Με μοντέλο Ελληνικού ο έλεγχος για αρχαία σε Αφάντου Ρόδου

Με μοντέλο Ελληνικού ο έλεγχος για αρχαία σε Αφάντου Ρόδου

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μοντέλο Ελληνικού θα ακολουθήσει η αποκρατικοποίηση του ακινήτου που βρίσκεται στην Αφάντου της Ρόδου. Οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα ξεπεράσουν τα αρχαιολογικά προβλήματα που προέκυψαν από την τοπική αρχαιολογική υπηρεσία, μέσω ενός μνημονίου. Συγκεκριμένα, το ΤΑΙΠΕΔ και τα δύο επενδυτικά σχήματα που ανέλαβαν την αξιοποίηση της περιοχής, θα υπογράψουν μνημόνιο βάσει του οποίου θα μπουν περιορισμοί στην αρχαιολογική σκαπάνη.

Ειδικότερα, πριν ξεκινήσει η αξιοποίηση στους χώρους του ακινήτου που σχεδιάζονται κατασκευαστικές παρεμβάσεις (κτίρια, εγκαταστάσεις κ.λπ.), οι αρχαιολόγοι θα πραγματοποιήσουν τομές στο υπέδαφος προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν αρχαιότητες.

Οι τομές θα πρέπει να υλοποιηθούν σε συγκεκριμένους χρόνους, π.χ. μέσα σε ένα δίμηνο, παρουσία των αρχαιολόγων του ΤΑΙΠΕΔ, και εφόσον δεν εντοπιστεί κάτι σημαντικό, τότε προχωρά η υλοποίηση του σχεδίου του επενδυτή. Στην περίπτωση που εντοπιστούν αρχαιότητες, οι δύο πλευρές εξετάζουν τους τρόπους προστασίας τους με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία.

Σε αντίθεση όμως με ό,τι ισχύει στο Ελληνικό, όπου το κόστος των τομών θα βαρύνει τον επενδυτή, στην περίπτωση της Αφάντου το κόστος αυτό συμφωνήθηκε να βαρύνει το ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με στελέχη του Ταμείου

Αποκρατικοποιήσεων, το συγκεκριμένο κόστος θα είναι χαμηλότερο των 100.000 ευρώ και παρά ταύτα συνετέλεσε στη διακοπή μιας πώλησης περιουσιακών στοιχείων ύψους 42,1 εκατ. ευρώ. Το πιο σημαντικό είναι ότι κατάφερε να σταματήσει μια επένδυση η οποία εκτιμάται σε 300 εκατ. ευρώ και η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, παραθεριστικού οικισμού, γηπέδου γκολφ κ.ά.

Σύμφωνα με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, οι τρεις πλευρές έχουν συμφωνήσει σχεδόν σε όλα και μένει η ολοκλήρωση της σχετικής συμφωνίας, δηλαδή το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής. Η αξιοποίηση της Αφάντου γίνεται σε συνολική έκταση 1.615 στρεμμάτων από την οποία εξαιρείται οποιαδήποτε παρέμβαση σε 286 στρ. που χαρακτηρίζονται ως δασικά και αρχαιολογική ζώνη, καθώς και ζώνη προστασίας υγροτόπου. Στο υπόλοιπο της έκτασης που θα αξιοποιηθεί με χρήσεις τουρισμού και αναψυχής, θα αναπτυχθούν κυρίως ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών και σε μικρό ποσοστό πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες. Τα 815 στρέμματα, συμπεριλαμβανομένου των 530 στρεμμάτων γηπέδου γκολφ, παραχωρούνται με τη μέθοδο της επιφάνειας για 50 έτη, ενώ στα υπόλοιπα επιτρέπεται η πώληση γης. Προτιμητέοι επενδυτές έχουν ανακηρυχθεί οι εταιρείες M.A. Angeliades Inc. με προσφορά ύψους 26,9 εκατ. ευρώ για το ακίνητο Golf (Β. Αφάντου) και η εταιρεία T. N. Aegean Sun Investements Ltd. Mε προσφορά 15,2 εκατ. ευρώ για το ακίνητο «Φωνή της Αμερικής» (Ν. Αφάντου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή