ΗΠΑ: Στα χέρια του Τραμπ η «καυτή πατάτα» της φορολογικής μεταρρύθμισης

ΗΠΑ: Στα χέρια του Τραμπ η «καυτή πατάτα» της φορολογικής μεταρρύθμισης

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκεχυμένη είναι η κατάσταση στην Ουάσιγκτον σχετικά με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί ότι θα εφαρμόσει ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά την προεκλογική του εκστρατεία, αλλά ακόμα δεν το έχει πράξει. Κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι είναι αναγκαίο να περάσουν έστω και λίγες από αυτές φέτος, καθώς οι ισορροπίες στο Κογκρέσο είναι ευνοϊκές για τον Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε να αναμορφώσει το φορολογικό σύστημα της χώρας του. Ωστόσο, τα τελευταία 30 χρόνια κανένας άλλος προκάτοχός του, εκτός του Ρόναλντ Ρέιγκαν, δεν τα κατάφερε. Σήμερα, η ομοσπονδιακή φορολογική νομοθεσία εκτείνεται σε 75.000 σελίδες και είναι 187 φορές μεγαλύτερη σε έκταση από εκείνην του 1917. Πάντως, φαίνεται να επικρατεί διχογνωμία στο κυβερνητικό στρατόπεδο. 

Ο ακροδεξιός Στιβ Μπάνον, στενός συνεργάτης του Τραμπ σε θέματα χάραξης φορολογικής πολιτικής, διακηρύσσει τη σφοδρή επιθυμία του να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή για τους πλουσιότερους Αμερικανούς. Ετσι, θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις φοροελαφρύνσεις όσων έχουν χαμηλότερο εισόδημα, σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού ιστότοπου Αxios. Σημειωτέον ότι ο Στιβ Μπάνον ανέκαθεν ενοχλεί με τις δηλώσεις του τους Ρεπουμπλικανούς, ενώ παράλληλα επιδιώκει να προωθήσει την εναλλακτική του πρόταση στο σύστημα καθολικής περίθαλψης του Μπαράκ Ομπάμα. Συγκεκριμένα, ο πρώην εκτελεστικός πρόεδρος του ακροδεξιού ειδησεογραφικού ιστοτόπου Βreitbart προτείνει όσοι κερδίζουν από 418.400 δολάρια τον χρόνο και πάνω να φορολογούνται με 40%, αντί του σημερινού 39,6%. Ομως, κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με τις διακηρύξεις των Ρεπουμπλικανών για ήπια φορολόγηση των εχόντων. Εντούτοις, ορισμένες πολιτείες όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία στην τοπική κυβέρνηση προχώρησαν πρόσφατα σε αύξηση της φορολογίας, όπως αναφέρουν οι The New York Times – πρόκειται για το Κάνσας, το Τενεσί και τη Νότια Καρολίνα. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν και ο επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ, Γκάρι Κον, δεν υιοθετούν τις προτάσεις Μπάνον, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Weekly Standard. Θέλουν, όμως, πάση θυσία να ψηφιστούν κάποιες φορολογικές περικοπές εντός του 2017 και ασκούν ισχυρές πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Ανεξαρτήτως εάν ψηφισθούν οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα περίθαλψης, οι Μνούτσιν και Κον πιστεύουν ακράδαντα ότι πρέπει τα φορολογικά μέτρα να προωθηθούν φέτος. Συν τοις άλλοις, οι Μνούτσιν και Κον τάσσονται υπέρ του να ισχύουν οι φοροελαφρύνσεις πέραν της δεκαετίας, ακόμα κι αν οδηγήσουν σε διόγκωση του ελλείμματος των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών και ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ προτείνουν μείωση των φορολογικών κλιμακίων από επτά σε τρεις, με αντίστοιχους συντελεστές 35%, 25% και 10%, ενώ τα πρώτα 24.000 δολάρια για ένα ζευγάρι θα είναι αφορολόγητα. Σχετικά με τη φορολογία εταιρικών κερδών, οι Μνούτσιν και Κον προτείνουν δραστικότατη περιστολή φορολογικού συντελεστή από το 35% στο 15%. Επιπλέον, προτείνουν την κατάργηση των περισσότερων φοροελαφρύνσεων και του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, αλλά και την εφάπαξ επιβολή φόρου στα κέρδη που έχουν αμερικανικοί όμιλοι από δραστηριότητές τους στο εξωτερικό.

Μια τέτοια αλλαγή μάλλον θα δυσαρεστήσει τους χρηματοδότες των Ρεπουμπλικανών, αλλά θα στείλει ένα μήνυμα ότι υπάρχει πολιτική βούληση για μεταρρυθμίσεις. Οι απλοί ψηφοφόροι του Ντόναλντ Τραμπ πιθανώς να προβληματιστούν, επειδή αποκλίνει των λαϊκιστικών του διακηρύξεων και, αντί να ασχοληθεί με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, επικεντρώνεται στους φόρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή