«Βάλσαμο» το γιαούρτι για τις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες

«Βάλσαμο» το γιαούρτι για τις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γιαούρτι δεν κάνει μόνον καλό στα εγκαύματα από τον ήλιο. Αποδεικνύεται ευεργετικό και για τις γαλακτοβιομηχανίες, καθώς οι πωλήσεις εκτός Ελλάδας των γιαουρτιών και συναφών επιδορπίων αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες που υφίστανται στην εγχώρια αγορά από τη διαρκή εδώ και 10 χρόνια υποχώρηση των πωλήσεων γάλακτος. Σε κάποιες δε περιπτώσεις, όπως σε αυτή της ΦΑΓΕ και τελευταία και της Κρι Κρι, το γιαούρτι έχει μετατραπεί σε όχημα αλματώδους ανάπτυξης και μάλιστα εν μέσω κρίσης. Η ΦΑΓΕ είναι αυτή που αναμφίβολα άνοιξε τον δρόμο, κάνοντας γνωστό το ελληνικό γιαούρτι στις ξένες αγορές ήδη από τη δεκαετία του ’80, και πλέον ακολουθούν τα βήματά της ολοένα και περισσότερες γαλακτοβιομηχανίες.

Κατ’ αρχάς, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση που υπάρχει στο εξωτερικό για το ελληνική γιαούρτι (ή για το γιαούρτι ελληνικού τύπου), οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες προβαίνουν σε παραγωγικές επενδύσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

H ΦΑΓΕ, η οποία διαθέτει εργοστάσια στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ (στο Τζονστάουν της Νέας Υόρκης), πραγματοποιεί επενδύσεις στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της σε Ελλάδα και ΗΠΑ, προκειμένου να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα των μονάδων της, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη επένδυσή της για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής γιαουρτιού στην «καρδιά» της Ευρώπης, στο Λουξεμβούργο.

Οι επεκτάσεις στο εργοστάσιο των ΗΠΑ που ξεκίνησαν από το 2013 ολοκληρώνονται εντός του τρέχοντος καλοκαιριού και αποτέλεσαν επένδυση ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ. Οι επεκτάσεις αυτές θα έχουν ως συνέπεια την παραγωγή 160.000 τόνων γιαουρτιού ετησίως μόνο στις ΗΠΑ.

Το εργοστάσιο στο Λουξεμβούργο προγραμματίζεται να ξεκινήσει να λειτουργεί στα τέλη του 2019, προσθέτοντας 40.000 τόνους γιαουρτιού στην ετήσια παραγωγή της ΦΑΓΕ.

Πρόκειται σημειωτέον για επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ και ήδη μες στο πρώτο τρίμηνο του 2017 κατευθύνθηκαν σε αυτήν περί τα 4 εκατ. ευρώ. Για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων παραγωγής στην Ελλάδα επενδύθηκαν το 2016 4 εκατ. ευρώ και 800.000 ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Κινήσεις αν μη τι άλλο λογικές, καθώς πλέον το 85% των πωλήσεων της ΦΑΓΕ πραγματοποιείται εκτός Ελλάδος.

Το γιαούρτι και κυρίως οι πωλήσεις του εκτός ελληνικών συνόρων αποτελεί το ισχυρό χαρτί και για την ανάπτυξη της Κρι Κρι. Πριν από λίγες ημέρες η εκ Σερρών ορμώμενη εταιρεία ανακοίνωσε ότι, μετά την επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε πέρυσι και ολοκληρώνεται φέτος, προχωρά και σε νέα επένδυση ύψους 8 εκατ. ευρώ. Στόχος, η ενίσχυση του παραγωγικού εξοπλισμού των γραμμών γιαουρτιού. Οι εξαγωγές αποτέλεσαν το 23% του τζίρου της Κρι Κρι το 2016, ενώ το πρώτο πεντάμηνο του 2017 οι πωλήσεις εκτός Ελλάδας αναπτύσσονται με ρυθμό 40%. Με επιτυχία συνεχίζεται η συνεργασία που ξεκίνησε η Δέλτα Τρόφιμα με την ιταλική Granarolo για τη διανομή γιαουρτιού της πρώτης στην ιταλική αγορά. Η αξία πωλήσεων της Δέλτα στην Ιταλία αυξήθηκαν κατά 20%, κυρίως λόγω του γιαουρτιού, το οποίο έχει αποσπάσει μερίδιο 13,7% στα καταστήματα της γείτονος που έχει παρουσία.

Μετά τη φέτα, η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη κάνει πλέον αισθητή την παρουσία της στο εξωτερικό και με το γιαούρτι, το οποίο φτάνει έως την αγορά της Ιαπωνίας και τον εξωτικό Μαυρίκιο. Το 35% του τζίρου της προήλθε το 2016 από τις εξαγωγές, όπου βεβαίως το μεγαλύτερο μέρος αυτών καταλαμβάνουν οι εξαγωγές φέτας. Αλλωστε, η πρώτη χρονιά που το γιαούρτι της Δωδώνης βγήκε εκτός ελληνικών συνόρων ήταν το 2016.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν αυτή τη διείσδυση του ελληνικού γιαουρτιού στις ξένες αγορές και ταυτόχρονα την περαιτέρω προοπτική που υπάρχει για το εν λόγω προϊόν. Στην Ιταλία, η οποία στην παρούσα συγκυρία καταγράφεται ως η αγορά με τη μεγαλύτερη δυναμική για το ελληνικό γιαούρτι η αξία των εξαγωγών γιαουρτιού ανήλθε το 2016 σε 53,7 εκατ. ευρώ. Αποτελεί το έβδομο κυριότερο εξαγόμενο προϊόν της Ελλάδας προς την Ιταλία.

Οι εξαγωγές γιαουρτιού προς το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν το 2016 σε περίπου 40 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το 4,55% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή