Να φύγουν, να πάνε αλλού

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειλικρινά δεν τους καταλαβαίνω. Eχουν περάσει μια ολόκληρη εβδομάδα φυλακισμένοι μέσα σ’ ένα απ’ αυτά τα πλωτά μεγαθήρια, τις γαλέρες του τουρισμού. Φοράνε κάτι βραχιολάκια, τρώνε όλοι μαζί, πίνουν όλοι μαζί, χορεύουν όλοι μαζί, διασκεδάζουν όλοι μαζί σαν τους Βορειοκορεάτες και έπειτα από τόση ταλαιπωρία θέλουν να ανέβουν και στην Ακρόπολη. Ποίος ο λόγος κυρίες και κύριοι; Και τι θα καταλάβετε αν τα καταφέρετε να φτάσετε εκεί πάνω χωρίς να γλιστρήσετε; Εκεί πάνω δεν έχει ούτε ένα δέντρο, ούτε μια σκιά. Κάτι ξεβαμμένες πέτρες έχει, σπασμένες, πεσμένες η μία πάνω στην άλλη, μια γενική ακαταστασία που σου φαίνεται ακόμη χειρότερη αν έχεις συνηθίσει στο στρωμένο τραπέζι του πρωινού της κρουαζιέρας. Εκεί πανδαισία χρωμάτων, γεύσεων, και όλα στη θέση τους.

Η ταλαιπωρία του πληθυσμού δεν μπορούσε να αφήσει αδιάφορους τους φύλακες του μνημείου. Ανθρωποι είναι κι αυτοί. Κάτι παραπάνω από άνθρωποι. Είναι Ελληνες, δημοκράτες και σοσιαλιστές. Και έτσι αποφάσισαν να προτάξουν το μεγάλο όπλο της εργατικής τάξης για να συμπαρασταθούν στους κωπηλάτες της κρουαζιέρας. Εκλεισαν τις πύλες και απαγόρευσαν την είσοδο στους ξεναγούς δεσμοφύλακές τους. Και μάλιστα, προνοητικοί όπως είναι, συνεννοήθηκαν με τους κλειδοκράτορες των μουσείων να πράξουν κι αυτοί τα δέοντα. Διότι και στα μουσεία μη νομίζετε πως είναι καλύτερη η κατάσταση. Εχεις ιδρώσει απ’ την ανάβαση της Ακρόπολης, σε χτυπάει ο κλιματισμός, και να οι ψύξεις και τα τορτικολί. Κι όλ’ αυτά για να δεις πέντε αγάλματα κουτσουρεμένα, το ένα χωρίς κεφάλι, το άλλο χωρίς χέρι, σαν άσυλο ανιάτων. Το πιο ωραίο είναι ότι έκαναν την απεργία από τις 8 ώς τις 11 το πρωί. Μετά τις 11 στον Βράχο ψήνεις αυγά.

Είναι σαφές ότι οι αρχαιοφύλακες συμμετέχουν με όλες τους τις δυνάμεις στην τιτάνια προσπάθεια της χώρας για την ανάδειξη και αξιοποίηση της κληρονομιάς της. Και η αναβάθμιση της ποιότητας ξεκινάει από το ξεδιάλεγμα. Οσοι περίμεναν υπομονετικά και αδιαμαρτύρητα στην ουρά ώς τις 11 και συνέχισαν την ανάβαση, αυτοί να μείνουν. Οι υπόλοιποι να φύγουν, να πάνε αλλού. Πληρώνουν κι αυτοί εισιτήριο; Σας παρακαλώ, ας κρατήσουμε κάποιο επίπεδο. Οταν το θέμα σου είναι ο πολιτισμός, δεν μπορείς να μπλέκεις τα ευρώ στη μέση. Εύχομαι οι αρχαιοφύλακες να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Και να ανοιγοκλείνουν τους χώρους και τα μουσεία όποτε το αποφασίσουν, όπως με τον καύσωνα. Πώς αλλιώς θα καταλάβουν αυτοί οι άσχετοι πως τα μάρμαρα είναι δικά μας και τα κάνουμε ό,τι θέλουμε;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή