Και δελτίο… εμπρησμών;

Κύριε διευθυντά

Οταν είναι πασιφανές ότι όλες σχεδόν οι καταστροφικές πυρκαγιές είναι έργο εμπρηστών, αφού κατά κανόνα ξεκινούν από περισσότερα του ενός, και μάλιστα στρατηγικά, σημεία, δεν κατανοώ τη σκοπιμότητα της εκδόσεως κάθε φορά και μεγάλης προβολής από τα ΜΜΕ λεπτομερούς δελτίου των επιμέρους περιοχών στις οποίες υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Η προειδοποίηση του κοινού για κίνδυνο πυρκαγιών αρκεί να είναι γενική και χωρίς την αναφορά συγκεκριμένων περιοχών ώστε να επιστήσει την προσοχή όλου του πληθυσμού.  Η παράθεση όμως συγκεκριμένων περιοχών όπου ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά μεγάλος, τους μόνους που εξυπηρετεί είναι τους επίδοξους εμπρηστές, οι οποίοι έτσι γνωρίζουν πότε ακριβώς και πού πρέπει να ενεργήσουν, ώστε οι πυρκαγιές που θα προκαλέσουν, και τις οποίες έχουν ασφαλώς προσχεδιάσει, να έχουν τα χειρότερα αποτελέσματα. Τέτοια βοήθεια από την πολιτεία τούς είναι εξαιρετικά χρήσιμη αν όχι απαραίτητη, και είναι μεγάλο και εγκληματικό λάθος να τους παρέχεται και μάλιστα με τέτοια επιμονή και ευρεία δημοσιότητα.  Για τον προφανή αυτό λόγο θα πρέπει να απαγορευθεί η ανακοίνωση μέσω των ΜΜΕ των ευαίσθητων κάθε φορά περιοχών και η σχετική λεπτομερής ενημέρωση να γίνεται εμπιστευτικά μόνο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, για δε το ευρύ κοινό να γίνεται μόνο μια γενική ενημέρωση, χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένες περιοχές.

Με την ευκαιρία, θέλω να σημειώσω ότι είναι τουλάχιστον αφελές κάθε φορά που έχουμε πυρκαγιά που ξεκινά ταυτόχρονα από περισσότερα σημεία να λέγεται ότι υπάρχουν υπόνοιες εμπρησμού, αφού αυτό είναι καταφανές και υπερβαίνει ακόμα και τη λαϊκή ρήση «τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια».

Ιωαννης Γ. Κουλουρης, Δρ. Μηχ/γος Ηλ/γος ΕΜΠ, Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή