Τα Σαββατιάτικα

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ζήσουν να το θυμούνται

Λένε ότι στις κηδείες ακούγονται τα καλύτερα ανέκδοτα… Δεν ήταν πένθιμο το κλίμα το βράδυ της Πέμπτης στο σαλόνι του ξενοδοχείου όπου βρισκόταν σε εξέλιξη το τελευταίο, όπως αποδείχθηκε, δείπνο για το Κυπριακό. Είχε, όμως, έντονη μυρωδιά από πουράκια, αλκοόλ και αργιλέ, στα οποία κατέφυγαν οι αντιπροσωπείες Ελλήνων, Τούρκων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που περίμεναν ένα θαύμα – ή τη μη λύση. Και δεν ήταν λίγοι. Περίπου εβδομήντα άτομα είχαν γεμίσει το σαλόνι και τα μπαλκόνια, έπαιζαν με τα κινητά τους, έτρωγαν ξηρούς καρπούς και περίμεναν. Κάποια στιγμή, λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα, σήμανε συναγερμός, καθώς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου βγήκε έξω από την αίθουσα και πήρε τον Οζντίλ Ναμί αγκαζέ στο γήπεδο του γκολφ. Το δείπνο τέλειωσε μία ώρα και κάτι αργότερα, αφού ο Τσαβούσογλου επαναλάμβανε μονότονα ότι ο ίδιος ήταν «ευέλικτος» να συζητήσει τα πάντα. Μέχρι που ήρθε η ώρα να τα συζητήσει και δεν έκανε πίσω από την πρόταση για παραμονή παρεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων για τουλάχιστον μια 15ετία. Να ζήσουν να το θυμούνται…

Δεν το πιστεύουν ούτε οι υπουργοί

Αδικα πυροβολούν τον Γιώργο Χουλιαράκη, που είπε δημοσίως αυτό που υποψιάζονταν όλοι: ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήξερε ότι δεν θα λάμβανε τώρα γενναία ρύθμιση για το χρέος. Το λέω επειδή και καθαρόαιμοι συριζαίοι υπουργοί το ήξεραν ή το υπέθεταν. Οπως υποθέτουν ότι η έξοδος στις αγορές, και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί χρηματοδότηση-γέφυρα ή προληπτική γραμμή πίστωσης, είναι κάτι σαν το πιο σύντομο ανέκδοτο. Ακόμη και όταν προέρχεται από τα χείλη του πρωθυπουργού. Για του λόγου το αληθές, κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο του Economist, την ώρα που ο Τσίπρας διακήρυττε ότι η χώρα θα βγει στις αγορές χωρίς να χρειαστεί προληπτική γραμμή πίστωσης, τουλάχιστον δύο κυβερνητικά στελέχη μειδιούσαν με νόημα. Σημειώνω ότι αμφότεροι συνδέονται με το οικονομικό επιτελείο. Ο ένας ως πρώην και ο άλλος ως νυν. Ο πρώτος παλιός και ο δεύτερος φέρελπις νέος.

Σοβιετία και pop art

Ενδιαφέρον πηγαδάκι κυβέρνησης – αντιπολίτευσης σημείωσε κατάσκοπός μου την περασμένη Δευτέρα. Αυτά στον κήπο της αμερικανικής πρεσβευτικής οικίας στην Παναγή Κυριακού, όπου και η δεξίωση για την 4η Ιουλίου. Εκεί όπου κάποτε οι συριζαίοι ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού και τώρα κάνουν ουρές… Εκεί όπου ο Μάκης Βορίδης είχε χαριτωμένη στιχομυθία με τον Νίκο Παππά. Ωτακουστής μου κατάλαβε ότι συζητούσαν για την επίμαχη ανάρτηση στο Facebook του Παύλου Πολάκη περί Σοβιετίας. Σημειώνω ότι σε αυτήν το ένδυμα του υπουργού ΨΗΠΤΕ έφερε το σφυροδρέπανο. Ακούστηκαν να λένε κάτι για την τέχνη, τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό και την pop art. Δεν έφτασαν, πάντως, μέχρι τη χειραφέτηση του προλεταριάτου.

Ανθρακες η συνάντηση

Ανάμεσα στις παρ’ ολίγον παράπλευρες απώλειες του Brexit είναι και το πλήρες στραπατσάρισμα των Τόρηδων και κυρίως της Τερέζα Μέι. Το λέω επειδή η όλη ιστορία αιφνίδιας μετάβασης των πρωθυπουργών των τριών εγγυητριών δυνάμεων στο ελβετικό θέρετρο ξεκίνησε από τον Εϊντε, αλλά την είδαν με καλό μάτι και οι Βρετανοί. Για την ακρίβεια, ο ΥΦΥΠΕΞ Αλαν Ντάνκαν ήταν αυτός που σήκωσε την παντιέρα της Μέι, καθώς την έπεισε ότι μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε τη διεθνή παρουσία που τόσο της λείπει. Τελικά μεταπείσθηκε και έβγαλε και την Αθήνα από τη δύσκολη θέση.

Δημιουργική λογιστική

Συνεχώς στην Αθήνα βρίσκεται ο Τζέικομπ Σολ. Αυτήν τη φορά για την παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του για τη λογιστική ιστορία, για το οποίο μίλησαν οι Ευ. Βενιζέλος, Χρ. Σταϊκούρας, Φ. Κουτεντάκης και Π. Καζαριάν. Οι δύο πρώτοι γνωρίζουν καλά τον Σολ, καθώς αμφότεροι ήταν ομιλητές σε συνέδριο στο Λος Αντζελες που οργάνωσε το 2016 το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Τον Κουτεντάκη και τον Σολ ενώνει μάλλον το γεγονός ότι, όπως μαθαίνω, ο δεύτερος προσπαθεί να «πουλήσει» στον πρώτο τη μέθοδό του για το τέλειο λογιστικό σύστημα που θα ανεβάσει την Ελλάδα στις αξιολογήσεις των ξένων οίκων.

Ο επίτιμος Γιούνκερ

Το ξέσπασμα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου προσβλήθηκε αντικρίζοντας μια αίθουσα με 30 ευρωβουλευτές και τους αποκάλεσε τεμπέληδες, ήταν μάλλον δίκαιο. Εγώ περιμένω να ακούσω τι θα πει κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής του ΑΠΘ, τελετή για την οποία θα ταξιδέψει την Πέμπτη απευθείας από το Κίεβο. Προφανώς, μετά το επίτιμο διδακτοριλίκι από το Καποδιστριακό και το Θράκης, του έλειπε το Αριστοτέλειο. Σημειώνω, εξάλλου, ότι από εκεί αποφοίτησαν ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Κύπριος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ πέρασμα μέσω Erasmus είχε κάνει και ο διάδοχος του Γιούνκερ στην πρωθυπουργία του Λουξεμβούργου Ξ. Μπέτελ.

Κωδικός «μυγοσκοτώστρα»

Τα βουνά πήρε την περασμένη Κυριακή που οι αντιπροσωπείες στο Κραν-Μοντανά ξεκουράζονταν ο Μ. Τσαβούσογλου. Πηγή μού λέει ότι έχει ένα άγχος να είναι fit. Μπορεί, βέβαια, να προσπαθούσε να γλιτώσει από τις μύγες που είχαν κατακλύσει το θέρετρο, τόσο στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν οι αποστολές όσο και στις αίθουσες της διαπραγμάτευσης. Οπως το έθεσε αυτόπτης μάρτυρας, «στην επόμενη διάσκεψη, μαζί με το επίσημο καρτελάκι, ο ΟΗΕ πρέπει να μοιράζει και ηλεκτρική ρακέτα-μυγοσκοτώστρα». Λαμπρή ιδέα. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως όπλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή