Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Και δελτίο... εμπρησμών;

Κύριε διευθυντά
Οταν είναι πασιφανές ότι όλες σχεδόν οι καταστροφικές πυρκαγιές είναι έργο εμπρηστών, αφού κατά κανόνα ξεκινούν από περισσότερα του ενός, και μάλιστα στρατηγικά, σημεία, δεν κατανοώ τη σκοπιμότητα της εκδόσεως κάθε φορά και μεγάλης προβολής από τα ΜΜΕ λεπτομερούς δελτίου των επιμέρους περιοχών στις οποίες υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Η προειδοποίηση του κοινού για κίνδυνο πυρκαγιών αρκεί να είναι γενική και χωρίς την αναφορά συγκεκριμένων περιοχών ώστε να επιστήσει την προσοχή όλου του πληθυσμού.  Η παράθεση όμως συγκεκριμένων περιοχών όπου ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά μεγάλος, τους μόνους που εξυπηρετεί είναι τους επίδοξους εμπρηστές, οι οποίοι έτσι γνωρίζουν πότε ακριβώς και πού πρέπει να ενεργήσουν, ώστε οι πυρκαγιές που θα προκαλέσουν, και τις οποίες έχουν ασφαλώς προσχεδιάσει, να έχουν τα χειρότερα αποτελέσματα. Τέτοια βοήθεια από την πολιτεία τούς είναι εξαιρετικά χρήσιμη αν όχι απαραίτητη, και είναι μεγάλο και εγκληματικό λάθος να τους παρέχεται και μάλιστα με τέτοια επιμονή και ευρεία δημοσιότητα.  Για τον προφανή αυτό λόγο θα πρέπει να απαγορευθεί η ανακοίνωση μέσω των ΜΜΕ των ευαίσθητων κάθε φορά περιοχών και η σχετική λεπτομερής ενημέρωση να γίνεται εμπιστευτικά μόνο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, για δε το ευρύ κοινό να γίνεται μόνο μια γενική ενημέρωση, χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένες περιοχές.

Με την ευκαιρία, θέλω να σημειώσω ότι είναι τουλάχιστον αφελές κάθε φορά που έχουμε πυρκαγιά που ξεκινά ταυτόχρονα από περισσότερα σημεία να λέγεται ότι υπάρχουν υπόνοιες εμπρησμού, αφού αυτό είναι καταφανές και υπερβαίνει ακόμα και τη λαϊκή ρήση «τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια».

Ιωαννης Γ. Κουλουρης, Δρ. Μηχ/γος Ηλ/γος ΕΜΠ, Αθήνα

Κύριλλος, Μεθόδιος και ...γεωπολιτική

Κύριε διευθυντά
Η επιστολή του διακεκριμένου καθηγητού κ. Αντωνίου-Αιμιλίου Ταχιάου («Καθημερινή», 1 Ιουλίου 2017), που έθεσε εκτός σοβαρής συζήτησης κάθε αμφισβήτηση της ελληνικής καταγωγής των αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου, παρακινεί στην επισήμανση δύο ιστορικών αλληλουχιών, η μία εκ των οποίων έχει σχέση ακριβώς με το θέμα των δύο Θεσσαλονικέων φωτιστών των Σλάβων. Στην πρώτη «Προς Θεσσαλονικείς» επιστολή του ο Απόστολος Παύλος τους λέγει: «[…] αφ’ υμών γαρ εξήχηται ο λόγος του Κυρίου. Ου μόνον εν τη Μακεδονία και εν τη Αχαΐα, αλλά και εν παντί τόπω η πίστις υμών η προς τον Θεόν εξελήλυθεν, ώστε μη χρείαν έχειν υμάς λαλείν τι». Η αλληλουχία –αλλά και μια ευκρινής γεωπολιτική νομοτέλεια– έγκειται στο γεγονός ότι αυτό που έγινε μία φορά με τους Θεσσαλονικείς του 1ου αιώνος, (εξήχησις = διάδοση της χριστιανικής πίστης) επαναλήφθηκε τον 9ο αιώνα με το έργο των Ελλήνων φωτιστών, έτσι που τα λόγια του Αποστόλου Παύλου, που ήταν διαπιστωτικά να ηχούν ως προφητικά. Αλλά και η δεύτερη ιστορική αλληλουχία φυλάσσει στοιχεία γεωπολιτικής νομοτέλειας. Πρόκειται για δύο γεγονότα, το πολύ γνωστό υπόμνημα του Αλ. Μαυροκορδάτου προς τον Γεώργιο Κάνιγκ και το μάλλον «άγνωστο» υπόμνημα του Ανδρέα Παπανδρέου προς τα Ιδρύματα Φορντ και Ροκφέλερ. Με το πρώτο υπόμνημα, ο φιλέλληνας υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας καλείται να αντιληφθεί αυτό που ήταν άξονας της πολιτικής του: Οτι δηλαδή μια Ελλάδα ισχυρή στο μαλακό υπογάστριο της ρωσικής άρκτου θα ήταν μεγάλο κέρδος για την Αγγλία. Βεβαίως, ο Μαυροκορδάτος για το συμφέρον της Ελλάδος τα έγραφε αυτά. Με το δεύτερο υπόμνημα, οι παράγοντες των δύο αμερικανικών ιδρυμάτων –που «έβλεπαν τον εαυτό τους ως θεραπαινίδες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής» («Ο Ανδρέας Παπανδρέου και η εποχή του». Τόμος Α΄, σελ. 130, ειδική έκδοση για το «Βήμα»)– ενημερώνονταν για το γεγονός ότι «[…] αν δεν δρομολογηθούν –στην Ελλάδα του 1960–αλλαγές από ανθρώπους και δυνάμεις που βλέπουν με συμπάθεια τη Δύση, τότε σίγουρα θα τις αναλάβουν δυνάμεις που πρόσκεινται στη Σοβιετική Ενωση […]» (στο ίδιο, σελ. 146). Το υπόμνημα του Ανδρέα Παπανδρέου διευκρινίζει περαιτέρω, ότι «[…] έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να επιστρέψω στην Ελλάδα και να συνεισφέρω στο μέτρο των δυνάμεών μου, στην ανάπτυξη της χώρας μου. Πιστεύω, επίσης, ότι μ’ αυτή την ενέργεια υπηρετώ τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και, συνεπώς, συμβάλλω στην προώθηση της Δυτικής οπτικής». (Στο ίδιο, σελ. 150). Είναι εμφανές ότι υπηρετείται και στις δύο περιπτώσεις η «στρατηγική περικύκλωση» της Ρωσίας που μακροημερεύει ασχέτως καθεστώτος και ιδεολογίας. Τέλος, ειδικά, για το πρώτο κεφάλαιο της παρούσης, ας σημειωθεί ότι στη νέα παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης, επιβλητικός και κατανυκτικός εν τη σιωπή του, εξηχεί εντούτοις, ιδίως προς τον βορειοδυτικό γείτονα, τη μεγάλη αλήθεια για την ελληνικότητα των Κυρίλλου και Μεθοδίου ο πέτρινος Σταυρός που έστειλε προ 20ετίας το Πατριαρχείο Μόσχας στους Θεσσαλονικείς, σε αναγνώριση της ιστορικής προσφοράς τους.

Γερασιμος Μιχ. Δωσσας, Θεσσαλονίκη

«Εύγε για τον νικητή του Survivor»

Kύριε διευθυντά
Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος τελικός του Survivor και δίκαια νικητής ανακηρύχθηκε o Γιώργος Αγγελόπουλος. Δεν σας κρύβω ότι υπήρξα ένθερμη οπαδός αυτού του ριάλιτι, αλλά το ενδιαφέρον μου εστιαζόταν αποκλειστικά και μόνο στο αγωνιστικό μέρος του Survivor. Εκφράζω, λοιπόν, τον αμέριστο θαυμασμό μου για όλους τους συμμετέχοντες γιατί πράγματι οι διάφορες αθλητικές δοκιμασίες και τα αγωνίσματα ήταν ιδιαιτέρως απαιτητικά κυρίως για ανθρώπους που δεν ήσαν αθλητές. Και οι τέσσερις εναπομείναντες παίκτες ήταν άξιοι να κερδίσουν τον τίτλο του νικητή, αλλά ο Γιώργος Αγγελόπουλος έδωσε μια τιτάνια μάχη μόνος του στο τελευταίο ομαδικό αγώνισμα απέναντι στους 5 παίκτες των «μαχητών», διότι η άξια συμπαίκτριά του Ευρυδίκη ήταν τραυματισμένη. Πραγματοποίησε δηλαδή, εάν δεν κάνω λάθος, 15 φορές την τρομερά δύσκολη αθλητική διαδρομή, αντιμετωπίζοντας τους 5 αντιπάλους του και τελικά βγήκε νικητής ύστερα από μία τέτοια άνιση αναμέτρηση. Δεν είμαι κανένα κοριτσόπουλο, είμαι μάνα και γιαγιά, αλλά υπηρέτησα τον αθλητισμό και βασικά τη χιονοδρομία μια ολόκληρη ζωή και θέλησα να εκφράσω τον θαυμασμό μου για το αγωνιστικό μέρος του Survivor.

Μελιτα Τσουτρελη Μπενα, Παλαιά πρωταθλήτρια χιονοδρομίας

Επιστολή ακατάλληλη για τα παιδιά

Κύριε διευθυντά
Αννα Μισέλ: «Αντε, ρε, από δω. Φύγε, ρε, από δω». Λιάνα προς Αννα Μισέλ: «Τώρα γιατί με καπακώνεις; Μάζεψε τη βρωμόγλωσσά σου. Κλείσε το στόμα σου, μωρή».

Λοβέρδος προς Κατρούγκαλο: «Εσύ είσαι κλέφτης».

Λοβέρδος προς Κασιμάτη: «Τώρα καταλαβαίνω το βρώμικο παιχνίδι σου. Δεν ντρέπεσαι;».

Παπαδόπουλος προς Ραχήλ: «Σούργελο, σκουπίδι».

Αδωνις προς Πολάκη: «Είσαι κότα λειράτη, βρωμογάιδαρε Πολάκη».

Πολάκης προς Αδωνι: «Είσαι βουτηγμένος στα σκ...».

Τσακνής προς Ραχήλ: «Βγάλε το σκασμό. Σκάσε».

Στιχομυθία μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ:

– Εσύ θα ψηφίσεις μείωση συντάξεων και αφορολογήτου;

– Εσείς θα φέρετε πίσω τα 240 εκατομμύρια και τα 400 του ΠΑΣΟΚ; Ντροπή. Για να μείνετε στην καρέκλα, συμπράξατε με τον αιώνιο εχθρό σας, το ΠΑΣΟΚ.

– Κοίτα ποιος μιλάει. Αυτός που, το αριστερό κόμμα του, συνεργάζεται με τον ακροδεξιό Καμμένο.

– Ομως δεν μου απάντησες. Θα ψηφίσεις τα νέα μέτρα;

– Απάντησέ μου κι εσύ, αν θα ζητήσετε την έκδοση του Χριστοφοράκου.

...Και ο φουκαράς ο Παμεινώντας γουρλώνει και τρίβει τα μάτια του μπροστά στο χαζοκούτι. Πού είσαι, Τσιφόρε... θα είχες σίγουρα ανεπανάληπτες πηγές έμπνευσης...

Δαναη Πανοπουλου – Εκπαιδευτικός

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ