Το ελληνικό ιστιοπλοϊκό και τα ταξίδια της κόκας

Το ελληνικό ιστιοπλοϊκό και τα ταξίδια της κόκας

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νωρίς το πρωί της 20ής Ιουνίου, το Κέντρο Επιτήρησης και Διάσωσης (CROSS) της περιοχής Etel στη Γαλλία ειδοποιήθηκε για την ύπαρξη ναυαγών ανοικτά της πόλης Mimizan, στις νοτιοδυτικές ακτές της χώρας, κοντά στο Μπορντό. Η αρχική πληροφορία έκανε λόγο για παρουσία πέντε ατόμων μέσα σε δύο ακυβέρνητα φουσκωτά σκάφη Ζόντιακ και για ένα ακόμα, έκτο άτομο, στη θάλασσα. Αμεσα ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης, με τη συμμετοχή ενός ελικοπτέρου της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «τη στιγμή που το διασωστικό Dragon 33 προσέγγισε το σημείο, οι έξι άνδρες είχαν καταφέρει να βγουν μόνοι τους στην ακτή, ενώ την προσοχή του πληρώματος τράβηξαν πολυάριθμα “συντρίμμια” που είχαν ξεβραστεί στην παραλία».

Στις 8.30 π.μ., δύο ώρες μετά την αρχική κινητοποίηση, το ελικόπτερο πήρε εντολή να αποχωρήσει και την περαιτέρω έρευνα ανέλαβε η γαλλική αστυνομία (Gendarmerie National). Στην παραλία του Mimizan και μέσα σε δύο αυτοκίνητα τύπου SUV που ελέγχθηκαν σε κοντινή απόσταση, οι αστυνομικοί βρήκαν 1,7 τόνο κοκαΐνη και συνέλαβαν επτά άνδρες, πέντε Ελληνες, έναν Μολδαβό και έναν Ισπανό. Αργότερα την ίδια ημέρα εντόπισαν και ένα σπίτι-κρησφύγετο στην περιοχή Escource, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την παραλία. Εκεί, συνελήφθησαν τέσσερις ακόμα Ελληνες και κατασχέθηκαν επιπλέον 180 κιλά κοκαΐνης, ανεβάζοντας τη συνολική ποσότητα των ναρκωτικών σε σχεδόν δύο τόνους. Το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, οι γαλλικές και οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών και δίωξης ναρκωτικών κατάφεραν να συγκεντρώσουν νέα σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση. Διαπίστωσαν, για παράδειγμα, ότι ορισμένοι από τους Ελληνες συλληφθέντες είχαν, φέτος την άνοιξη, ταξιδέψει με ιστιοπλοϊκό σκάφος στη Βενεζουέλα και στο Τρινιντάντ προκειμένου, όπως πιθανολογείται, να συμφωνήσουν την αγοραπωλησία της κοκαΐνης. Εντόπισαν ακόμα ύποπτες μεταφορές εμβασμάτων από την Ελλάδα σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού και συγκέντρωσαν στοιχεία για ανάμειξη και άλλων προσώπων -–Ελλήνων και Ισπανών που διαφεύγουν τη σύλληψη– στη διακίνηση της κοκαΐνης.

Μέχρι στιγμής, για συμμετοχή στην υπόθεση κατηγορούνται 12 άτομα, δέκα Ελληνες, ένας Μολδαβός και ένας Ισπανός. Απολογήθηκαν στις δικαστικές αρχές της πόλης Μπορντό και, όπως ήταν αναμενόμενο, κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Ενώπιον των Γάλλων αστυνομικών και ανακριτών αρνήθηκαν να αποκαλύψουν περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση. Οι Ελληνες δηλώνουν διευθύνσεις κατοικίας σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο και Περιστέρι, δίχως να προκύπτει σταθερή επαγγελματική τους δραστηριότητα. Ιχνη στην Ελλάδα φέρεται να έχει αφήσει και ο Ισπανός συλληφθείς, ενώ για τον 28χρονο Μολδαβό τα διαθέσιμα στοιχεία είναι ελάχιστα. «Πρόκειται για τη σημαντικότερη κατάσχεση από τη σύσταση των ειδικών περιφερειακών δικαστηρίων (JIRS) το 2004» δήλωσε η αρμόδια εισαγγελέας Marie Madeleine Alliot σε συνέντευξη Τύπου. «Είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με απόπειρα διακίνησης μιας τόσο μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών μέσω της παραλίας της Landes. Είμαστε περισσότερο συνηθισμένοι να αντιμετωπίζουμε υποθέσεις διακίνησης με κοντέινερ ή μέσω επιβατικών πτήσεων» προσέθεσε ο διοικητής της δικαστικής αστυνομίας του Bordeaux, Francois Bodin.

Μεταφορά με ιστιοπλοϊκό

Τα ναρκωτικά πιθανολογείται ότι μεταφέρθηκαν από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη με το υπό σημαία ΗΠΑ ιστιοπλοϊκό «Island Time». Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούνται οι Γάλλοι αξιωματούχοι που ερευνούν την υπόθεση. Το σκάφος –φημολογείται ότι βυθίστηκε– εμφανίζεται να ανήκει σε νεαρό Ελληνα που δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των συλληφθέντων. Το ίδιο πρόσωπο τυγχάνει και πρόεδρος μιας υπεράκτιας (offshore) εταιρείας με έδρα στον Ειρηνικό. Στις αρχές Μαρτίου, μαζί με έναν ακόμα Ελληνα, που επίσης διαφεύγει, είχαν ταξιδέψει ως πλήρωμα του «Island Time» στη Μαρτινίκα της Καραϊβικής, ενώ μερικές εβδομάδες αργότερα, το ιστιοπλοϊκό είχε καταγραφεί να κινείται κοντά στις ακτές της Βενεζουέλας. Εκτιμάται ότι το «μοιραίο» γι’ αυτούς πρωινό της 20ής Ιουνίου οι δώδεκα άνδρες μετέφεραν τα δέματα με την κοκαΐνη από το Island Time στην ακτή και στη συνέχεια στο σπίτι – «καβάτζα», στην περιοχή Escource.

Ταξίδια στη Λατινική Αμερική φέρονται να πραγματοποίησαν τους τελευταίους μήνες δύο ακόμα από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Ενας 29χρονος με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, που περιγράφεται ως μεταξύ των εγκεφάλων της διακίνησης, επισκέφθηκε τον περασμένο Μάρτιο την Κολομβία, ενώ και ένας 28χρονος συγκατηγορούμενός του ταξίδεψε στη Βενεζουέλα μερικές εβδομάδες πριν συλληφθεί. Θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό τα εν λόγω ταξίδια να σχετίζονται με την αγοραπωλησία των δύο τόνων κοκαΐνης. Κεντρικό ρόλο αποδίδουν οι αστυνομικοί και στον 25χρονο Ισπανό συλληφθέντα, δίχως προς το παρόν να έχουν προσδιορίσει με απόλυτη ακρίβεια τον ρόλο του στην υπόθεση. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ίχνη του στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί και στο παρελθόν, ενώ διερευνάται το ενδεχόμενο εάν εκτελούσε χρέη «συνδέσμου» με το καρτέλ της κοκαΐνης στη Λατινική Αμερική. Από την έρευνα φέρεται να έχουν εντοπιστεί και ύποπτες μεταφορές χρημάτων και κινήσεις λογαριασμών που πιθανόν να συνδέονται με την αγοραπωλησία των ναρκωτικών. Η αξία εξάλλου της κοκαΐνης που κατασχέθηκε κυμαίνεται μεταξύ 150 και 180 εκατ. ευρώ. Σήμερα ελέγχονται μεταφορές εμβασμάτων προς τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, τέλος, η διασύνδεση ενός από τους νεαρούς συλληφθέντες, με την έκρηξη ενός αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού, στην είσοδο σπιτιού στο Περιστέρι, όπου διέμεναν δύο αδέλφια – αστυνομικοί. Το περιστατικό συνέβη το καλοκαίρι του 2014 και αποδόθηκε σε διαπληκτισμό του 28χρονου και ενός συγγενικού του προσώπου με τους δύο ένστολους. Ο ίδιος νεαρός «διασυνδέει» τη μεταφορά των δύο τόνων κοκαΐνης με μια ακόμα υπόθεση που είχε τον Μάρτιο του 2016 απασχολήσει την ΕΛ.ΑΣ. Κι αυτό διότι στενός συγγενής του είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στο «κύκλωμα του Μεσολογγίου», που προωθούσε μετανάστες από τη Δυτική Ελλάδα στην Ιταλία με μονοκινητήριο αεροπλάνο. Εκείνη η έρευνα είχε ξεκινήσει έπειτα από πληροφορίες για από αέρος εισαγωγή κοκαΐνης από την Ιταλία στην Ελλάδα. Κατά την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο, (Μάρτιος 2016) στην αερολέσχη Μεσολογγίου από όπου αναχωρούσε το αεροσκάφος με προορισμό την κεντρική Ιταλία δεν είχαν εντοπιστεί ναρκωτικά αλλά επτά παράτυποι μετανάστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή