Αναστασιάδης: Πως φτάσαμε στο αδιέξοδο για το Κυπριακό

Αναστασιάδης: Πως φτάσαμε στο αδιέξοδο για το Κυπριακό

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tι ακριβώς συνέβη στη Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας και πώς η τουρκική άρνηση να υποχωρήσει στην παρουσία στρατευμάτων και τις εγγυήσεις οδήγησε τις διαπραγματεύσεις σε κατάρρευση, αρουσίασε στους δημοσιογράφους στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης. 

Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε, επιπλέον, ότι η πρόταση των Τούρκων προέβλεπε ρητό αποκλεισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης από κάθε λύση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Κύπριο πρόεδρο η πρόταση της Αγκυρας, την οποία, όπως τόνισε, «αναμενόμενα απέρριψαν» τόσο ο ίδιος, όσο και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προέβλεπε:

«Η Συνθήκη Εγγύησης θα συνεχίσει να ισχύει και θα επεκταθεί και στιςσυνιστώσες πολιτείες χωριστά,

Η Συνθήκη Συμμαχίας θα συνεχίσει να ισχύει αλλά θα καταργηθεί το τριμελές στρατηγείο,

Τα Τουρκικά στρατεύματα θα μειωθούν σημαντικά με την έναρξη εφαρμογής της λύσης και μετέπειτα θα μειωθούν σε αντίστοιχο αριθμό με αυτό των Ελληνικών στρατευμάτων, μέχρι να φτάσουν σε συμφωνημένο αριθμό,

Η εφαρμογή της λύσης θα επιβλέπεται από μια επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν με ένα εκπρόσωπο η Τουρκία, η Βρετανία και η Ελλάδα, ένας Ελληνοκύπριος και ένας Τουρκοκύπριος από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ένας εκπρόσωπός από κάθε συνιστώσα πολιτεία, και ένας εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα προεδρεύει, με ρητή αναφορά σε αποκλεισμό συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέληξε αφήνοντας αιχμές σε όσους «κακόβουλα διοχετεύουν μηνύματα πως τάχα η Ελληνοκυπριακή πλευρά ευθύνεται για το ατυχές αποτέλεσμα» και υπογράμμισε ότι είναι έτοιμος για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων «μέσα στις παραμέτρους που έθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ» αν, πρώτον, τερματιστούν από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της λύσης εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα, δεύτερον, δημιουργηθεί επαρκής μηχανισμός παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης και, τρίτον, συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή