ΚΟΣΜΟΣ

Πρόωροι θάνατοι και ψεύτικες ειδήσεις

Η έντονη φημολογία για τον θάνατο του Ζεράρ Ντεπαρντιέ συγκίνησε χιλιάδες ανθρώπους.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Χιλιάδες άνθρωποι πίστεψαν ότι ο αγαπημένος τους ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ είχε πεθάνει, εξαιτίας μιας ανάρτησης στο Facebook με την οποία ανακοινωνόταν ο θάνατός του.

«Στις 11 το πρωί, περίπου, την Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017, απεβίωσε ο αγαπημένος μας ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ γεννήθηκε, στις 27 Δεκεμβρίου του 1948, στο Σατορού. Θα μας λείψει, αλλά δεν θα τον λησμονήσουμε.

Παρακαλούμε εκφράστε τη συμπάθεια και τα συλλυπητήριά σας, σχολιάζοντας και κάνοντας like σε αυτή τη σελίδα».

Η σελίδα «R.I.P. Gerard Depardieu» στο Facebook πήρε σχεδόν ένα εκατομμύριο like. Εκατοντάδες θαυμαστές του ηθοποιού, που μεταξύ άλλων έχει ενσαρκώσει τον Οβελίξ και τον Σιρανό ντε Μπερζεράκ, έσπευσαν να συλλυπηθούν για τον θάνατο του 68χρονου ειδώλου τους.

Ομως, η είδηση ήταν ψευδής! Για μία ακόμη φορά, ειδήσεις «πεθαίνουν» μια διασημότητα.

Το Σάββατο, 8 Ιουλίου, εκπρόσωποι του ηθοποιού επιβεβαίωσαν ότι ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ δεν είναι νεκρός: «Μπήκε στη μακριά λίστα των διασημοτήτων που έχουν γίνει θύματα αυτής της φάρσας. Είναι ακόμη ζωντανός και καλά στην υγεία του, πάψτε να πιστεύετε ό,τι βλέπετε στο Ιντερνετ».

Πολλοί, βλέποντας την «είδηση» του θανάτου του, ήσαν δύσπιστοι, καθώς είχαν πάρει το μάθημά τους από τους «θανάτους» πολλών διασημοτήτων τους τελευταίους μήνες. Αλλοι εξοργίστηκαν. Πρόσφατη σφυγμομέτρηση που διεξήγαγε το Celebrity Post έδειξε πως το 76% των ερωτηθέντων δεν θεωρεί πια ότι είναι αστείο η φημολογία για τον θάνατο του Ντεπαρντιέ. Πολλοί, όμως, πίστεψαν. Και δεν μπήκαν καν στον κόπο να σκεφτούν ότι ο θάνατος ενός σημαντικού ηθοποιού θα ήταν είδηση στα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα. Και ότι η είδηση αυτή δεν υπήρχε.

Μήπως, στη συνείδηση πολλών, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο αυτοχριζόμενος «πολίτης-δημοσιογράφος» έχουν, πλέον, οριστικά αντικαταστήσει τα καθιερωμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης; Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελεί μία αλήθεια, αλλά στην πραγματικότητα τα πολλά «fake news» που κυκλοφορούν μέσω Διαδικτύου καθιστούν πιο απαραίτητη από ποτέ την ύπαρξη των συμβατικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ