Ο Τόνι και η Φαίδρα

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελλάδα, καλοκαίρι 1961. Ο Άντονι Πέρκινς και η Μελίνα Μερκούρη στα γυρίσματα της «Φαίδρας» του Ζυλ Ντασσέν. Η ταινία βασίζεται στον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη και στη «Φαίδρα» του Ρακίνα, με παραλλαγμένα τα στοιχεία της ερωτικής ιστορίας. Η σεναριογράφος της Μαργαρίτα Λυμπεράκη τοποθετεί τον μύθο στην Ελλάδα του ’60. Η Φαίδρα-Μερκούρη, σύζυγος του βαθύπλουτου εφοπλιστή Θάνου Κυρίλη, που τον υποδύεται ο Ραλφ Βαλόνε, είναι ερωτευμένη με τον γιο του από τον πρώτο του γάμο, τον Αλέξη, τον ψηλόλιγνο Πέρκινς.

Η Μερκούρη τότε βρίσκεται στο καλλιτεχνικό της απόγειο διεθνώς. Το ίδιο και ο Πέρκινς. Ο Ντασσέν έχει αντέξει τα χτυπήματα που του κατάφερε ο μακαρθισμός όταν ο Ελία Καζάν τον είχε καρφώσει ως «κομμουνιστή» και εγκαθιστάμενος στη Γαλλία, μετά τα πρώτα δύσκολα χρόνια, είχε γυρίσει το θρυλικό «Ριφιφί» και έπειτα την παγκόσμια επιτυχία «Ποτέ την Κυριακή». Τα γυρίσματα της «Φαίδρας» έγιναν στην Ελλάδα, στο Λονδίνο και στο Παρίσι. Μάλιστα, στις 29 Ιουλίου 1961 προκλήθηκε επεισόδιο στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ιδιοκτησίας τότε του Σταύρου Νιάρχου, καθώς ξαφνικά ανεστάλη η έγγραφη άδεια για τη λήψη σκηνών στις εγκαταστάσεις τους. Το θέμα διευθετήθηκε. Αργότερα, μέσα στο 1961, η Μελίνα εθεάθη σε κλαμπ των Παρισίων να διασκεδάζει μέχρι πρωίας με τον μεγάλο οικονομικό -και όχι μόνο- αντίπαλο του Νιάρχου, τον Αριστοτέλη Ωνάση. Η Φαίδρα εκδικήθηκε… ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή