Ο Μάικ Πενς καλεί τον Αλ. Τσίπρα στην Ουάσιγκτον

Ο Μάικ Πενς καλεί τον Αλ. Τσίπρα στην Ουάσιγκτον

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κυπριακό, οι περιφερειακές εξελίξεις αλλά και η συνεργασία Αθήνας και Ουάσιγκτον σε κρίσιμους τομείς ήταν τα βασικά ζητήματα που συζήτησαν τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τον Λευκό Οίκο, η συνομιλία κινήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα, με τον κ. Πενς να απευθύνει στον κ. Τσίπρα πρόσκληση προκειμένου να επισκεφθεί σύντομα την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες. Συμφώνησαν, μάλιστα, να συναντηθούν στο εγγύς μέλλον, ενώ ο κ. Πενς συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για την πρόοδο της Ελλάδας προς την ανάκαμψη και την οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο κ. Πενς ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα για τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, για τη συμβολή της χώρας στο ΝΑΤΟ (η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της Συμμαχίας που φθάνουν το 2% σε ετήσιες δαπάνες επί του ΑΕΠ για την άμυνα) και τη στρατιωτική συνεργασία της με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η διάσκεψη για την Κύπρο έκλεισε χωρίς συμφωνία και ο αντιπρόεδρος Πενς υπογράμμισε τη συνεχή αμερικανική στήριξη για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού που θα οδηγήσει στην επανένωση του νησιού ως διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, προτού λήξει η διάσκεψη στο Κραν-Μοντανά, ο κ. Πενς είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, προκειμένου να του εκφράσει τη στήριξη της Ουάσιγκτον στη διαδικασία. Συνολικά, τις τελευταίες ημέρες οι Αμερικανοί παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου σύντομα ξεκινούν οι γεωτρήσεις για φυσικό αέριο εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή