Η Βρετανία θα κάνει μεταρρυθμίσεις για να προσελκύσει και άλλες ναυτιλιακές

Η Βρετανία θα κάνει μεταρρυθμίσεις για να προσελκύσει και άλλες ναυτιλιακές

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία θα αξιοποιήσει στο έπακρο τις ευκαιρίες που εμφανίζονται για την προσέλκυση επενδύσεων στη μετά Brexit εποχή. Σκοπεύει να αναθεωρήσει και το καθεστώς των ξένων φορολογικών κατοίκων, των λεγόμενων non doms, που από φέτος –όσοι ξεπέρασαν την 15ετία– φορολογούνται ως Βρετανοί, με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν ήδη φύγει.

«Μελετούμε τη επέκταση του προγράμματος διευκόλυνσης επιχειρηματικών επενδύσεων (Business Investment Relief) ώστε να ενθαρρύνουμε την εισροή επενδύσεων και ταλέντου», τονίζει μιλώντας στην «Κ» ο Βρετανός υπουργός Ναυτιλίας Τζον Χέις. Οι δηλώσεις του έρχονται λίγες μέρες μετά το 4ο Ελληνο-Βρετανικό Ναυτιλιακό Forum, που διοργάνωσε η βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα και ο φορέας Maritime London, για να προωθήσει τo Λονδίνο ως κορυφαίο κέντρο ναυτιλιακών υπηρεσιών.

Η Βρετανία είναι αποφασισμένη να προσελκύσει κι άλλες ναυτιλιακές επιχειρήσεις και αυτό θα είναι καλό και για την Ελλάδα, με την έννοια ότι ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε ναυτιλιακές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου με χαμηλότερο κόστος, υπογραμμίζει, αφήνοντας λιγοστά περιθώρια αμφιβολίας για το επίμονο φλερτ του City με τον ελληνικό εφοπλισμό.

– Με δεδομένη την ένδοξη ναυτική ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας, πώς σχεδιάζετε να ενισχύσετε τις μελλοντικές της προοπτικές στον κλάδο;

– Καθώς αποχωρούμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ξέρουμε ότι υπάρχουν εξαιρετικές ευκαιρίες εκεί έξω για τον κλάδο της ναυτιλίας στη μετά Brexit εποχή. Ευκαιρίες που σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο ναυτιλιακός κλάδος της χώρας θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του παγκόσμιου ανταγωνισμού αλλά και να εμβαθύνουμε τους δεσμούς μας με χώρες ακόμα πιο μακριά – όπως, άλλωστε, ταιριάζει σε μια παγκόσμια Βρετανία.

– Εξετάζεται αλλαγή του καθεστώτος των φορολογικών κατοίκων; Ανησυχείτε για τη φυγή εφοπλιστών, Ελλήνων και ξένων, επειδή οι αλλαγές που νομοθετήθηκαν προ δύο ετών και ισχύουν από φέτος για τους λεγόμενους non doms τούς δημιουργεί μεγάλες επιβαρύνσεις;

– Η βρετανική κυβέρνηση θέλει να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο ένας ελκυστικός επιχειρηματικός προορισμός. Πιστεύω ότι είναι σωστό όσοι είναι εγκατεστημένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο και απολαμβάνουν τα οφέλη της διαμονής τους στη χώρα επί μακρόν να συμβάλλουν κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο συμβάλλουν οι μόνιμοι κάτοικοι. Παρά ταύτα, αναγνωρίζω ότι η συμβολή των non doms είναι πολύτιμη για τη βρετανική οικονομία γενικότερα. Αυτή τη στιγμή μελετούμε τη επέκταση του προγράμματος διευκόλυνσης επιχειρηματικών επενδύσεων (Business Investment Relief) ώστε να διευκολύνουμε και να ενθαρρύνουμε την εισροή επενδύσεων και ταλέντου. Ελπίζω, επίσης, ότι η ευρύτερη ελληνική εφοπλιστική κοινότητα αναγνωρίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ένας καταπληκτικός τόπος να ζει κανείς και να έχει ως βάση της επιχειρηματικής του δραστηριότητα. Είμαι βέβαιος ότι η εφαρμογή των προτάσεων της μελέτης για τη ναυτιλιακή ανάπτυξη και η αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται από την αποχώρησή μας από την Ε.Ε. θα κάνουν τα επιχειρήματα υπέρ της έδρας στο Ηνωμένο Βασίλειο ακόμα πιο αδιάσειστα.

– Η μελλοντική σας μεταναστευτική πολιτική θα διευκολύνει ή θα περιπλέξει την εργασία στελεχών ναυτιλιακών από την Ελλάδα αλλά και αλλού;

– Η βρετανική κυβέρνηση είναι σαφής: η Βρετανία είναι έτοιμη για επιχειρήσεις και μπορεί να έχει οφέλη από τη μετανάστευση – όχι την ανεξέλεγκτη μετανάστευση όμως. Οι μετανάστες βεβαίως και καλύπτουν κενά στο εργατικό δυναμικό της χώρας μας και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας μας, ιδίως στον κλάδο της ναυτιλίας. Εχουμε πει επανειλημμένως ότι θα συνεργαστούμε με τους κλάδους που βασίζονται στους μετανάστες υψηλών προσόντων ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουν να έχουν στη διάθεσή τους προσωπικό με τα κατάλληλα προσόντα, στον απαιτούμενο αριθμό. Ομως αυτή η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί εδώ στη Βρετανία, από το δικό μας Κοινοβούλιο.

– Αν ήμουν Ελληνας πλοιοκτήτης στον Πειραιά γιατί να επιλέξω να μεταφερθώ στο Λονδίνο;

– Παρότι πιστεύω ότι ήδη το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εξαιρετικός προορισμός για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να γίνει ακόμα πιο ελκυστικός. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ζήτησα πριν από λίγο καιρό να ξεκινήσει η αναθεώρηση της μελέτης για την ανάπτυξη της ναυτιλίας και ο λόγος για τον οποίο είμαι αποφασισμένος, καθώς αποχωρούμε από την Ε.Ε., να δούμε όλες μας τις εναλλακτικές ώστε να παραμείνει η Βρετανία ο απόλυτος προορισμός για το ναυτιλιακό επιχειρείν.

– Βρετανία και Ελλάδα ερίζουν για την προσέλκυση των εφοπλιστών. Δεν είναι ανταγωνιστική η σχέση αυτή;

– Ο μόνος τρόπος να παραμείνουν η Βρετανία και η Ελλάδα μεγάλες ναυτιλιακές δυνάμεις είναι να κάνουμε τους κλάδους μας ανταγωνιστικούς. Η Βρετανία προχωρά σε μεταρρυθμίσεις ώστε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του παγκόσμιου ανταγωνισμού και είναι αποφασισμένη να προσελκύσει κι άλλες διεθνείς επιχειρήσεις του κλάδου. Και αυτό θα είναι καλό και για την Ελλάδα με την έννοια ότι ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε ναυτιλιακές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου με χαμηλότερο κόστος. Μόνον ο ανταγωνισμός και οι αγορές μπορούν να το διασφαλίσουν αυτό. Μπροστά στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, ούτε η Βρετανία ούτε η Ελλάδα μπορούν να βασίζονται μόνο στην ένδοξη ναυτιλιακή τους ιστορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή