Σήμα διεύρυνσης της Ν.Δ. από Μητσοτάκη

Σήμα διεύρυνσης της Ν.Δ. από Μητσοτάκη

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμα ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν σημαίνει και χαλάρωση των αντιπολιτευτικών τόνων απέναντι σε μια κυβέρνηση που διαλύει τη χώρα, στίγμα προθέσεων για το επόμενο διάστημα, αλλά και μηνύματα στα στελέχη του κόμματος αναμένεται να απευθύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. την Τετάρτη.

Η πρώτη μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. θα γίνει η αφορμή προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να εξαπολύσει νέα εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση τόσο για τα νέα μέτρα λιτότητας με τα οποία δέσμευσε ο πρωθυπουργός τη χώρα και σε χρόνο μεταγενέστερο της λήξης του προγράμματος και για την οικονομία που πληρώνει το κόστος των καθυστερήσεων όσο και για τη «σκοτεινή» περίοδο που διανύει η χώρα εξαιτίας των πιέσεων και των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στους θεσμούς και στη Δικαιοσύνη (με αιχμή του δόρατος την εμπλοκή του Π. Καμμένου στην υπόθεση «Noor 1»).

Αναφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κάνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. και στα του νεοδημοκρατικού οίκου με αιχμή την ανάγκη ανανέωσης και διεύρυνσης της Ν.Δ. Εκεί, δεν αποκλείεται να διαμηνύσει ότι το κόμμα θα προχωρήσει και ότι όποιος δεν μπορεί να ακολουθήσει θα μείνει πίσω.

Και ενώ η κυβέρνηση φαίνεται ότι καθυστερεί τη συζήτηση για την πρόταση της Ν.Δ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την «εξωθεσμική» εμπλοκή του ΥΠΕΘΑ στην υπόθεση «Noor 1» –κατά πάσα πιθανότητα η σχετική συζήτηση θα διεξαχθεί την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, με επικρατέστερη ημερομηνία την 25η του μηνός– η Πειραιώς συντηρεί ψηλά την υπόθεση μιας άλλης Εξεταστικής, αυτής για το πώς οδηγήθηκε η χώρα το 2015 στο τρίτο μνημόνιο, στα capital controls και στη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Διερεύνηση της υπόθεσης, την οποία η Πειραιώς επιμένει ότι καθιστούν ακόμη πιο επιβεβλημένη οι αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τόσο τις λεπτομέρειες του Plan X που αποκάλυψε ο Kορεάτης σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη, Γκλεν Κιμ, όσο και τις επισημάνσεις του κ. Βαρουφάκη ότι τόσο ο κ. Αλ. Τσίπρας όσο και οι κ. Γ. Δραγασάκης και Ν. Παππάς γνώριζαν τις λεπτομέρειες του σχεδίου ήδη από τον Νοέμβριο του 2014 » – σχέδιο που είχε παρουσιαστεί και ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου το 2015. «Η εξεταστική επιτροπή γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ», επιμένει η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Γ. Τσιρώνη ότι ο κ. Βαρουφάκης είχε πράγματι παρουσιάσει το σύστημα παράλληλων πληρωμών στο υπουργικό συμβούλιο.

«Εγινε ή όχι παρουσίαση από τον πρώην ΥΠΟΙΚ του σχεδίου για “παράλληλο σύστημα πληρωμών” σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου ή άλλου κυβερνητικού οργάνου;» διερωτώνται εννέα βουλευτές της Ν.Δ. (ανάμεσά τους, οι κ.κ. Ντ. Μπακογιάννη, Μ. Βορίδης, Χ. Σταϊκούρας και Κ. Τσιάρας) με ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, όπου ζητούν να τους κατατεθούν τα έγγραφα των ημερησίων διατάξεων των συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου 2015.

Για το Κυπριακό

Οξυνση των τόνων δεν αναμένεται από την πλευρά της Ν.Δ. στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Εξάλλου, βασική φιλοσοφία του κ. Μητσοτάκη είναι ότι η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για φωνές ούτε για μικροκομματικά παιχνίδια. Αντιθέτως, είναι πεδίο όπου θα πρέπει να αναζητούνται συγκλίσεις και «εθνική γραμμή» στην υπηρεσία των συμφερόντων της χώρας. Σε αυτήν τη λογική, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνταχθεί με τη βασική γραμμή της Αθήνας στο Κυπριακό. Δεν αποκλείεται, πάντως, να ψέξει τον κ. Τσίπρα ότι σήκωσε τον πήχυ ψηλά το προηγούμενο διάστημα καλλιεργώντας μεγάλες προσδοκίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή