ΕΛΛΑΔΑ

Σε λειτουργία 24ωρη μονάδα ΠΕΔΥ στην Αλεξάνδρας

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ανοικτή σε 24ωρη βάση είναι από χθες η μονάδα υγείας ΠΕΔΥ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ειδικότερα, χθες τέθηκε σε λειτουργία ειδικό τμήμα της μονάδας το οποίο υποδέχεται και εξυπηρετεί 24 ώρες το 24ωρο ασθενείς με έκτακτα προβλήματα υγείας. Για τον λόγο αυτό έχει διατεθεί ειδικός χώρος εντός της μονάδας με ξεχωριστή είσοδο, στην οποία έχει αναρτηθεί ειδική επιγραφή με τον τίτλο «Κέντρο Παροχής Εκτακτης Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης». Στόχος είναι η αποσυμφόρηση των εφημερευόντων νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου που δέχονται κάθε χρόνο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών περισσότερους από ένα εκατομμύριο ασθενείς, πολλοί εκ των οποίων θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Το Κέντρο Παροχής Εκτακτης Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης της μονάδας ΠΕΔΥ Αλεξάνδρας, δέχεται ασθενείς που προσέρχονται με ιδία μέσα και οι οποίοι εκτιμάται ότι σε μεγάλο ποσοστό δεν χρήζουν εισαγωγής σε νοσοκομείο. Η στελέχωση του Κέντρου έγινε με γιατρούς της μονάδας καθώς και άλλων δομών Υγείας του Λεκανοπεδίου που ανταποκρίθηκαν σε σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με τη διευθύντρια της μονάδας κ. Κύρα Ζαμάγια, η «πρόσκληση» κρίθηκε αναγκαία για την κάλυψη της 24ωρης λειτουργίας τους καλοκαιρινούς μήνες και προκειμένου να λάβουν τις άδειες τους οι γιατροί της μονάδας. Σημειώνεται ότι η ομάδα «εφημερίας» του Κέντρου αποτελείται από οκτώ γιατρούς και έξι άτομα νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό προσωπικό. Ασφαλή συμπεράσματα για την «απήχηση» του Κέντρου στους πολίτες δεν μπορούν ακόμα να εξαχθούν, αφού ακόμα δεν είναι γνωστή η 24ωρη λειτουργία του στο ευρύ κοινό.

Κατάθεση νομοσχεδίου

Αρχές Αυγούστου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), το οποίο αυτή τη στιγμή είναι υπό επεξεργασία στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Αυτή την εκτίμηση έκανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε ειδική εκδήλωση στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου παρουσίασε τον σχεδιασμό για τη νέα ΠΦΥ. Αυτός περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του οικογενειακού γιατρού και τη δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας-ΤΟΜΥ. O στόχος είναι έως το τέλος του 2017 να έχουν τεθεί σε λειτουργία 239 ΤΟΜΥ σε αστικές περιοχές της χώρας. Η νέα ΠΦΥ θα λειτουργεί ως «φίλτρο» για το ΕΣΥ, καθώς θα θεσπιστεί σύστημα παραπομπών των πολιτών από τον οικογενειακό γιατρό σε εξειδικευμένους γιατρούς και νοσοκομεία. Για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ θα προκηρυχθούν 3.000 θέσεις συμβασιούχων γιατρών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ