ΟΗΕ: Τηρείται η εκεχειρία στη Συρία, προσωρινές οι ζώνες αποκλιμάκωσης

ΟΗΕ: Τηρείται η εκεχειρία στη Συρία, προσωρινές οι ζώνες αποκλιμάκωσης

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Η εκεχειρία στη νοτιοδυτική Συρία φαίνεται ότι έχει όλες τις πιθανότητες να εφαρμοστεί πλήρως, δήλωσε σήμερα από τη Γενεύη ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για την κρίση στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», που ήδη βοηθά τις συνομιλίες της Γενεύης και θα βοηθήσει και εκείνες που θα διεξαχθούν στην Αστάνα του Καζακστάν, είπε ο ντε Μιστούρα σε δημοσιογράφους, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ανακοίνωσαν η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

« Η φάση σταθεροποίησης της Συρίας μπορεί να έρθει μετά την περίοδο αποκλιμάκωσης και μπορεί να αποτελέσει προτεραιότητα μετά την απελευθέρωση της Ράκα», είπε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύουμε ότι (η συμφωνία) έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να εφαρμοστεί. Επιτεύχθηκε ως αποτέλεσμα μακράς και λεπτομερούς προετοιμασίας», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις ζώνες αποκλιμάκωσης, είπε ότι είναι προσωρινές και ο στόχος τους δεν είναι να υπονομεύσουν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

«Θέλω να τονίσω, αυτή η συμφωνία αποκλιμάκωσης θεωρείται προσωρινή, δεν υπονομεύει την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Συρίας. Προσωρινή σημαίνει ότι αυτές οι περιοχές αποκλιμάκωσης δεν θα αποτελέσουν την προετοιμασία για κάτι που θα μπορούσε να είναι ντε φάκτο ζώνες επιρροής ή διαίρεσης της χώρας», σχολίασε.

Πρόσθεσε, δε, ότι αυτό που παρακολουθεί σήμερα η διεθνής κοινότητα στη Συρία είναι «ίσως μια φάση απλούστευσης της πιο περίπλοκης σύρραξης της εποχής μας».

Πηγή: REUTERS, ΑΠΕ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή