43.000 άνεργοι εργάστηκαν σε κοινωφελή προγράμματα σε 325 δήμους

43.000 άνεργοι εργάστηκαν σε κοινωφελή προγράμματα σε 325 δήμους

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν 3.000 έργα υποδομής, περισσότερες από 1.600 παρεμβάσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας και πλήθος κοινωνικών υπηρεσιών παρασχέθηκαν, μέσω της Νέας Γενιάς Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, για τη βελτίωση της καθημερινότητας δεκάδων χιλιάδων πολιτών. Απασχολήθηκαν 43.000 άνεργοι σε 325 δήμους της χώρας.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνονται στην αναφορά της ομάδας εργασίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Τα προγράμματα που σχεδιάστηκαν από την αν. υπουργό Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, απευθύνονται στους μακροχρόνια ανέργους, σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο, στους ανέργους μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης και σε ανέργους χαμηλού εισοδήματος και με χαμηλά προσόντα.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος εργάζονται επί 8 μήνες, σε έργα και υπηρεσίες που προσδιορίστηκαν εξαρχής από τους δήμους.

Στις καινοτομίες της νέας κοινωφελούς εργασίας εντάσσεται η παρακολούθηση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας της πορείας των έργων, αλλά και η δυνατότητα που δίνεται στους ανέργους να βελτιώσουν το βιογραφικό τους, μέσα από προγράμματα εκμάθησης στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, που συνοδεύονται από πιστοποίηση ή παρακολουθώντας σεμινάρια κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Στην πρώτη φάση της κοινωφελούς σε 17 δήμους-θυλάκους υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας, ένας στους δύο συμμετείχε στην κατάρτιση. Μάλιστα, η κατάρτιση στην πληροφορική αξιολογήθηκε ως σημαντική ωφέλεια από τους ίδιους τους εργαζομένους.

Σύμφωνα με την αναφορά της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, στους 325 δήμους συνολικά:

Ανακατασκευάζονται και συντηρούνται 1.500 κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις και κοινόχρηστοι χώροι, υλοποιούνται περισσότερα από 400 έργα οδοποιίας, αναδιαμορφώνονται περισσότερα από 1.000 πάρκα και χώροι πρασίνου, γίνονται 1.600 παρεμβάσεις, όπως ψηφιοποίηση και οργάνωση των υπηρεσιών.

Ειδικότερα, τα στοιχεία στους 17 δήμους-θυλάκους υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας δείχνουν ότι:

• Οι 8 στους 10 που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι μακροχρόνια άνεργοι.

• Οι 6 στα 10 άτομα είναι άνω των 45 ετών και είχαν να εργαστούν περισσότερο από 3 χρόνια.

• Το 78% των ωφελουμένων είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή