Μεγάλη προσέλευση, χαμηλές τιμές για την αγορά «κόκκινων» δανείων

Μεγάλη προσέλευση, χαμηλές τιμές για την αγορά «κόκκινων» δανείων

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαζική προσέλευση επενδυτικών κεφαλαίων σηματοδοτεί το άνοιγμα της αγοράς πώλησης των «κόκκινων» δανείων που εγκαινιάστηκε επίσημα με την ολοκλήρωση την εβδομάδα που μας πέρασε της συμφωνίας πώλησης χαρτοφυλακίου ύψους 1,3 δισ. ευρώ από την τράπεζα Αττικής, αλλά και την υποβολή την επόμενη εβδομάδα δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων της Eurobank, ύψους 2,89 δισ. ευρώ (ονομαστικής 1,5 δισ. ευρώ).

Ονόματα μεγάλων επενδυτικών funds όπως οι Arrow, B2Holding, CABOT, EOS, Hoist, Lindorf, Link Financial, PRA έχουν κάνει ήδη τις πρώτες διερευνητικές επαφές και φιγουράρουν στον κατάλογο αυτών που θα δείξουν έμπρακτο ενδιαφέρον για αγορές χαρτοφυλακίων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, που ζεσταίνουν τις μηχανές τους για ένα καυτό 2018 με μαζικές πωλήσεις.

Η συμφωνία της τράπεζας Αττικής με την Aldridge EDC Specialty Finance, που χαρακτηρίστηκε «αληθής πώληση» χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποτέλεσε την πρώτη ουσιαστική μεταβίβαση, αφού τα δάνεια που πουλήθηκαν αποτελούν το ένα τρίτο του συνολικού χαρτοφυλακίου της τράπεζας. Μέσα από την κίνηση αυτή η τράπεζα Αττικής πέτυχε τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο μισό, σε συνδυασμό με την κεφαλαιακή της ενίσχυση στο πλαίσιο μιας σύνθετης συναλλαγής, που εξασφάλισε την εισροή 70 εκατ. ευρώ, τη συμμετοχή της στα έσοδα από το υπό ανάκτηση χαρτοφυλάκιο, καθώς και από την εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων που συστάθηκε και μεταβιβάστηκε στη συνέχεια σε ποσοστό 80% στην Aldridge.

Η τιμολόγηση

Οι προσδοκίες για την τιμολόγηση των χαρτοφυλακίων που μπαίνουν στο στόχαστρο σε πρώτη φάση είναι μικρές, αφού, όπως εξηγούν στελέχη που συμμετέχουν στις διαδικασίες, η ποιότητα του χαρτοφυλακίου των πρώτων «κόκκινων» δανείων που θα βγάλουν προς πώληση οι ελληνικές τράπεζες, κάθε άλλο παρά μια υποσχόμενη αγορά είναι. Πρόκειται για δάνεια που είναι βαθιά «κόκκινα», πολλά από αυτά δεν έχουν πληρωθεί για μια τουλάχιστον δεκαετία και οι τιμές που φημολογούνται προσγειώνουν τις προσδοκίες σε επίπεδα μεταξύ 1% και 2%. Η τιμολόγηση, όπως εξηγούν, θα βελτιώνεται όσο βελτιώνονται οι συνθήκες ανάκτησης μέρους αυτών των οφειλών και στο ραντάρ για πώληση θα μπαίνουν όχι μόνο τα ξεχασμένα δάνεια και αυτά που είναι χωρίς εξασφαλίσεις με μικρή πιθανότητα αναβίωσης, αλλά και δάνεια με καλύτερα χαρακτηριστικά και πιθανότητες ανάκτησης μέρους της οφειλής.

Ενδεικτική της δυστοκίας που υπάρχει για ανάκτηση μέρους των οφειλών με παρόμοια χαρακτηριστικά, ήταν η προσφορά στην οποία προχώρησε η Eurobank, προτείνοντας στους πελάτες των οποίων τα δάνεια μεταβιβάζει «κούρεμα» της οφειλής τους έως και 95% και εξόφληση σε έξι δόσεις, χωρίς το αποτέλεσμα να είναι το αναμενόμενο. Οι μισοί από αυτούς τους πελάτες στους οποίους απευθύνθηκε διαπιστώθηκε ότι δεν στάθηκε καν δυνατόν να εντοπιστούν, ενώ ακόμη και αυτοί που εντοπίστηκαν οχλήθηκαν 85 φορές (!) στο διάστημα των τελευταίων χρόνων, χωρίς τελικώς να ανταποκριθούν στο κάλεσμα.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η αγορά των «κόκκινων» δανείων θα ωριμάσει σύντομα, καθώς από τον Σεπτέμβριο τη σκυτάλη των πωλήσεων θα πάρουν όλες οι συστημικές τράπεζες με μαζικές μεταβιβάσεις χαρτοφυλακίων εντός του 2018. Η πίεση που υπάρχει από τον SSM για δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2019, δηλαδή στα 66,7 δισ. ευρώ από το αρχικό επίπεδο των 106,9 δισ. ευρώ (σήμερα είναι στα 105 δισ. ευρώ) επιβάλλει δραστικές κινήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η πώληση και η ανάθεση σε εξωτερική διαχείριση όχι μόνο των «κόκκινων» δανείων αλλά ακόμα και αυτών που εξυπηρετούνται κανονικά θα βελτιώσει την τιμολόγηση, αφού στο καλάθι της πώλησης θα ενταχθούν κατηγορίες δανείων με υγιή σχετικά χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι από τα τέλη του 2017 απελευθερώνονται πλήρως όχι μόνο η πώληση αλλά και η διαχείριση «κόκκινων» δανείων, καθώς καταργείται και η εξαίρεση των ενυπόθηκων που συνδέονται με ακίνητα αντικειμενικής αξίας μικρότερης των 140.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή