Ο υιός Τραμπ είχε επαφές με Ρωσίδα δικηγόρο

Ο υιός Τραμπ είχε επαφές με Ρωσίδα δικηγόρο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η συνάντηση Τραμπ – Πούτιν να έκλεψε την παράσταση στη σύνοδο κορυφής της ομάδας G20, στο Αμβούργο, αλλά στο εσωτερικό των ΗΠΑ οι αποκαλύψεις για τις σχέσεις του επιτελείου Τραμπ με τη Ρωσία εξακολουθούν να στοιχειώνουν την πολιτική ζωή.

Λάδι στη φωτιά έριξε ρεπορτάζ των New York Times για τη συνάντηση του μεγαλύτερου γιου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ με τη Ρωσίδα δικηγόρο Νατάλια Βεσελνίτσκαγια, η οποία προσφέρθηκε να του δώσει επιβαρυντικές για τη Χίλαρι Κλίντον πληροφορίες. Η συνάντηση έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2016 στον Πύργο Τραμπ, στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού του πατρός Τραμπ, και του Πολ Μάναφορτ, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του.

Αρχικά, ο υιός Τραμπ υποστήριξε ότι αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι προοπτικές επανέναρξης του προγράμματος που έδινε τη δυνατότητα σε αμερικανικές οικογένειες να υιοθετούν παιδιά από τη Ρωσία. Υστερα από τις αποκαλύψεις των New York Times, όμως, ο υιός Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η Βεσελνίτσκαγια προσφέρθηκε να του παραδώσει ντοκουμέντα περί χρηματοδότησης των Δημοκρατικών και της υποψηφίας τους Χίλαρι Κλίντον από «ιδιώτες που συνδέονταν με τη Ρωσία». Εσπευσε, ωστόσο, να προσθέσει ότι «δεν διέθετε καμιά ουσιώδη πληροφορία». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα αγνοεί την ταυτότητα και τις δραστηριότητες της κ. Βεσελνίτσκαγια.

Η Κυριακή ήταν άλλη μία δύσκολη μέρα για τον Αμερικανό πρόεδρο. Το πρωί δημοσιοποίησε μέσω Twitter ότι συζήτησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Αμβούργο πρόταση του Ρώσου προέδρου περί δημιουργίας κοινής ομάδας δράσης εναντίον των κυβερνοεπιθέσεων. Ακολούθησε μπαράζ οξύτατων επιθέσεων από ισχυρής επιρροής Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές. Ο Λίντσεϊ Γκράχαμ δήλωσε ότι πρόκειται ίσως για «την πιο ανόητη ιδέα που έχει ακούσει» και ο Μάρκο Ρούμπιο υποστήριξε ότι «συνεργασία με τον Πούτιν για την κυβερνοασφάλεια είναι ισοδύναμη με συνεργασία με τον Ασαντ για τα χημικά όπλα». Λίγες ώρες αργότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέκρουσε πρύμναν, δηλώνοντας ότι η ιδέα της κοινής ομάδας ΗΠΑ και Ρωσίας για την κυβερνοασφάλεια «δεν είναι πραγματοποιήσιμη».

Τέλος, η γερμανική εταιρεία Siemens ανακοίνωσε χθες ότι θα κινήσει δικαστική διαδικασία εναντίον κάθε υπευθύνου για τη μεταφορά τουρμπίνων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που κατασκεύασε η εταιρεία στη Χερσόνησο της Κριμαίας, κατά παράβαση της σχετικής σύμβασης με τους Ρώσους εταίρους της. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι οι τουρμπίνες που μεταφέρθηκαν στην Κριμαία είναι ρωσικής και όχι γερμανικής κατασκευής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή