Λαοθάλασσα στην Κωνσταντινούπολη για την Πορεία της Δικαιοσύνης: Θα ρίξουμε τα τείχη του φόβου, υποσχέθηκε ο Κιλιτσντάρογλου

Λαοθάλασσα στην Κωνσταντινούπολη για την Πορεία της Δικαιοσύνης: Θα ρίξουμε τα τείχη του φόβου, υποσχέθηκε ο Κιλιτσντάρογλου

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε στη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή ότι η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς δικτατορίας και δεσμεύθηκε να συνεχίσει να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τις διώξεις που έχουν ξεκινήσει οι τουρκικές αρχές μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα πέρυσι τον Ιούλιο.

Μιλώντας ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που κρατούσαν τουρκικές σημαίες και πανό ζητώντας δικαιοσύνη, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι η 25ήμερη πορεία του από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη -που είχε ως αποκορύφωμα την συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη -είναι το πρώτο βήμα μας μακράς εκστρατείας. «Θα ρίξουμε τα τείχη του φόβου», φώναξε στο πλήθος κόσμου που είχε ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) απευθυνόμενος στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να τον καλωσορίσει μετά την ολοκλήρωση της 425 χιλιομέτρων πορείας του από την τουρκική πρωτεύουσα.

Τις πρώτες μέρες η πορεία του Κιλιτσντάρογλου είχε προσελκύσει μικρό αριθμό ανθρώπων, όμως στη συνέχεια όλοι και περισσότεροι ξεκίνησαν να τον ακολουθούν κάνοντας την πορεία της Δικαιοσύνης όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούν, τη μεγαλύτερη διαμαρτυρία κατά των διώξεων στις οποίες επιδίδονται οι τουρκικές αρχές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης  Ιουλίου του 2016. «Η τελευταία ημέρα της Πορείας μας για τη Δικαιοσύνη είναι μια νέα αρχή, ένα νέο βήμα», τόνισε ο 68χρονος πολιτικός ενώ το πλήθος κράυγαζε: «Δικαιώματα, νόμος, δικαιοσύνη».

Το πλήθος των συμμετεχόντων δήλωσε ότι η προσέλευση του κόσμου ήταν ενθαρρυντική. «Διακυβεύεται το μέλλον μας» δήλωσε η Μπεϊχάν, 50 δημόσιος υπάλληλος που δε θέλησε να δώσει το πλήρες όνομά της. «Βλέποντας αυτό το πλήθος οι ελπίδες μου παραμένουν ζωντανές». «Είμαστε εδώ για τη δικαιοσύνη και δημοκρατία. Είμαστε εδώ γιατί τασσόμαστε κατά της άσκησης της εξουσίας από ένα μόνο άτομο», προσέθεσε. «Δεν υπάρχει δημοκρατία δεν υπάρχει ελευθερία, ακόμα και τα φρονήματα διώκονται».

Ο Σαμέτ Μπουράκ Σαρί 21χρονος φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά είπε πως πέρασε 4 εβδομάδες στη φυλακή για ένα tweet όπου χαρακτήριζε τον Έρντογαν ως τρομοκράτη. Τελικά του επετράπη η έξοδος από τις φυλακές αλλά η δίκη του εκκρεμεί. «Η συγκέντρωση της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη ήταν η τρίτη φορά που η αντιπολίτευση είχε καταφέρει να πραγματοποιήσει τόσο μεγάλες συγκεντρώσεις μετά τις διαμαρτυρίες στο Πάρκο Γκεζί το 2013 και το δημοψήφισμα του Απριλίου όπου επετέυχθη σχετικός περιορισμός των νέων εξουσιών του Τούρκου Προέδρου», δήλωσε.

Ο ηγέτης της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου, ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, να απελευθερώσει τους πολλούς δημοσιογράφους που κρατούνται στις φυλακές και να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία των τουρκικών δικαστηρίων.

Ο επικεφαλής του κοσμικού κόμματος CHP ξεκίνησε τη διαμαρτυρία μετά την καταδίκη του βουλευτή του κόμματος Ενίς Μπερμπέρογλου που του αποδόθηκε η κατηγορία της κατασκοπείας, σε 25ετή  κάθειρξη.

Ο Μπερμπέρογλου είναι ο πρώτος βουλευτής του CHP που φυλακίστηκε στο πλαίσιο των διώξεων. Περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι και λειτουργοί -μεταξύ αυτών δάσκάλοι, δικαστικοί λειτουργοί, αστυνομικοί και στρατιωτικοί -έχουν αποπεμφθεί η τεθεί σε διαθεσιμότητα.

«Η εποχή που ζούμε είναι μια δικτατορία», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου.

Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν καταγγέλλουν ότι η Τουρκία ρέπει προς την απολυταρχία εδώ και χρόνια, μια διαδικασία η οποία όπως λένε επιταχύνθηκε μετά το δημοψήφισμα του Απριλίου το οποίο ενίσχυσε τις εξουσίες του Τούρκου προέδρου.

Η κυβέρνηση απαντά ότι οι διώξεις και οι συνταγματικές αλλαγές είναι απαραίτητες για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία και οι απειλές στην ασφάλειά της.

Ο Ερντογάν επέκρινε τον Κιλιτσντάρογλου όταν ξεκίνησε την πορεία για τη δικαιοσύνη, δηλώνοντας ότι η δικαιοσύνη θα πρέπει να αναζητείται μέσω των κοινοβουλευτικών θεσμών και όχι στον δρόμο. Παρομοίασε μάλιστα τους διαδηλωτές με αυτούς που ηγήθηκαν του αποτυχημένου πραξικοπήματος, χωρίς ν’ αποκλείει το ενδεχόμενο επιβολής ποινών.

Ωστόσο ο Κιλιτσντάρογλου απάντησε ότι η αντιπολίτευση δεν έχει άλλη εναλλακτική, διότι η τουρκική Δικαιοσύνη έχει πολιτικοποιηθεί, «έχει υφαρπάξει τις αρμοδιότητες της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης» και τα μέσα ενημέρωσης έχουν φιμωθεί.

«Υπάρχει μόνο ένα μέρος όπου μπορούμε να διεκδικήσουμε τη δικαιοσύνη και αυτό είναι οι δρόμοι», προσέθεσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή