Νέα κόντρα Αυστρίας – Τουρκίας

Νέα κόντρα Αυστρίας – Τουρκίας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά την εντυπωσιακή διαδήλωση της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη, ο ηγέτης του κεμαλικού κόμματος CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επισκέφθηκε τον πρώτο βουλευτή του που φυλακίστηκε, έχοντας καταδικαστεί σε κάθειρξη 25 χρόνων για «τρομοκρατία» και «κατασκοπεία».

Εξω από τις φυλακές του Μάλτεπε, στα νοτιοανατολικά περίχωρα της Κωνσταντινούπολης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι «η ίδια η δικαιοσύνη καταδικάστηκε και φυλακίστηκε» με τη δίωξη του βουλευτή Ενίς Μπερμπέρογλου.

Η φυλάκιση του κεμαλικού βουλευτή στάθηκε αφορμή για τη μεγάλη «Πορεία για τη Δικαιοσύνη» που ξεκίνησε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στα μέσα Ιουνίου από την Αγκυρα και ολοκληρώθηκε με την ενθουσιώδη διαδήλωση της Κυριακής, στην Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Ενώπιον του συγκεντρωμένου πλήθους, ο ηγέτης του CHP, ο οποίος κάλυψε σε 25 ημέρες απόσταση 450 χιλιομέτρων, κατήγγειλε ότι η Τουρκία ζει σε καθεστώς «δικτατορίας» και δεσμεύθηκε να συνεχίσει τον αγώνα για εκδημοκρατισμό και δικαιοσύνη.

Χθες, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε άλλους 72 πανεπιστημιακούς στο πλαίσιο των διώξεων που διεξάγονται εδώ και ένα χρόνο, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Οι συλληφθέντες –οκτώ από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου και 64 από το Πανεπιστήμιο Μεντένιγετ–κατηγορούνται ότι είχαν σχέσεις με το δίκτυο του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Στο μεταξύ, οι ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην Αγκυρα και τη Βιέννη επιβαρύνθηκαν ακόμη περισσότερο χθες. Το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι αρνήθηκε να δώσει άδεια εισόδου στον Τούρκο υπουργό Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, προκειμένου να μιλήσει σε συγκέντρωση ομοεθνών του με αφορμή την πρώτη επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε ότι υπήρξε σχετικό αίτημα από τον κ. Ζεϊμπεκτσί. Νωρίτερα, όμως, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι το επεισόδιο «απέδειξε πως η Βιέννη δεν είναι ειλικρινής στις διακηρύξεις της για υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών».

Υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον. Μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναγνώρισε, μιλώντας σε υπαλλήλους του προξενείου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, ότι η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο συμμάχων είχε κλονιστεί επί διακυβέρνησης Ομπάμα. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι στις τρεις διαδοχικές συναντήσεις του με τον Ταγίπ Ερντογάν η ατμόσφαιρα βελτιώθηκε.

Μιλώντας σε διεθνές πετρελαϊκό συνέδριο, στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους Κούρδους του Ιράκ να ακυρώσουν το σχέδιό τους για δημοψήφισμα στις 25 Σεπτεμβρίου με το ερώτημα της ανεξαρτησίας και τάχθηκε υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της γειτονικής χώρας. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί να αρχίσει το συντομότερο δυνατό την κατασκευή δεύτερου πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή