κατά 56,5% και οι διερχόμενοι επισκέτες κατά 61%. Το ζητούμενο πλέον είναι τι θα γίνει το 2018, καθώς η φετινή σεζόν για την κρουαζιέρα είναι ήδη χαμένη υπόθεση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή