Πρωτοφανής σύγκρουση Κυβέρνησης – Δικαιοσύνης

Πρωτοφανής σύγκρουση Κυβέρνησης – Δικαιοσύνης

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοφανής σύγκρουση έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης, με αφορμή τις παρεμβάσεις τόσο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, όσο και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.

Το έντονα συγκρουσιακό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί το τελευταίο διάστημα πυροδοτήθηκε ακόμα περισσότερο μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης προ ημερών στη Βουλή, με τις οποίες άφηνε να εννοηθεί ότι δικαστές ή εισαγγελείς δεν έκαναν τη δουλειά τους τα προηγούμενα χρόνια. Η Ενωση Εισαγγελέων, εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία έκανε λόγο για επιθέσεις εναντίον της Δικαιοσύνης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στο πλαίσιο του διήμερου Φόρουμ για την ενίσχυση της ακεραιότητας στον δημόσιο τομέα, που πραγματοποιεί η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, απάντησε στην Ενωση Εισαγγελέων, καταλογίζοντάς της «μια έντονα αντικυβερνητική διάθεση και εξίσου έντονη συντεχνιακή νοοτροπία». Παράλληλα, προκαλεί εκ νέου τους Εισαγγελείς κάνοντας λόγο για «κατρακύλα» της εμπιστοσύνης των πολιτών στον θεσμό της Δικαιοσύνης.

Οπως είπε χαρακτηριστικά:

«Υπενθυμίζω ότι η Ένωση Εισαγγελέων, όπως άλλωστε και όλες οι δικαστικές ενώσεις είναι σωματεία με επιστημονική αποστολή. Παρόλα αυτά το τελευταίο διάστημα δείχνουν μια έντονα αντικυβερνητική διάθεση και εξίσου έντονη συντεχνιακή νοοτροπία. Αναρωτιέμαι αν αυτοί που υπέγραψαν την ανακοίνωση προβληματίζονται άραγε γιατί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της δικαιοσύνης έχει κατρακυλήσει τα τελευταία 15 χρόνια στους αντίστοιχους δείκτες καταγραφής. Γνωρίζουν ότι η δικαιοσύνη έχει κατρακυλήσει στην 9η θέση από πλευράς αξιοπιστίας και 20 μονάδες προς τα κάτω ως προς τα ποσοστά των Ελλήνων που την εμπιστεύονται;

Αυτά που είπα στη Βουλή και προκάλεσαν την ανακοίνωση της Ενωσης Εισαγγελέων είναι απλώς μετριοπαθής επανάληψη των όσων συζητά δημόσια ο ελληνικός λαός και όσα συζητούν κάτ' ιδίαν, όταν βρίσκονται μόνοι τους οι Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς. Πρόβλημα δεν ήταν ποτέ η αποκάλυψη της αλήθειας αλλά η συγκάλυψή της».

Υπενθυμίζεται ότι χθες οι εισαγγελείς με ανακοίνωση της Ενώσεως τους, μέσω της οποίας τοποθετούνται για τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου στη Βουλή αλλά και τις αλλεπάλληλες δηλώσεις και αναρτήσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, έθεσαν ευθέως θέμα Δημοκρατίας. Η Ενωση Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της, την οποία υπογράφουν μέλη της διοίκησής της, πλην του προέδρου της Δημήτρη Ασπρογέρακα, τοποθετείται σκληρά στις υπουργικές δηλώσεις και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι οι επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης και των λειτουργών τους θέτουν ευθέως θέματα προστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος.

«Οι αδικαιολόγητες και ατεκμηρίωτες επιθέσεις εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, βάλλουν ευθέως κατά της ίδιας της Δημοκρατίας και όταν προέρχονται από φορείς εξουσίας που είναι ταγμένοι να υπηρετούν και να προστατεύουν την Δημοκρατία, συνιστούν φαινόμενο λυπηρό και επικίνδυνο για αυτήν», τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ σε άλλο σημείο καλείται ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης να καταθέσει ότι στοιχεία έχει στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα για δικαστές η εισαγγελείς για τους οποίους άφησε προ ημερών στη Βουλή να εννοηθεί, ότι δεν έκαναν τη δουλειά τους τα προηγούμενα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είχε επιτεθεί κατά της Ενωσης Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, με αφορμή την απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για τον χρόνο παραγραφής των φορολογικών ελέγχων, κάτι που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με τους δικαστές του ΣτΕ να χαρακτηρίζουν τον Πολάκη ως «αστοιχείωτο».

Εξάλλου κ. Πολάκης είχε κατηγορήσει τους δικαστές του ΣτΕ για προσπάθεια να «κουκουλώσουν τη ληστεία της δεκαετίας του εκσυγχρονισμού των Ολυμπιακών Αγώνων, των εξοπλισμών και του πάρτυ στην Υγεία».

Και όλα αυτά τη στιγμή που η τοποθέτηση της κ. Βασιλικής Θάνου ως άμισθη προϊσταμένη στο νομικό γραφείο της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού ρίχνει κι άλλο «λάδι στη φωτιά».

Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσε αίσθηση καθώς η κ. Θάνου ολοκλήρωσε την θητεία της ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου την 30η Ιουνίου και, μόλις 10 ημέρες αργότερα, τοποθετείται στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Οπως ήταν αναμενόμενο η τοποθέτηση προκάλεσε μπαράζ αντιδράσεων από πολιτικά στελέχη που επιτίθενται στην κυβέρνηση για αυτή την πρωτοβουλία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή