Πώς φθάσαμε στις επτά τηλεοπτικές άδειες – Το παρασκήνιο της απόφασης του ΕΣΡ

Πώς φθάσαμε στις επτά τηλεοπτικές άδειες – Το παρασκήνιο της απόφασης του ΕΣΡ

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο δεύτερο στάδιο της διαβούλευσης για τις τηλεοπτικές άδειες εισέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Μετά την απόφαση για την προκήρυξη 7 αδειών εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου, πρέπει να συνεδριάσει και να αποφανθεί επί του επόμενου ερωτήματος των υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών. Αν ολοκληρωθεί και αυτό το στάδιο και υπάρξει η σύμφωνη γνώμη της Αρχής και των συναρμόδιων υπουργών, τότε το επόμενο βήμα θα είναι η προκήρυξη των αδειών.

Η απόφαση της προηγούμενης Πέμπτης για τις 7 άδειες ήταν αποτέλεσμα πολλών συνεδριάσεων, πολύμηνης διαβούλευσης με κόμματα και φορείς και αντικείμενο πολλαπλών συζητήσεων. Τελικά υπερίσχυσε η άποψη του προέδρου του ΕΣΡ, κ. Αθανάσιου Κουτρουμάνου για 7 άδειες την οποία ακολούθησαν και τα 8 μέλη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης και της ψηφοφορίας 4 μέλη είχαν ταχθεί υπέρ της έκδοσης 6 αδειών εθνικής εμβέλειας και 4 μέλη υπέρ των 9 αδειών. Ο υπουργός Ν. Παππάς χαρακτήρισε την απόφαση ως «σημαντικό βήμα», αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι με τον αριθμό 7 μειώνονται τα περιθώρια για έκδοση θεματικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας.

Κρίσιμο ρόλο έπαιξε η τροπολογία του κ. Παππά που ενσωματώθηκε στον νόμο 4478/2017. Το άρθρο 83 ορίζει πως το εδάφιο β΄ της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 4339/2015 (Α’ 133), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «Το πρόγραμμα των πάροχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας όλων των κατηγοριών μεταδίδεται υποχρεωτικά σε υψηλή ευκρίνεια (high definition), καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας, και ταυτόχρονα σε τυπική ευκρίνεια (standard definition)μέχρι 31.12.2021».

Η διάταξη αυτή θεωρείται από ορισμένους και μάλιστα έγινε και σχετική ερώτηση από τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Ανδρέα Λοβέρδο, ως αντισυνταγματική, καθώς δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Με τη διάταξη αυτή η χωρητικότητα του φάσματος μειώνεται. Σε κάθε πολυπλέκτη (ψηφιακή συχνότητα) χωρούν 2 κανάλια υψηλής ευκρίνειας (HD).

Το ΕΣΡ στην απόφασή του επικαλείται τη συγκεκριμένη διάταξη αλλά και «τη γνώμη μελών και εμπειρογνωμόνων της ΕΕΤΤ και άλλων φορέων και τεχνικών ότι η χωρητικότητα ανά πολυπλέκτη εθνικής εμβέλειας επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης είναι 3 προγράμματα. Δέχεται ακόμη η Αρχή ότι είναι αβέβαιη η έκβαση της διεθνούς διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της International telecommunication Union για τον συντονισμό των προγραμμάτων», συνεπώς είναι ανοικτό το ζήτημα του τελικού αριθμού των πολυπλεκτών.

Στην απόφαση του ΕΣΡ επισημαίνεται «ότι παρά το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της προσεχούς δεκαετίας και μάλιστα περί το μέσον της, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να παραχωρήσουν μέρος του φάσματος για χρήση από τις εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, οι δυνατότητες εκμετάλλευσης του φάσματος αναμένεται να αυξηθούν λόγω της χρήσης νέων τεχνολογιών συμπίεσης και μετάδοσης». Και επισημαίνει πως «πρέπει να χορηγηθούν επίσης στο προσεχές μέλλον άδειες σε πρόγραμμα εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου μη ενημερωτικά ή θεματικά.

Οι άλλοι φορείς

• Digea: Στη διαβούλευση του ΕΣΡ συμμετείχαν ο πρόεδρος της Digea Κώστας Κιμπουρόπουλος και ο γενικός διευθυντής Νίκος Μαστοράκης. Η Digea διατύπωσε τη θέση ότι «σε κάθε περίπτωση, ακόμα και με χρήση της τρέχουσας τεχνολογίας (DVB-T) μπορούν να φιλοξενηθούν τουλάχιστον,

– 9 ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας με ταυτόχρονη εκπομπή σε τυπική (SD) και υψηλή ευκρίνεια (HD),

– ή 12 ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας σε υψηλή ευκρίνεια (HD) σε 3 κατ’ ελάχιστον πολυπλέκτες (από τους αναμενόμενους 6-9 της χώρας μετά το 2ο ψηφιακό μέρισμα) που αναμένεται να καταστούν διαθέσιμοι για διανομή προγράμματος ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας.

O αριθμός αυτός διπλασιάζεται με χρήση των νέων τεχνολογιών όπως η τεχνολογία DVΒ-Τ2 που η χώρα οφείλει να υιοθετήσει εγκαίρως. Με τη νέα τεχνολογία DVB-T2, οι αντίστοιχες χωρητικότητες ανά πολυπλέκτη αυξάνονται σε 18 προγράμματα SD ή 6 προγράμματα HD ή συνδυασμό αυτών.

• Κυβέρνηση: Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς είχε υιοθετήσει τη μελέτη του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας για 4 άδειες εθνικής εμβέλειας υψηλής ευκρίνειας. Αυτός ήταν και ο αριθμός των αδειών που προκηρύχθηκε στον διαγωνισμό του περασμένου Σεπτεμβρίου που εντέλει ακυρώθηκε από το ΣτΕ. Δύο χρόνια αργότερα, ο κ. Ν. Παππάς αποδέχθηκε την πρόταση του ΕΣΡ και υπογράφει την απόφαση για 7 άδειες HD.

• ΕΡΤ: Η ΕΡΤ στη συζήτηση που έγινε στο ΕΣΡ, με τη συμμετοχή του προέδρου της κ. Διονύση Τσακνή και του γενικού διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών κ. Νίκου Μιχαλίτση υποστήριξε πως χωράνε 4-6 κανάλια HD.

• ΕΕΤΤ: Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό της κ. Δημήτρη Τσαμάκη, ο οποίος κινήθηκε στο ενδιάμεσο και έκανε λόγο για αρχική δυνατότητα διάθεσης 6 τηλεοπτικών αδειών, οι οποίες ανάλογα με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τις διαπραγματεύσεις στον διακρατικό οργανισμό SEDDIF, μπορεί να αυξηθούν. Ζήτησε να έχουν όμως ολοκληρωθεί όλες οι διεργασίες για την απόδοση του 2ου ψηφιακού μερίσματος.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ κ. Νίκος Παπαουλάκης, στο συνέδριο του περιοδικού ΔΙΜΜΕ, είχε υποστηρίξει πως με την υφιστάμενη τεχνολογία DVB-T μπορούν να χωρέσουν στο φάσμα 9 προγράμματα HD. Με το σύστημα DVT-T2 ο αριθμός αυξάνεται σε 18 κανάλια HD.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή