Οι τερματοφύλακες αποκτούν αξία και σε μικρή ηλικία

Οι τερματοφύλακες αποκτούν αξία και σε μικρή ηλικία

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοκ προκαλεί το νέο συμβόλαιο του Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, του –έφηβου ακόμη– τερματοφύλακα της Μίλαν και της εθνικής Ιταλίας, λόγω των εξαιρετικά υψηλών απολαβών και κυρίως της ρήτρας-μαμούθ για λύση του συμβολαίου και μεταγραφή σε άλλη ομάδα. Κι όμως, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, που αφορά την τεράστια αύξηση της αγοραίας αξίας των τερματοφυλάκων ανά τον κόσμο, στον βαθμό που φθάνουν πλέον στις τιμές των επιθετικών, για πρώτη φορά στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Μετά περιπέτεια πολλών εβδομάδων, η Μίλαν τελικά έπεισε τον Ντοναρούμα να μείνει στην ομάδα με νέο συμβόλαιο, μετά και την πίεση στον Ιταλό πορτιέρε από τους φανατικούς των «ροσονέρι»: Κάποιοι μάλιστα βλέποντας ότι παρά τους όρκους αιώνιας πίστης στη Μίλαν ο Ντοναρούμα νοιαζόταν πιο πολύ για το χρήμα και ήθελε να φύγει, τον αποκάλεσαν «Ντολαρούμα», κάνοντας λογοπαίγνιο με το δολάριο. Το νέο του συμβόλαιο προβλέπει ετήσιο μισθό 6 εκατ. ευρώ (λέγεται πως υπήρξε και προσφορά της Παρί Σεν Ζερμέν για 13 εκατ. τον χρόνο), ενώ σε περίπτωση που δεν βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ η ομάδα, ο Ντοναρούμα ζητήσει να φύγει, η ρήτρα πώλησής του ορίστηκε στα 50 εκατ. ευρώ. Αν περάσει στο Τσάμπιονς Λιγκ η Μίλαν, η ρήτρα διπλασιάζεται στα 100 εκατ. ευρώ, ποσό αστρονομικό για τερματοφύλακα. Σημειώνεται ότι στη συμφωνία της Μίλαν με τον Ντοναρούμα προβλέπεται και η απόκτηση του μεγάλου του αδελφού, Αντόνιο Ντοναρούμα, που μέχρι τον Μάιο έπαιζε τερματοφύλακας στον Αστέρα Τρίπολης…

Παρόμοια είναι και η ρήτρα στο συμβόλαιο του Γιαν Ομπλακ με την Ατλέτικο Μαδρίτης, αφού όποιος θέλει να πάρει τον Σλοβένο κίπερ των «κολτσονέρος» πρέπει να τους καταβάλει 100 εκατ. ευρώ.

Μα καλά, τόσα λεφτά για γκολκίπερ, θα πει κανείς. Τα πράγματα έχουν αλλάξει πια. Οι σύλλογοι, όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και γενικά στην Ευρώπη, επενδύουν σημαντικά ποσά σε τερματοφύλακες που κάνουν τη διαφορά.

«Σε κάθε ομάδα υπάρχουν δύο αποφασιστικής σημασίας παίκτες, ο σκόρερ και ο τερματοφύλακας» λέει ο παλιός γκολκίπερ της Ρεάλ Μαδρίτης Φρανθίσκο Μπούγιο. «Είναι θησαυρός να έχεις καλό τερματοφύλακα, οι επιτυχίες χτίζονται από την άμυνα» προσθέτει.

«Τους αγώνες τους κερδίζει κανείς στις μεγάλες περιοχές, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Υπάρχει αλλαγή στην αποτίμηση των τερματοφυλάκων και οφείλουμε να το συνηθίσουμε. Οσο σημαντικός είναι [για την Ατλέτικο] ο Γκριεσμάν άλλο τόσο είναι και ο Ομπλακ» είπε στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» ένας ποδοσφαιρικός ατζέντης. «Ενας καλός διεθνής τερματοφύλακας μπορεί να κοστίσει 20-30 εκατομμύρια. Αν μάλιστα μιλάμε για έναν εκ των πέντε κορυφαίων του κόσμου, τότε η τιμή πάει από 50 εκατ. και άνω» επισήμανε.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι το ρεκόρ της μεταγραφής τερματοφύλακα, που κρατά από το 2001 ένας άλλος Τζανλουίτζι, ο Μπουφόν, θα πέσει σχετικά γρήγορα. Τότε ο πορτιέρε της εθνικής Ιταλίας, αναπληρωματικός του οποίου είναι ο Ντοναρούμα, είχε μετακινηθεί από την Πάρμα στη Γιουβέντους (όπου και παραμένει στα 39 του σήμερα) έναντι 54 εκατ. ευρώ. Ηδη, πέρυσι είχε συμφωνήσει η Ρεάλ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για την επιστροφή στη Μαδρίτη του Νταβίντ Ντε Χέα προς 55 εκατ. ευρώ, μέχρι που μια παρεξήγηση χάλασε τη μετακίνηση αυτή. Φέτος, όμως, καταγράφηκαν η δεύτερη και η τρίτη ακριβότερη μεταγραφή τερματοφύλακα στην ιστορία: Πρόκειται για τη μετακίνηση του Εντερσον από την Μπενφίκα στη Μάντσεστερ Σίτι προς 40 εκατ. ευρώ και η αγορά του τερματοφύλακα της Σάντερλαντ, Τζόρνταν Πίκφορντ από την Εβερτον προς 30 εκατ. ευρώ. Σημείο-κλειδί που φανερώνει τη νέα τάση: Αμφότεροι είναι 23 ετών.

Πλέον έχει περάσει στο παρελθόν η νοοτροπία ότι ο τερματοφύλακας πρέπει να έχει περάσει τα 25 του χρόνια ώστε να έχει ικανή πείρα και αξία για να είναι κάτω από τα δοκάρια μεγάλης ομάδας. Οι προοπτικές και οι ικανότητες ενός γκολκίπερ αποτιμώνται πλέον κατά τον ίδιο σχεδόν τρόπο που αποτιμώνται εκείνες ενός επιθετικού.

«Και πόσο ετών είναι αυτός ο Μ’μπαπέ, που λένε ότι μπορεί κάποιος να δώσει ακόμη και 140 εκατ. ευρώ για εκείνον; Αν υπάρχει και καλή σημερινή απόδοση ενός τερματοφύλακα και μεγάλη προοπτική για το μέλλον, γιατί να μην πληρώσει κάποιος αντίστοιχα χρήματα και για έναν τερματοφύλακα» διερωτάται ο Μπούγιο, ενώ ο κάποτε αντίπαλός του ως τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα, Αντονι Θουπιθαρέτα, συμφωνεί: «Πλέον, οι τερματοφύλακες είναι οι τελευταίοι που μπήκαν στον χορό των πολλών εκατομμυρίων», δηλώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή