Η επόμενη μέρα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Η επόμενη μέρα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«…Η σημερινή διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού πρέπει να είναι η τελευταία μη εκλεγμένη διοίκηση από τότε που ο οργανισμός μπήκε στη διαδικασία μετάβασης από το παλιό του καθεστώς…», είπε στην «Κ» πηγή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν είχε εξουσιοδοτηθεί να τοποθετηθεί δημόσια για τον σκοπό αυτό.

«Ξέρουμε ότι έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά το σωματείο έχει μια νομική προσωπικότητα που είναι αδιανόητη χωρίς εκλογές και χωρίς τον διαχωρισμό του διαχειριστή από τη διοίκησή του, όποια και αν είναι αυτή…». Αυτό είναι και το ζήτημα για το οποίο διατυπώνεται η βασική κριτική του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στις προσπάθειες που έχουν γίνει από τη σημερινή διοίκηση για την αλλαγή του καταστατικού. Δύο πηγές που έχουν πάρει μέρος στις συζητήσεις με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό είπαν ότι το αίτημα για αλλαγή του καταστατικού προς την παλαιότερη διοίκηση Μαρτίνη δεν αφορούσε μόνον το αυτονόητο «άνοιγμα» του ιστορικού σωματείου σε νέα μέλη, που αρνούνταν να κάνει η προηγούμενη διοίκηση, αλλά και τον διαχωρισμό της διαχείρισης από τη διοίκηση. «Δεν νοείται σύγχρονος οργανισμός όπου διαχείριση και διοίκηση να είναι στα χέρια των ίδιων προσώπων», είπαν στην «Κ» οι δύο αξιωματούχοι του Διεθνούς Οργανισμού.

Κι αλλού

Το πρόβλημα της διαχείρισης της περιουσίας των σωματείων και ασφαλιστικών ταμείων δεν αφορά μόνον τον Ερυθρό Σταυρό. Στο παρελθόν είχε προκύψει και με άλλα σωματεία, όπως το Γηροκομείο Αθηνών, ο ΕΔΟΕΑΠ, αλλά το πρόβλημα του Ερυθρού Σταυρού περιεπλάκη το 1992, όταν με νόμο διαχωρίσθηκε ως «ομάδα περιουσίας» το «Ερρίκος Ντυνάν» από τη λοιπή περιουσία του σωματείου. Και αυτός ο διαχωρισμός, παρά το γεγονός ότι έγινε «νομοθετικά», αμφισβητείται από νομικούς ότι ήταν σύννομος, καθώς αφορούσε περιουσία του σωματείου. Για τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και αυτό το περιστατικό είναι απόδειξη της θέσης του για ανάγκη διαχωρισμού της διαχείρισης από τη διοίκηση.

Σε προηγούμενη επιστολή της, που είχε στείλει η σημερινή διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στις 22 Ιουνίου 2017 στην «Κ», είχε επισυνάψει παλαιότερη διαβεβαίωση του 2013 ότι ζητάει «εύλογη παράταση» (reasonable extention) για την κάλυψη των οφειλών της προς τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Στη συνέχεια, η σημερινή διοίκηση ζήτησε δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους «σε βάθος 20ετίας». Ομως, τα χρήματα δεν είναι το μόνο, ούτε το κυρίως ζήτημα στις σχέσεις της ελληνικής οργάνωσης με τον διεθνή οργανισμό. Το ζήτημα της εκλογής διοίκησης και εκείνο της υιοθέτησης νέου καταστατικού με τον διαχωρισμό διαχείρισης και διοίκησης φαίνεται να βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων στις σχέσεις της με τη διεθνή οργάνωση.

Το ότι το θέμα έχει πάψει να αφορά απλά τις σχέσεις δύο σωματείων φαίνεται και από το γεγονός ότι στο υπουργείο Εξωτερικών το έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης. Ο κ. Αμανατίδης δεν μοιάζει ενθουσιασμένος από την πρόοδο που (δεν) έχει επιτευχθεί για τη λύση του προβλήματος πώς η ζωή του σωματείου στην Ελλάδα θα ξεφύγει από τη δικαστική αντιπαράθεση, όπως ζητάει η Γενεύη. Η σημερινή διοίκηση του κ. Αντώνη Αυγερινού και μια ακόμα μικρότερη παράταξη εκείνων που διεκδικούν τη διοίκηση του σωματείου έχουν δεσμευθεί ότι δεν θα προσβάλουν μια δικαστική απόφαση που καθυστερεί επί 8 μήνες να εκδοθεί σχετικά με τους όρους υπό τους οποίους θα γίνουν οι εκλογές στο σωματείο.

Δύο άλλες παρατάξεις, μεταξύ των οποίων εκείνη του κ. Ανδρέα Μαρτίνη, δεν έχουν, αντιθέτως, δηλώσει ότι θα δεχθούν μια οποιαδήποτε δικαστική απόφαση, με αποτέλεσμα να μην είναι βέβαιη η υλοποίηση της ελληνικής δέσμευσης πως θα υπάρξει σαφής πρόοδος των σχέσεων μεταξύ Ελληνικού και Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού έως το φθινόπωρο, όπως έχει συμφωνηθεί ότι πρέπει να γίνει. Ενδειξη ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά αποτελεί και η παραίτηση του κ. Ανδρέα Ποταμιάνου από τη διοίκηση του ΕΕΣ. Ο γνωστός εφοπλιστής είχε τις στενότερες σχέσεις με τον Διεθνή Οργανισμό απ’ όλα τα μέλη της σημερινής διοίκησης του ΕΕΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή