ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι επιφυλάξεις Μητσοτάκη για το «φάκελο της Κύπρου»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε νεότερη παρέμβασή του στη συζήτηση στη Βουλή για το Κυπριακό, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τέσσερις επισημάνσεις.

Πρώτον είπε ότι άκουσε τον κ. Καμμένο να αναφέρει ότι για πρώτη φορά σε διαπραγμάτευση για τον Κυπριακό ετέθη ζήτημα εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων με τόσο μεγάλη έμφαση.

«Είναι λάθος αυτό κ. Καμμένε. Αποτελεί πάγια ελληνική θέση. Καταθέτω δήλωση του κ. Κουμουτσάκου, τότε εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, το 2008», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Δεύτερον, με αφορμή σχετική τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε τον κίνδυνο όσο περνά ο χρόνος και δεν βρίσκεται λύση να θεωρήσουν οι επόμενες γενιές ότι το πλαίσιο στο οποίο γίνεται η προσπάθεια επίλυσης είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε πως είναι θετικό το γεγονός ότι σε επίπεδο ΟΗΕ τίθεται το θέμα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων με μεγαλύτερη έμφαση.

Τρίτον, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στο Φάκελο της Κύπρου εξέφρασε την επιφύλαξή του για το χρόνο υλοποίησης αυτής της απόφασης και τέταρτον με αφορμή αναφορά του Βασίλη Λεβέντη για το θέμα της ΠΓΔΜ, υπενθύμισε ότι επίσημη και επικυρωμένη θέση από την ελληνική αντιπροσωπεία υπάρχει και είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, όπως αποτυπώθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 και μετά τις διαπραγματεύσεις στο Βουκουρέστι.

«Το ερώτημα είναι κ. πρωθυπουργέ και κ. Καμμένε αν αυτή η θέση αντιπροσωπεύει την κυβερνητική πλειοψηφία», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ