Νερά για έπαθλο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το λιμάνι του Οιτύλου αποδείχθηκε ιδανική επιλογή για την πρώτη διοργάνωση των κορυφαίων κολυμβητικών αγώνων Oceanman στην Ελλάδα.

Oρμος Οιτύλου, μια περιοχή όπου η ιστορία δίνει ραντεβού με τη φυσική ομορφιά. Ο Ιούλιος Βερν τοποθέτησε εδώ τη δράση δύο βιβλίων του –«Οι πειρατές του Αιγαίου» και «Το Αιγαίο φλέγεται»–, ενώ οι περιηγητές της προεπαναστατικής περιόδου είχαν χαρακτηρίσει το Οίτυλο «Μικρό Αλγέρι». Το 1770 ο Θεόδωρος Ορλώφ αγκυροβόλησε στο λιμάνι τον στόλο του, όπου πραγματοποίησε μία από τις εξεγέρσεις κατά των Τούρκων, γνωστή και ως Ορλωφικά.

Αυτά τα υπέροχα νερά, που πάνω τους καθρεφτίζονται τα μανιάτικα πυργόσπιτα, λάτρεψε μια παρέα Ελλήνων φίλων των θαλάσσιων αθλημάτων και αποφάσισε να τα συστήσει –μαζί με το μοναδικό τοπίο που τα πλαισιώνει– στην παγκόσμια αθλητική κοινότητα. Έτσι, πριν από λίγους μήνες ήρθε σε επικοινωνία με τους Ισπανούς διοργανωτές και τους πρότεινε το φετινό Oceanman (αγώνες κολύμβησης) να κάνει μια «στάση» στη Μάνη. Και πράγματι, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (02/07) πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα οι πρώτοι αγώνες της διοργάνωσης. «Για τους κολυμβητές το πιο σημαντικό στοιχείο είναι το νερό, και τα ειδυλλιακά νερά του όρμου του Οιτύλου αποτέλεσαν το έναυσμα ώστε να ζητήσουμε να έρθει στη χώρα το Oceanman», μας είπε ο Αρμάνδος Λινάρδος, διοργανωτής και παλαιός πρωταθλητής της κολύμβησης. «Κατάγομαι από την Κέρκυρα, δεν έχω σχέση με τη Μάνη, αλλά όταν κολύμπησα εκεί… ενθουσιάστηκα. Συνεργαστήκαμε με τον Γιάννη Κοτιλέα, ιδιοκτήτη του κέντρου θαλάσσιων σπορ Mani water sports, και με τη βοήθεια της Way Out Adventures το υλοποιήσαμε. Οι κολυμβητές ενθουσιάστηκαν και έχουμε στόχο να το επαναλάβουμε και την επόμενη χρονιά».

Το Oceanman είναι μια σειρά αγώνων κολύμβησης ανοιχτού νερού (σιρκουί), η οποία διεξάγεται σε διάφορα μέρη του κόσμου, με βασικό κριτήριο τις ωραίες τοποθεσίες. Οι πρώτοι έγιναν το 2015 και φέτος έχουν ήδη προηγηθεί «στάσεις» σε Μαλαισία, Ισπανία, Ρωσία και Ελλάδα, ενώ θα ακολουθήσει και ένας αγώνας στο Μεξικό. Οι κολυμβητές αγωνίζονται στις αποστάσεις των 2,5 χλμ., των 5 χλμ. και των 7,5 χλμ. και οι δέκα πρώτοι από κάθε «σταθμό» έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στον τελικό της σειράς, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Μπενιντόρμ της Ισπανίας (15 Οκτωβρίου).    

Στο Oceanman της Μάνης πήραν μέρος 350 αθλητές και αθλήτριες από 12 χώρες. Ωστόσο ο συνολικός αριθμός αθλητών, συνοδών και φίλων του αθλητισμού, που βρέθηκαν στη γενέτειρα των Μαυρομιχαλαίων, στο Λιμένι, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ξεπέρασε τους 1.000, ενισχύοντας σημαντικά την οικονομία και το τουριστικό προϊόν της περιοχής. «Αυτές οι διοργανώσεις προβάλλουν τον τόπο μας. Διεξήχθη ένας συναρπαστικός αγώνας και όλοι οι συμμετέχοντες υποκλίθηκαν στην ωραία θάλασσα», τόνισε ο δήμαρχος της Ανατολικής Μάνης, Πέτρος Ανδρεάκος.  

Και οι τρεις κολυμβητικές διαδρομές πραγματοποιήθηκαν εντός του ιστορικού όρμου. Στη συνέχεια οι αθλητές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακές σπεσιαλιτέ στα δεκάδες γραφικά ταβερνάκια που βρίσκονται κατά μήκος της ακτογραμμής. Το απόγευμα πολλοί από τους επισκέπτες προτίμησαν να περιηγηθούν για να γνωρίσουν τις ομορφιές της περιοχής, περπατώντας στα καλοδιατηρημένα καλντερίμια της τα οποία οδηγούν σε εγκαταλελειμμένους πύργους, πέτρινα γεφύρια, εντυπωσιακές κρήνες και χιλιόχρονα μοναστήρια. Εξάλλου, αυτή είναι και η φιλοσοφία των διοργανωτών του Oceanman: αθλητισμός, τουρισμός και αγάπη για τη φύση.

INFO: http://oceanman-openwater.com

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή