Πολλές οι επιλογές για αγορά ακινήτου με 100.000 ευρώ

Πολλές οι επιλογές για αγορά ακινήτου με 100.000 ευρώ

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ύψος των 100.000 ευρώ κινείται η πλειονότητα των συναλλαγών στην αγορά κατοικίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, εξαιρώντας ασφαλώς τυχόν αναγκαστικές πωλήσεις για την εξόφληση χρεών, ληξιπρόθεσμων οφειλών, ή λόγω απειλούμενης κατάσχεσης, όπου τα ποσά είναι έως και συμβολικά (της τάξεως των 5.000 -10.000 ευρώ). Αλλωστε, όπως σημειώνουν φορείς της αγοράς ακινήτων, σήμερα, με έναν προϋπολογισμό της τάξεως των 100.000 ευρώ είναι εύκολη η εύρεση αρκετών ποιοτικών και ευρύχωρων ακινήτων στις περισσότερες περιοχές της Αττικής, κάτι που στο πρόσφατο παρελθόν φάνταζε ως «όνειρο θερινής νυκτός».

Δεδομένου, άλλωστε, ότι πάνω από το 80% των αγοραπωλησιών κατοικιών πραγματοποιούνται αποκλειστικά με μετρητά (που περιλαμβάνουν ακόμα και διακανονισμούς αποπληρωμής, γραμμάτια κ.τ.λ.) ελλείψει τραπεζικού δανεισμού, είναι ελάχιστοι πλέον εκείνοι που μπορούν να υπερβούν το σχετικό ποσό. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, με 100.000 ευρώ μπορεί να αποκτήσει κανείς ένα επαρκέστατο ακίνητο για μια οικογένεια, αρκεί αυτό να μην είναι νεόδμητο. Παράλληλα, «όσο πιο χαμηλός είναι ο όροφος τόσο μικρότερο είναι και το ποσό που θα χρειαστεί να καταβληθεί. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να προτιμήσει ένα διαμέρισμα μεγαλύτερης επιφάνειας σε χαμηλότερο όροφο, ή ένα μικρότερο ακίνητο σε υψηλότερο όροφο», αναφέρει ο κ. Ποταμιάνος. Σε κάθε περίπτωση, με 100.000 ευρώ μπορεί κανείς να αποκτήσει διαμέρισμα ηλικίας 15-20 ετών, επιφάνειας από 60-120 τ.μ. σχεδόν σε κάθε περιοχή της Αττικής. Οσο ακριβότερη είναι αυτή τόσο μικρότερο είναι και το ακίνητο και αντίστροφα. Στην πλειονότητα των περιοχών είναι εφικτή η αγορά ακινήτου 70-90 τ.μ., που μπορεί υπό προϋποθέσεις να καλύψει τις ανάγκες μιας μέσης οικογένειας, κάτι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί με τα ίδια χρήματα κατά την περίοδο πριν από την έλευση της οικονομικής κρίσης.

Κάτω από 1.000 ευρώ/τ.μ. η μέση τιμή

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX Europe, μεταξύ 18 ευρωπαϊκών χωρών, στην Ελλάδα απαντώνται οι φθηνότερες κατοικίες. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 2016, ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. σε αστική περιοχή στην Ελλάδα κόστιζε μόλις 92.200 ευρώ ή 922 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, ενώ το αντίστοιχο κόστος στην περιφέρεια δεν ξεπέρασε τα 670 ευρώ/τ.μ.

Πρόκειται για πτώση σε σχέση με το 2015, όταν οι αντίστοιχες τιμές πώλησης στα αστικά κέντρα είχαν διαμορφωθεί σε 940 ευρώ/τ.μ., ενώ στην περίπτωση των ακινήτων της περιφέρειας, το 2016 σηματοδότησε μια μικρή αύξηση έναντι των 650 ευρώ/τ.μ. που ήταν η μέση τιμή πώλησης το 2015. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά το υψηλότερο αγοραστικό ενδιαφέρον για την απόκτηση εξοχικών κατοικιών κατά το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τη RE/MAX Ελλάδος, κατά τη διάρκεια του 2016, οι τιμές των μεταχειρισμένων κατοικιών υποχώρησαν κατά 2,3% κατά μέσον όρο. Παρ’ όλα αυτά, το 92% των κατοικιών που πωλήθηκαν από το εν λόγω δίκτυο μεσιτικών γραφείων ήταν μεγάλης ηλικίας. Συγκεκριμένα, το 40% των αγοραπωλησιών αφορούσε ακίνητα ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ ένα επιπλέον 29% των ακινήτων που πωλήθηκαν ήταν ηλικίας μεταξύ έξι και 15 ετών. Στην Αττική, το 58% των πωληθέντων κατοικιών ήταν ηλικίας άνω των 25 ετών, ενώ τα νεόδμητα συγκέντρωσαν μόλις το 4% των προτιμήσεων.

Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά την επιφάνεια, στο σύνολο της χώρας, το 65% των συναλλαγών αφορούσε ακίνητα μεγέθους έως 90 τ.μ., με σχεδόν αναλογική κατανομή στις επιμέρους κατηγοριοποιήσεις (1-50 τ.μ./51-70 τ.μ./71-90 τ.μ.).

Μείωση τιμών κατά 44% στην Αττική

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), στην περιοχή της Αττικής, η συνολική μείωση των τιμών των κατοικιών διαμορφώνεται σε 44% κατά μέσον όρο από το τέλος του 2008 έως το πέρας του φετινού πρώτου τριμήνου. Ωστόσο, στην περίπτωση των παλαιότερων διαμερισμάτων η μείωση των τιμών είναι ακόμα μεγαλύτερη. Με βάση υπολογισμούς της CBRE-Atria, αλλά και την εικόνα που προκύπτει από πραγματικές συναλλαγές στην αγορά, η πτώση για μεγάλης ηλικίας ακίνητα προσεγγίζει το 60-65%, με αποτέλεσμα τέτοιες περιπτώσεις αγορών να κρίνονται πλέον ως ιδιαίτερα ελκυστικές, ιδίως αν το διαμέρισμα βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση, ή αν προσφέρει άλλες παροχές (π.χ. αυτονομία θέρμανσης, γκαράζ). Μάλιστα, υπό προϋποθέσεις, τέτοιου είδους εκπτώσεις μπορεί να βρει κανείς και σε νεότερες κατασκευές. Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα πέμπτου ορόφου κι επιφάνειας 60 τ.μ. στην Ανω Κυψέλη που πωλήθηκε 150.000 ευρώ το 2008 ως νεόδμητο, στο τέλος του 2016 πωλήθηκε εκ νέου αντί μόλις 60.000 ευρώ, μια πτώση της τάξεως του 60%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή