ΤΕΡΝΑ: «Πράσινο» ομόλογο 60 εκατ. για επενδύσεις σε ΑΠΕ

ΤΕΡΝΑ: «Πράσινο» ομόλογο 60 εκατ. για επενδύσεις σε ΑΠΕ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να επενδύσει στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, έως το 2019 ο όμιλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Οι επενδύσεις αφορούν τον χώρο των ΑΠΕ στην Ελλάδα (αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 44 MW στις Περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας) και στο εξωτερικό (αιολικό πάρκο στις ΗΠΑ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 159,6 MW). Υπενθυμίζεται ότι ήδη κατά την πενταετία 2012-2016, η εισηγμένη έχει τοποθετήσει 600 εκατ. ευρώ στον συγκεκριμένο κλάδο.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δρομολογούμενη έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους έως 60 εκατ. ευρώ, μέσω της προσφοράς 60.000 ομολογιών, αξίας 1.000 ευρώ εκάστη. Σήμερα, έχει προγραμματιστεί η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της διοίκησης της εταιρείας, το εν λόγω δάνειο είναι επί της ουσίας ένα «πράσινο» ομόλογο (green bond), καθώς τα κεφάλαια που θα αντληθούν, θα επενδυθούν αποκλειστικά σε έργα ΑΠΕ.

Αμεσος στόχος της εταιρείας είναι να υπερβεί το 1 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι τις αρχές του 2018, ενώ για τα αμέσως προσεχή χρόνια στοχεύει στον διπλασιασμό της ισχύος στα 2 GW. Σημειωτέον ότι, σήμερα, η εταιρεία διαθέτει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 738 MW, εκ των οποίων 468 MW στην Ελλάδα, 138 MW στις Ηνωμένες Πολιτείες, 102 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία. Μάλιστα, ολοκληρώνοντας τους επόμενους μήνες νέα αιολικά πάρκα που κατασκευάζει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό θα επιτύχει τον στόχο των 1.000 MW (1GW) εγκατεστημένης ισχύος μέχρι τις αρχές του 2018.

Μέρος του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας αφορά και τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, όπου τις επόμενες μέρες αναμένεται η υπογραφή της ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα) με την Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ θα ακολουθήσει και η αντίστοιχη ΣΔΙΤ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία εκκρεμεί επί σειράν ετών. Παράλληλα, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη σταδιακή ωρίμανση και της νέας γενιάς επενδύσεων για την τριετία 2017-2019. Κυρίαρχη θέση σε αυτές κατέχουν οι επενδύσεις στον χώρο της αποθήκευσης ενέργειας μέσω αντλησοταμιεύσεων σε Αμφιλοχία και Κρήτη (Αμάρι), συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 800 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, οι αντλησοταμιεύσεις αποτελούν τον ιδανικό τρόπο για αποθήκευση ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς συνδυάζουν παραγωγή πράσινης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, αποθήκευση ενέργειας και έργα εξαιρετικά αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Επιπλέον, το επενδυτικό πρόγραμμα της προσεχούς τριετίας περιλαμβάνει και τη συνέχιση των επενδύσεων στον τομέα της αιολικής ενέργειας, όπου προωθούνται σημαντικά έργα, όπως π.χ. στην Κρήτη και στη Νότια Εύβοια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή