Κίνα: Σε κρίσιμη κατάσταση ο αντιφρονών νομπελίστας Λιού Σιαομπό

Κίνα: Σε κρίσιμη κατάσταση ο αντιφρονών νομπελίστας Λιού Σιαομπό

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κινεζικό νοσοκομείο, στο οποίο νοσηλεύεται ο αντιφρονών Λιού Σιαομπό, εξέδωσε σήμερα μια πρόγνωση στην οποία αναφέρει πως ο Λιού είναι σοβαρά άρρωστος, το στομάχι του πρήζεται όλο και περισσότερο, υποφέρει από μερική εντερική απόφραξη και πέφτει η πίεσή του.

Ο Λιού, 61 ετών, καταδικάσθηκε το 2009 σε κάθειρξη 11 ετών με την κατηγορία της «υποκίνησης για την ανατροπή της κρατικής εξουσία», αφού είχε συμμετάσχει στη συγγραφή μιας διακήρυξης γνωστής ως Χάρτα 08 που καλούσε σε σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Πρόσφατα μεταφέρθηκε από τη φυλακή σε νοσοκομείο στη βορειοανατολική πόλη Σενιάνγκ, καθώς πάσχει από καρκίνο του ήπατος σε προχωρημένο στάδιο.

Το νοσοκομείο ανέφερε σε σύντομη δήλωση που εξέδωσε πως ο Λιού πάσχει επίσης από νεφρικά προβλήματα και πως η κατάστασή του δεν επιτρέπει θεραπεία με ακτινοβολία.

Η οικογένειά του έχει ενημερωθεί, προστίθεται στη δήλωση.

Ερωτήματα έχουν προκύψει όσον αφορά τη δυνατότητα του Λιού να νοσηλευθεί στο εξωτερικό και για το αν θέλει και αν είναι σε θέση να πάει, εφόσον οι αρχές του επιτρέψουν να αναχωρήσει.

Δύο δυτικοί γιατροί, ένας Γερμανός και ένας Αμερικανός, που επισκέφθηκαν τον Λιού, δήλωσαν χθες Κυριακή πως μπορεί να μεταφερθεί με ασφάλεια στο εξωτερικό για θεραπεία και πως θέλει να πάει είτε στη Γερμανία είτε στις ΗΠΑ, αλλά οποιαδήποτε ενδεχόμενη μετακίνησή του θα πρέπει να γίνει σύντομα.

Οι ίδιο πρόσθεσαν πως μπορεί να υπάρχουν «εναλλακτικές επιλογές» για τη θεραπεία του, περιλαμβανομένων των ακτινοβολιών.

Οι εκκλήσεις από οργανώσεις για τα δικαιώματα και δυτικές κυβερνήσεις προς την Κίνα έχουν αυξηθεί. Ζητούν από το Πεκίνο να επιτρέψει στον Λιού να ταξιδέψει με τη σύζυγό του, την Λιού Σιά, για να νοσηλευθεί στο εξωτερικό.

Ερωτηθείς σήμερα στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων αν η Κίνα θα επέτρεπε στον Λιού να πάει στο εξωτερικό για θεραπεία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε: «Η Κίνα ελπίζει πως οι χώρες θα σεβαστούν την κυριαρχία της Κίνας και δεν θα χρησιμοποιήσουν ατομικές περιπτώσεις για να επέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή