Στη Λευκωσία από Βούτση ο «φάκελος της Κύπρου»

Στη Λευκωσία από Βούτση ο «φάκελος της Κύπρου»

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως αυτές διαγράφονται έπειτα από το διαπιστωθέν, εξαιτίας της τουρκικής στάσης, αδιέξοδο στον πρόσφατο κύκλο διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, αλλά και όπως μπορούν να «χρωματιστούν» από πρωτοβουλίες της Αθήνας και της Λευκωσίας, βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο ειδικών διαδικασιών στο Κοινοβούλιο.

Εν αρχή, ο κ. Αλ. Τσίπρας θα ενημερώσει, ύστερα από πρωτοβουλία του και σύμφωνα με ειδικό άρθρο του Κανονισμού της Βουλής, την εθνική αντιπροσωπεία για το εθνικού ενδιαφέροντος αυτό ζήτημα, ακριβώς σε συνέχεια των συζητήσεων που έγιναν στο πλαίσιο των πρόσφατων διαπραγματεύσεων. Στο εν λόγω άρθρο του Κανονισμού αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός «για την έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση της Βουλής», μπορεί να ζητήσει «να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση». Επιπρόσθετο ενδιαφέρον, αναμφιβόλως, προσδίδει στη σημερινή έκτακτη διαδικασία και το γεγονός ότι βάσει του ίδιου άρθρου «οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης» του πρωθυπουργού, ενώ προβλέπεται για όλους και δυνατότητα δευτερολογίας, με τον πρωθυπουργό να κλείνει (με τριτολογία) τη συζήτηση. Τούτων δοθέντων, η διαδικασία ουσιαστικά αναμένεται να εξελιχθεί σε μια άτυπη «προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση» σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Το ενδιαφέρον για το Κυπριακό, πάντως, δεν θα ολοκληρωθεί ως προς την κοινοβουλευτική του διάσταση με το τέλος αυτής της συζήτησης. Οπως έγινε γνωστό, αμέσως μετά ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης αναμένεται να προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βούτσης, σε συνέχεια σχετικής ενημέρωσης που έγινε χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων, θα ενημερώσει την Ολομέλεια πως το αμέσως προσεχές διάστημα θα μεταβεί στην Κύπρο, πιθανότατα επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, μεταφέροντας τα απόρρητα αρχεία του φακέλου της Κύπρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή