Εσοδα 3,5 δισ. από αποκρατικοποιήσεις, στόχος του ΤΑΙΠΕΔ το 2018

Εσοδα 3,5 δισ. από αποκρατικοποιήσεις, στόχος του ΤΑΙΠΕΔ το 2018

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το 2018 «στριμώχνεται» ξανά ο μεγάλος όγκος των αποκρατικοποιήσεων. Το ΤΑΙΠΕΔ μεταθέτει για άλλη μια χρονιά τον μεγάλο όγκο των εσόδων του προγράμματος, καθώς η επίτευξη των επιμέρους αποκρατικοποιήσεων «διολισθαίνουν» χρονικά. Ουσιαστικά, το ΤΑΙΠΕΔ, όπως ανέφερε πρόσφατα η πρόεδρός του, Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, θα στοχεύει το 2018 σε έσοδα 3,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό μαζί με τα έσοδα της περυσινής χρονιάς (0,5 δισ.) και τα προσδοκώμενα της φετινής (2 δισ.), θα εκπληρώσει τον στόχο του τρίτου μνημόνιου. Ο στόχος που τέθηκε στην τριετία είναι 6,1 δισ. και αν επιτευχθεί, τότε θα φέρει τα συνολικά έσοδα των αποκρατικοποιήσεων –εκτός των τραπεζών– σε περίπου 10 δισ. ευρώ.

Αν οι στόχοι της σημερινής διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ επιτευχθούν, τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχει φέρει το 60% των εσόδων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της περιόδου 2011-2018. Βεβαίως, στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έτυχε το κλείσιμο της αποκρατικοποίησης μαμούθ (1,23 δισ.) των περιφερειακών αεροδρομίων και η οποία εν πολλοίς είχε ολοκληρωθεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Μάλιστα, το έσοδο από τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση που προέκυψε τον περασμένο Απρίλιο, κάνει εύκολη την κάλυψη του εφετινού στόχου εσόδων, των 2 δισ. Το έσοδο καλύπτει πάνω από το 60% του ετήσιου στόχου, ενώ αν σ’ αυτό προστεθεί και το έσοδο άνω των 200 εκατ. που αφορά τις προκαταβολές των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για τις συχνότητες στη ζώνη των 1.800 MHz που θα πραγματοποιήσει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), τότε έχει ήδη επιτευχθεί το 75% του ετήσιου στόχου. Τέλος, τα αν στα έσοδα προστεθούν του ΟΛΘ (232 εκατ.) και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (45 εκατ.), τότε ο στόχος των 2 δισ. έχει καλυφθεί.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, για το 2017 δεν αναμένεται καμία διάθεση συμμετοχών σε εισηγμένες εταιρείες του X.A., παρόλο που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το δ΄ τρίμηνο του έτους να ξεκινήσουν κάποιοι διαγωνισμοί, π.χ. για την πώληση του 5% του ΟΤΕ ή του 35% των ΕΛΠΕ. Αξιοσημείωτο είναι ότι, με εξαίρεση τους συμβούλους του ΔΕΣΦΑ, για τον οποίο η προκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης του 66% αποτελούσε προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ., για καμία άλλη εισηγμένη στην οποία έχει συμμετοχή το ΤΑΙΠΕΔ (ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.), δεν έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη των συμβούλων.

Οι διαθέσεις μετοχών στις εισηγμένες επιχειρήσεις του Χ.Α. θα αποτελέσουν τον βασικό μοχλό δημιουργίας εσόδων για το ΤΑΙΠΕΔ το 2018. Μεταξύ αυτών, το 17% της ΔΕΗ, το 5% του ΟΤΕ, το 11% της ΕΥΔΑΠ, το 23% της ΕΥΑΘ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 65% της μη εισηγμένης ΔΕΠΑ και τέλος το 30% του ΔΑΑ. Τα πιο σημαντικά έσοδα ωστόσο αναμένονται από την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και την επέκταση της παραχώρησης του ΔΑΑ, όπως επίσης και από την πώληση του 30% των μετοχών του τελευταίου που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.

Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό, σύμφωνα με σχέδια του συμπληρωματικού μνημονίου που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η ολοκλήρωση της συναλλαγής έχει μετατεθεί για το α΄ τρίμηνο του 2018. Ωστόσο, η πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Τσιτσογιαννοπούλου ανέφερε πρόσφατα ότι το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων κάνει προσπάθειες το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας να γίνει πριν από το τέλος της φετινής χρονιάς. Αν συμβεί αυτό, τότε τα έσοδα της προκαταβολής των 300 εκατ. θα μετρήσουν στο 2017, αλλιώς στο 2018. Στην πρώτη περίπτωση τα φετινά έσοδα/εισπράξεις θα φτάσουν τα 2,3 δισ. και θα υποχωρήσουν τα έσοδα του 2018 σε 3,2 δισ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή