ΣΕΛΠΕ: Ο χάρτης για τις Κυριακές αποτρέπει επενδύσεις

ΣΕΛΠΕ: Ο χάρτης για τις Κυριακές αποτρέπει επενδύσεις

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόχειρα και αστήρικτα χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) τα κριτήρια με τα οποία αποφασίστηκε σε ποιες περιοχές θα ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές και σημειώνει πως με αυτόν τον τρόπο αποτρέπονται οι μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο του λιανεμπορίου.

Σημειώνεται πως με την υπουργική απόφαση αποκλείονται από το άνοιγμα όλες τις Κυριακές από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο το εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα, αλλά και μεγάλα εμπορικά κέντρα στο Μαρούσι (Golden Hall), τη λεωφόρο Βουλιαγμένης (Athens Metro Mall) κ.ά.

Ο ΣΕΛΠΕ σημειώνει πως η ευθύνη βαραίνει όχι μόνο την πολιτεία αλλά και τους θεσμούς που «ενώ υπερθεματίζουν από τη μια υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς, από την άλλη, εγκλωβίζονται σε θέματα μικροπολιτικής διαχείρισης, με αποτέλεσμα να χάνεται η ουσία της αναγκαιότητας ολοκλήρωσης των διαρθρωτικών αλλαγών».

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει τα εξής:

1. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νομοταγείς επιχειρήσεις δεν είναι μόνον ο αριθμός των Κυριακών κατά τις οποίες επιτρέπεται να έχουν ανοικτά τα καταστήματά τους, αλλά ποιες από τις προαναφερόμενες μπορούν να ανοίξουν τα εμπορικά τους σημεία χωρίς να παρεμποδιστούν παρανόμως. Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ», στον Δήμο Αθηναίων, όπου το μέτρο ισχύει τυπικά από τις 21 Μαΐου 2017, τα καταστήματα δεν ανοίγουν υπό τον φόβο επεισοδίων, καθώς κάποια που επιχείρησαν να λειτουργήσουν δέχθηκαν επιθέσεις από ομάδες διαδηλωτών.

2. Με τα κριτήρια που εφαρμόζονται, ουσιαστικά αναιρείται το επιχείρημα ότι όλη η χώρα είναι ένας απέραντος και φιλόξενος τουριστικός προορισμός. Επίσης, οι Ελληνες που επισκέπτονται μιαν άλλη πόλη για τουριστικούς λόγους αποκλείονται από το ευεργέτημα της ανοικτής αγοράς, ενώ καταδικάζονται οι τοπικές επιχειρήσεις σε μαρασμό ή σε υπεκφυγή μέσω έκνομων ενεργειών όπου πιθανόν περιλαμβάνεται και το παράνομο άνοιγμα των καταστημάτων.

3. Οφείλει η πολιτεία να δώσει σαφείς εξηγήσεις με αντικειμενική επιχειρηματολογία για τους λόγους βάσει των οποίων εξαιρούνται τα εμπορικά κέντρα από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές κατά τη θερινή περίοδο ενώ συνιστούν βασικό πόλο έλξης τουριστών – επισκεπτών – καταναλωτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο δείκτης τουριστικής επισκεψιμότητας δεν συναρτάται μόνο με το κριτήριο της εγγύτητας σε παραθαλάσσιο χώρο ή του αριθμού των κλινών φιλοξενίας επισκεπτών, αλλά και με το κριτήριο του προορισμού σε μεγάλα εμπορικά σημεία.

4. Παρέχεται το δικαίωμα σε μικρά και μεσαία καταστήματα να ανοίγουν, αν και δεν το επιθυμούν, ενώ αντίθετα τα άλλα μεγαλύτερα εμπορικά σημεία που το επιθυμούν στερούνται του δικαιώματος αυτού. Με αυτόν τον τρόπο διασαλεύεται ο υγιής ανταγωνισμός, ο οποίος είναι ο μοναδικός παράγων που προάγει τη μείωση των τιμών.

5. Το μήνυμα που μεταφέρεται προς όλους τους υποψήφιους επενδυτές είναι ότι η χώρα δεν επιθυμεί μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες εκτός των άλλων είναι και φορείς υγιούς επιχειρηματικότητας

Το εμπόριο και οι υπηρεσίες συνιστούν έναν από τους τρεις βασικούς πυλώνες μεγέθυνσης του ΑΕΠ στη χώρα μας, όταν υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες δημοσιονομικής πίεσης θα ήταν απαραίτητη η εφαρμογή δημόσιων πολιτικών που απελευθερώνουν την αγορά από τα δεσμά του προστατευτισμού και εξασφαλίζουν τη λειτουργία της με όρους ισονομίας και ισοπολιτείας, ώστε να συμβάλουν στην αποσυμπίεση της κρίσης, στην ενθάρρυνση της ζήτησης και στην ανάταξη της ψυχολογίας της αγοράς, καταλήγει ο ΣΕΛΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή