Απεργία του επικουρικού προσωπικού νοσοκομείων

Απεργία του επικουρικού προσωπικού νοσοκομείων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πανελλαδική κινητοποίηση του προσωπικού που υπηρετεί στο ΕΣΥ με ελαστικές σχέσεις εργασίας διοργανώνει σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Ειδικότερα, η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε 24ωρη απεργία το επικουρικό προσωπικό, τους εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ, με συμβάσεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και τους εργολαβικούς εργαζόμενους σε καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Το αντίστοιχο προσωπικό των νοσοκομείων της Αττικής θα πραγματοποιήσει πεντάωρη στάση εργασίας από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ. Παράλληλα, διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 π.μ. έξω από το υπουργείο Υγείας. Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς ενημερώνει ότι καλύπτει όλους τους εργαζόμενους-μέλη των τοπικών σωματείων που θέλουν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, υπενθυμίζοντας ότι εδώ και χρόνια αγωνίζεται για σταθερή, μόνιμη δουλειά για όσους εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία.

Η Ομοσπονδία διεκδικεί τη μονιμοποίηση του προσωπικού που υπηρετεί με ελαστικές μορφές απασχόλησης σε ΕΣΥ, Πρόνοια και ΕΚΑΒ, προειδοποιώντας ότι η απόλυση του προσωπικού αυτού θα τινάξει στον αέρα τη λειτουργία των νοσοκομείων. Υπενθυμίζεται ότι μόνο οι επικουρικοί γιατροί στο ΕΣΥ ανέρχονται σε 1.300 και καλύπτουν –κατά δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού– «ζωτικές ανάγκες στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας». Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι συμβάσεις λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου 2017. Οπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας, δρομολογείται η παράταση της θητείας τους για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο και ήδη προετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση.

Η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι η μόνη λύση είναι η μονιμοποίηση του προσωπικού, προειδοποιώντας «δεν θα δεχθούμε η κυβέρνηση να δημιουργήσει νέα γενιά συμβασιούχων σε ομηρία στα νοσοκομεία για ψηφοθηρικούς λόγους». Οπως αναφέρει, «οι συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων δεν αποτελούν λύση, καθότι υπηρεσίες Επιτροπών του Ελεγκτικού Συνεδρίου αρνούνται να υπογράψουν τα εντάλματα πληρωμής του επικουρικού προσωπικού επικαλούμενες ότι ξεπέρασαν το 24μηνο απασχόλησης με ανανεούμενες συμβάσεις». Η Ομοσπονδία εστιάζει ιδιαίτερα στους εργολαβικούς εργαζόμενους σε υποστηρικτικές υπηρεσίες, σημειώνοντας ότι σε πολλά νοσοκομεία προκήρυξαν ή ετοιμάζονται να προκηρύξουν διαγωνισμούς για τη σύναψη συμβάσεων εργασίας γι’ αυτές τις υπηρεσίες, που θα οδηγήσει σε πολλές απολύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή