Νέα δάνεια 300 εκατ. από ΕΤΕπ, EBRD, τράπεζες έλαβε η Cosmote

Νέα δάνεια 300 εκατ. από ΕΤΕπ, EBRD, τράπεζες έλαβε η Cosmote

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δανειοδότηση πέτυχε ο ΟΤΕ από τις αναπτυξιακές τράπεζες της Ευρώπης, προκειμένου να στηρίξει τα επενδυτικά σχέδια. Τα δάνεια, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, σύναψε η θυγατρική του ομίλου Cosmote, με στόχο τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της σχεδίου στην κινητή τηλεφωνία. Ειδικότερα, τα νέα κεφάλαια έρχονται να χρηματοδοτήσουν τα ευρυζωνικά δίκτυα της κινητής σε Ελλάδα και Βαλκάνια.

Τα νέα δάνεια διαθέτουν ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους, λόγω του ότι τα επιτόκια δανεισμού κινούνται κάτω του 3%, με δεδομένο ότι το Euribor παραμένει αρνητικό. Ειδικότερα, το πρώτο δάνειο της Cosmote που χορηγήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει 7ετή διάρκεια και επιτόκιο 2,65% πλέον του Euribor. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο δάνειο παρέχεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ταμείο Γιούνκερ) και για τον σκοπό αυτό, την έκδοσή του χαιρέτισε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Το δεύτερο κοινοπρακτικό δάνειο, ύψους 150 εκατ. ευρώ, χορηγήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης (EBRD) και από ιδιωτικές εγχώριες και ξένες τράπεζες. Το πρώτο σκέλος του δανείου της EBRD χορηγήθηκε για περίοδο 3,5 ετών και με επιτόκιο 2,95% (πλέον Euribor). Το δεύτερο σκέλος, που αφορά στις ιδιωτικές τράπεζες, είναι τριετούς διάρκειας και έχει επιτόκιο 2,9% (πλέον Euribor). Παράγοντες της αγοράς αναφέρονται σε «ψήφο εμπιστοσύνης» των διακρατικών ευρωπαϊκών τραπεζών στον ΟΤΕ, ο οποίος αυτήν την περίοδο υλοποιεί ένα από τα πιο «βαριά» επενδυτικά προγράμματα, αφού θα φτάσει το 1,5 δισ. μέσα στην τετραετία 2017-2020. «Τα δίκτυα νέας γενιάς δεν είναι πολυτέλεια», σχολίασε χθες ο πρόεδρος του ΟΤΕ Μ. Τσαμάζ. «Είναι μονόδρομος για την ψηφιακή εποχή», είπε, και πρόσθεσε ότι η συνεργασία του ΟΤΕ με την ΕΤΕπ και την EBRD «θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε τη στρατηγική μας και να οικοδομήσουμε τα δίκτυα του μέλλοντος, προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη της χώρας».

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που οι διακρατικές τράπεζες ΕΤΕπ και EBRD χορηγούν δάνεια στον ΟΤΕ, με στόχο τη χρηματοδότηση του επενδυτικού του σχεδίου. «Η ΕΤΕπ έχει δεσμευτεί να βοηθήσει τις ποιοτικές, καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια», σχολίασε χθες κ. Νίκολας Τζένετ, επικεφαλής του επενδυτικού τμήματος της ΕΤΕπ για την Ελλάδα. «Είναι χαρά μας», πρόσθεσε, «να συνεργαζόμαστε με την Cosmote για την περαιτέρω ανάπτυξη του ήδη εκτεταμένου δικτύου της». Από την άλλη πλευρά, κ. Ντερκ Βέρνερ, διευθυντής της EBRD, ανέφερε ότι με την ενέργειά της αυτή, η τράπεζά του στηρίζει ένα έργο με «πράσινη» διάσταση, που ενισχύει τα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης, την τοπική οικονομία καθώς και τις τηλεπικοινωνίες της Ελλάδας συνολικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή