Μεγάλοι συνασπισμοί αποτελούν πρόβλημα για τη δημοκρατία

Μεγάλοι συνασπισμοί αποτελούν πρόβλημα για τη δημοκρατία

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεγάλοι συνασπισμοί μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών «υπονομεύουν την ποιότητα της Δημοκρατίας», σύμφωνα με τον Καρλ-Ρούντολφ Κόρτε, διευθυντή της Σχολής Διακυβέρνησης NRW και καθηγητή του Πανεπιστημίου Duisburg – Essen. Ο Γερμανός ακαδημαϊκός, ένας από τους επιφανέστερους εκλογολόγους της χώρας του, βρέθηκε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα για να μιλήσει σε εκδήλωση του Ιδρύματος Αντενάουερ και του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Μιλώντας στην «Κ», εξήγησε ότι ένας ακόμα μεγάλος συνασπισμός θα οδηγήσει σε περιθωριοποίηση και συρρίκνωση της αντιπολίτευσης, ευνοώντας την άνοδο των άκρων.

Για το ενδεχόμενο ενός λεγόμενου «συνασπισμού Τζαμάικα» (μαύρου-κίτρινου-πράσινου, στα χρώματα των Χριστιανοδημοκρατών, του FDP και των Πρασίνων), που συζητείται τελευταίως, θεωρεί ότι είναι απόλυτα εφικτός. «Δεν βλέπω να υπάρχει πρόβλημα να σχηματιστεί μια τέτοια κυβέρνηση σε εθνικό επίπεδο. Αλλωστε, έχουμε ήδη δύο παραδείγματα τέτοιων συνασπισμών σε επίπεδο κρατιδίων. Παρά τη διαφορετική κουλτούρα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και των Πρασίνων, οι ηγέτες τους έχουν σχέσεις αμοιβαίας αποδοχής και εμπιστοσύνης, τα στελέχη τους γνωρίζονται μεταξύ τους και οι ψηφοφόροι τους τείνουν να προέρχονται από τα πιο μορφωμένα και ευκατάστατα στρώματα της κοινωνίας. Σε έναν τέτοιο συνασπισμό, οι Πράσινοι θα παρείχαν την κοινωνική συνείδηση, το FDP θα συνεισέφερε με τον προσανατολισμό του προς την οικονομία της αγοράς, με τους Χριστιανοδημοκράτες να συντονίζουν το όλο εγχείρημα».

Ο κ. Κόρτε προσθέτει ότι μια τέτοια τριπλή συμμαχία θα ήταν πιο εύκολη για το CDU από μια ανανέωση της συνεργασίας με το FDP. «Το FDP δεν ξεχνάει τη βραδιά των εκλογών του 2013, όταν οι Χριστιανοδημοκράτες ζητωκραύγαζαν για το εκλογικό ναυάγιο των κυβερνητικών τους εταίρων, που θα επέτρεπε στην κ. Μέρκελ να τους ξεφορτωθεί». Ο Γερμανός αναλυτής, πάντως, παρά τη ρητορική του ηγέτη των Ελεύθερων Δημοκρατών, δεν θεωρεί ότι το κόμμα θα τηρούσε επιθετική στάση απέναντι στην Ελλάδα σε περίπτωση που συμμετείχε στην κυβέρνηση.

Ανατομία των ψηφοφόρων

«Υπάρχει διάσπαση της εκλογικής αγοράς, με πολλούς ψηφοφόρους να αποφασίζουν τις τελευταίες 48 ώρες πριν από τις εκλογές τι θα ψηφίσουν», σημειώνει ο κ. Κόρτε, προσθέτοντας ότι το 50% αλλάζει κόμμα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Η μεταβλητότητα του εκλογικού σώματος φαίνεται, σύμφωνα με τον Γερμανό πολιτικό επιστήμονα, από το –βραχυχρόνιο όπως αποδείχθηκε– άλμα του SPD στις δημοσκοπήσεις μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μάρτιν Σουλτς.

Ο μέσος όρος ηλικίας των ψηφοφόρων είναι 55 ετών και η μεγαλύτερη κατηγορία είναι οι ηλικιωμένοι, αναφέρει. Το αποτέλεσμα είναι ότι «η πλειοψηφία στη Γερμανία ψηφίζει με γνώμονα την ασφάλεια – την εσωτερική ασφάλεια, αλλά και την κοινωνική και πολιτισμική ασφάλεια, τη θωράκιση της γερμανικής ταυτότητας. Θέλουν κάποιον που θα τους προστατεύσει από την αλλαγή».

Αυτό είναι εν μέρει το μυστικό της δημοφιλίας της Μέρκελ: «Εχει επιδείξει ικανότητες ως διαχειρίστρια κρίσεων» και δίνει μία κατεύθυνση στη χώρα «χωρίς να κάνει τους Γερμανούς να νιώθουν ανασφαλείς». Εξαίρεση σε αυτό, τονίζει, αποτέλεσε η κρίση του προσφυγικού, με το άνοιγμα των συνόρων τον Σεπτέμβριο του 2015. Επιπλέον, ο καθηγητής Κόρτε θεωρεί μειονέκτημα της καγκελαρίου ότι δεν διαθέτει κάποιο όραμα για την τέταρτη θητεία της που να γεννά ενθουσιασμό.

«Αυτό δίνει μια ευκαιρία στον Σουλτς», σημειώνει. «Θα μπορούσε να παρουσιάσει, με το πάθος και το συναίσθημα που τον διακρίνουν, ένα όραμα για μια άλλη Ευρώπη. Αλλωστε, θα μπορούσε να διαπραγματευθεί διαφορετικά στην Ευρώπη από ό,τι η Μέρκελ, ειδικά στα οικονομικά ζητήματα». Ο κ. Κόρτε πιστεύει ότι ένα σθεναρό φιλοευρωπαϊκό μήνυμα «θα μπορούσε να ενθουσιάσει τους κοσμοπολίτες νέους της Γερμανίας», όπως συνέβη με τον Μακρόν στη Γαλλία. Ωστόσο, παραδέχεται ότι τα προεκλογικά προγράμματα των δύο κομμάτων διαφέρουν πολύ λίγο σε ευρωπαϊκά ζητήματα – αν και το SPD εμφανίζεται πιο θετικό στο ενδεχόμενο περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή