Σκληρή κριτική Κεφαλογιάννη: αιφνιδιαστική κατάργηση των πνευματικών δικαιωμάτων συγγραφέων και εκδοτών

Σκληρή κριτική Κεφαλογιάννη: αιφνιδιαστική κατάργηση των πνευματικών δικαιωμάτων συγγραφέων και εκδοτών

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή κριτική στην ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού άσκησε η βουλευτής Α' Αθηνών και αρμόδια τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με το Σχέδιο Νόμου για τη Συλλογική Διαχείριση Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων.

Η κ. Κεφαλογιάννη στηλίτευσε τις παλινωδίες της κυβέρνησης και απευθυνόμενη προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου την κάλεσε να απαντήσει σε ένα κρίσιμο πολιτικό ερώτημα:

«Πώς ένα νομοσχέδιο που έχει δοθεί στη διαβούλευση από τον Δεκέμβριο του 2015, χρειάζεται 3 (συνολικά) Υπουργούς Πολιτισμού και τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για να καταλήξει εδώ που κατέληξε; Αναρωτιέμαι αν έχετε συνειδητοποιήσει το μέγεθος της αναστάτωσης και των προβλημάτων, που προκαλέσατε με τις αλλοπρόσαλλες κινήσεις σας.

Θα σας το πω εξαρχής και χωρίς περιστροφές. Οι Έλληνες δημιουργοί κινδυνεύουν με πτώχευση. Το ελληνικό τραγούδι κινδυνεύει με αφανισμό. 

Η ιστορία δεν θα γράψει ούτε τις καλές προθέσεις του κ. Ξυδάκη, ούτε τις ακατανόητες παλινωδίες του κ. Μπαλτά, ούτε φυσικά τις μικροκομματικές ίντριγκες του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έχει ΜΟΝΟ το δικό σας όνομα δίπλα σε μια τεράστια αποτυχία.

Ποτέ ξανά ένα νομοσχέδιο δεν γράφτηκε και ξαναγράφτηκε, εν κρυπτώ τις περισσότερες φορές, και μετά την αρχική διαβούλευση, τόσες πολλές φορές. Ποτέ ξανά ένα νομοσχέδιο δεν αναστάτωσε τόσο πολύ, δεν έφερε σε αμηχανία, απόγνωση, ρήξη, τον κόσμο των δημιουργών. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, είναι να έχουμε στα χέρια μας μια κακοραμμένη νομοθετική κουρελού».

Η κ. Κεφαλογιάννη προσέθεσε πως «είναι απορίας άξιο, πώς μια εναρμόνιση Κοινοτικής οδηγίας, πως μια ορθή παράλληλη κίνηση του τότε υπουργού Ν.Ξυδάκη για έλεγχο της ΑΕΠΙ, εξελίχθηκε σε ένα μείζον πρόβλημα για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα μείζον τελικά πρόβλημα κυβερνητικής αξιοπιστίας απέναντι σε χρήστες και δημιουργούς», επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση κατάφερε να βάλει «αυτογκόλ» και να χάσει την ουσία, τις εντυπώσεις, τους δημιουργούς που τη στήριξαν και, κυρίως, την ευκαιρία να κάνει μία μεγάλη, ουσιαστική τομή.

Η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ν.Δ. ανέδειξε, σημείο προς σημείο, τις παθογένειες του νομοσχεδίου, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει, σαφώς, για την κατάσταση στην ΑΕΠΙ και τις δικές της πρωτοβουλίες ενώ υπογράμμισε ότι, μέσω διατάξεων που δεν ετέθησαν σε διαβούλευση, επιχειρείται, εντελώς αιφνιδιαστικά, η κατάργηση των πνευματικών δικαιωμάτων συγγραφέων και εκδοτών.

Κλείνοντας την, επί της αρχής, ομιλία της, η κ. Κεφαλογιάννη κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε άμεσες βελτιώσεις: «Έχετε μπροστά σας την ευκαιρία να κάνετε τις διορθώσεις που πρέπει να γίνουν. Να λειτουργήσετε προς όφελος των χιλιάδων δημιουργών, συγγραφέων, εκδοτών, των χιλιάδων χρηστών που αγωνιούν.

Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα συμβεί αυτό… Το μόνο που αναρωτιέμαι είναι αν δεν θέλετε, ή αν δεν μπορείτε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή