Ο Μπ. Τζόνσον κατηγορεί την Ε.Ε. για εκβιασμό

Ο Μπ. Τζόνσον κατηγορεί την Ε.Ε. για εκβιασμό

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα χρήματα που ζητούν οι Βρυξέλλες από το Λονδίνο για να υπάρξει συναινετικό διαζύγιο ισοδυναμούν με εκβιασμό, δήλωσε χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. Οσο για το τι θα κάνει η κυβέρνησή του αν οι Ευρωπαίοι επιμείνουν, η απάντησή του ήταν απροσδόκητα ανέμελη για Βρετανό διπλωμάτη: «Ασ’ τους να κουρεύονται» ή «άσ’ τους να λένε, δεν θα πάρουν τίποτα», όπως θα μπορούσε να αποδώσει κανείς την αγγλική έκφραση « (they can) go whistle».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιμένει να υπάρξει διακανονισμός για τον οικονομικό λογαριασμό του Brexit προτού ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στις δύο πλευρές, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας. Για να κλείσει ο διακανονισμός οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι θα χρειαστούν δεκάδες δισ., ίσως και 100 δισ. ευρώ. Το Λονδίνο θεωρεί εξωπραγματικό αυτό το ποσό, αν και έχει δηλώσει ότι θα τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές του προτού δρομολογηθεί το Brexit. Σε πιο διπλωματικούς τόνους από τον Μπόρις Τζόνσον κινούνταν, την ίδια ώρα, ο υπουργός για θέματα Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, σε μια άλλη αίθουσα του Γουεστμίνστερ. Ενημερώνοντας τη Βουλή των Λόρδων, ο κ. Ντέιβις εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει αρκετή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες μέχρι το φθινόπωρο, ώστε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ να δεχθεί την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαβουλεύσεων, που θα αφορά τη μελλοντική εμπορική σχέση Ε.Ε. – Βρετανίας.

Αναγνώριση ευθυνών

Η Τερέζα Μέι εκφώνησε χθες εφ’ όλης της ύλης πολιτική ομιλία στο Λονδίνο ενόψει της αυριανής επετείου για τον ένα χρόνο από την ανάληψη των πρωθυπουργικών της καθηκόντων. Αφού αναγνώρισε τις ευθύνες της για την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των Συντηρητικών, στις πρόσφατες εκλογές που η ίδια προκάλεσε, εμφανίστηκε αποφασισμένη να κερδίσει «τη μάχη των ιδεών» και ανοιχτή σε κάθε θετική πρόταση της αντιπολίτευσης. Αφορμή για την ομιλία της κ. Μέι στάθηκε η δημοσιοποίηση μελέτης που είχε παραγγείλει η ίδια πριν από έναν χρόνο για την αποτελεσματικότερη προστασία των εργατικών δικαιωμάτων στην εποχή της ελαστικής απασχόλησης. Η έκθεση που συνέταξε επιτροπή υπό τον Μάθιου Τέιλορ, γενικό διευθυντή της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών, Μεταποίησης και Εμπορίου, συνιστά σειρά μέτρων για τους μερικώς ή προσωρινώς απασχολούμενους, όπως ο ελάχιστος μισθός και η ασφάλιση. Δεν είναι, όμως, βέβαιο ότι η Τερέζα Μέι θα εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προτάσεις της Επιτροπής, αν κρίνει κανείς από τη χθεσινή, διφορούμενη τοποθέτησή της: «Αποφεύγοντας να το παρακάνουμε στη ρύθμιση της αγοράς εργασίας, θα φροντίσουμε να έχουν οι άνθρωποι τα δικαιώματα και την προστασία που χρειάζονται».

Τέλος, το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο SkyNews μετέδωσε χθες, επικαλούμενο ανώτερη κυβερνητική πηγή, ότι η προαναγγελθείσα επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Βρετανία θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή