Μητσοτάκης: «Η επίκληση εθνικής ενότητας δεν μπορεί να είναι σημαία ευκαιρίας»

Μητσοτάκης: «Η επίκληση εθνικής ενότητας δεν μπορεί να είναι σημαία ευκαιρίας»

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λύση εκτός πλαισίου ΟΗΕ, plan B, plan C, καθώς και ό,τι άλλο υπονόησε η τουρκική πλευρά, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, είναι εκτός συζήτησης», ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση για το Κυπριακό που είναι σε εξέλιξη. Παράλληλα κατηγόρησε την Τουρκία για «γεωστρατιγικές επιδιώξεις και αντιλήψεις άλλης εποχής» που την εγκλώβισαν σε μια άκαμπτη στάση. 

Χαρακτήρισε δε, θετικό το γεγονός ότι στην παγκόσμια κοινή γνώμη όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται το δίκαιο των ελληνικών και κυπριακών θέσεων, και υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της, όπου και αν αυτές βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένης της ΑΟΖ. 

Ταυτοχρόνως, ο πρόεδρος της ΝΔ κατέστησε σαφές ότι είναι επιθυμητές οι στέρεες, όπως είπε, σχέσεις, με την Τουρκία, στη βάση όμως του διεθνούς Δικαίου, όπως διευκρίνισε.

«Πέραν της εμμονής σε δυσλειτουργικές συζητήσεις για την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού η Άγκυρα απέκλεισε τη δυνατότητα σύγκλισης στα ζητήματα ασφάλειας, εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων. Ο γεωστρατιγικός έλεγχος Κύπρου αποτελεί σταθερή επιδίωξη της Τουρκίας. Φάνηκε στην αμετακίνητη θέση να διατηρηθεί το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και ο κατοχικός στρατός. Δεν είμαστε όμως στο 1960. Δεν διανύουμε την εποχή των αδέσμευτων και της χούντας» συνέχισε και πρόσθεσε: «Ένα νέο περιβάλλον έχει διαμορφωθεί χάρη σε αποφάσεις ΟΗΕ και την ένταξη Κύπρου στην ΕΕ. Είναι παρωχημένες και ανεδαφικές λογικές των εγγυήσεων και κατοχικών στρατευμάτων».

«Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να απολαμβάνουν τα αγαθά δημοκρατίας και ασφάλειας και δεν μπορούν να ισχύουν ασφυκτικές επιτηρήσεις» είπε επίσης κατά την ομιλία του οαρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να ξεκαθαρίσει πως «Μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να είναι αποδεκτή».

Γενναία η στάση του Αναστασιάδη

Μίλησε, επίσης, για γενναία στάση του πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και ότι είναι θετικό το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν παρέκκλινε από την πάγια εθνική γραμμή, ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει και συμπαρίσταται. Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι ύστερα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα η προσπάθεια πρέπει να εκκινήσει ξανά και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι περισσότεροι στην παγκόσμια κοινή γνώμη αντιλαμβάνονται το δίκαιο των ελληνικών και των κυπριακών θέσεων.

«Στη ΝΔ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως η Κύπρος έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές όπου κι αν βρίσκονται. Επ'αυτού σημείωσε πως η διαδικασία επίλυσης του κυπριακού δεν συνδέεται με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου επί της ΑΟΖ της και σωστά ο κ. Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί δεν έχουν σχέση με την ευθύνη της Τουρκίας για το ναυάγιο των συνομιλιών.

«Καμία αμφισβήτηση δεν είναι νοητή. Καμία ενέργεια παρεμπόδισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου δεν είναι αποδεκτή», συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως είναι προφανές ότι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά και από την επίλυση του κυπριακού και πως πρέπει η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας να μείνει ζωντανή. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προκλήσεις της Τουρκίας και στο Αιγαίο και πως σε συνδυασμό με προκλητικές δηλώσεις που αμφισβητούν την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος και υπονομεύουν το κύρος της συνθήκης της Λωζάνης, διαμορφώνουν δυσάρεστη κατάσταση.

«Πιστεύουμε ότι στα εθνικά και οι προκλήσεις στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης. Η επίκληση της εθνικής ενότητας δεν μπορεί να είναι σημαία ευκαιρίας. Δεν μπορεί να είναι αναγκαστική καταφυγή μόνο στα δύσκολα. Αυτή η συμπαγής γραμμή να υπηρετείται από όλους. Συμπεριφορές ρηχού εντυπωσιασμού, επιπόλαιας αυτοπροβολής και μικροκομματικής εκμετάλλευσης των εθνικών ευαισθησιών να αποφεύγονται. Να μη δίνουν λαβή στην άλλη πλευρά. Κύριε Τσίπρα αυτό είναι δικό σας χρέος να διασφαλιστεί. Διαφορετικά είστε συνυπεύθυνος για τις συμπεριφορές αυτές και τις συνέπειες που μπορεί να έχουν. Τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να μπαίνουν στη ζυγαριά ενδοκυβερνητικών ισορροπιών. Είναι πολύ σοβαρά για να αντιμετωπίζονται από ορισμένους με ελαφρότητα», είπε μεταξύ άλλων, ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή