Στο παγκόσμιο της Θεσσαλονίκης χτυπάει η «καρδιά» της ελληνικής ιστιοπλοΐας

Στο παγκόσμιο της Θεσσαλονίκης χτυπάει η «καρδιά» της ελληνικής ιστιοπλοΐας

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία… παραγωγική αθλητική κυψέλη έχουν μετατραπεί τις τελευταίες εβδομάδες οι εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης με αφορμή τη διοργάνωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος 470, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη στη «νύφη του Θερμαϊκού». Ολυμπιονίκες, πρωταθλητές κόσμου, Ευρώπης και Ελλάδος στηρίζουν τους αγώνες και προσφέρουν τις «υπηρεσίες» τους προκειμένου να ολοκληρωθούν με άρτιο τρόπο.

Από την επιτροπή καταμέτρησης μέχρι την επιτροπή αγώνων, παντού υπάρχουν παλαιοί αθλητές που έχουν δοξάσει τα ελληνικά χρώματα και, τώρα, θέλουν, μέσα από μία επιτυχημένη διοργάνωση, να προβάλουν την ελληνική ιστιοπλοΐα σε όλο τον κόσμο. Η χρυσή Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου βρίσκεται, κάθε μέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ στον ΝΟΘ και βοηθάει όπου της ζητηθεί. Η νέα γενιά της ιστιοπλοΐας (Έλληνες και ξένοι) την βλέπει ως ίνδαλμα και πολλοί αθλητές ζητάνε τις συμβουλές της. «Με μεγάλη χαρά δέχτηκα να αναλάβω το πρόγραμμα ανάπτυξης της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Κλάσης «470», εν όψει του παγκοσμίου πρωταθλήματος, ώστε να βοηθήσω στη διάδοση του αγωνίσματος σε χώρες που κάνουν τα πρώτα βήματά τους στην κατηγορία, όπως Ν. Αφρική, Εκουαδόρ, Ινδία και Φιλιππίνες. Δέκα αθλητές και αθλήτριες πραγματοποίησαν μία εβδομάδα προπονητικό σεμινάριο όπου αναλύσαμε τις βασικές αρχές του 470, «τριμάρισμα» και «ταξίδεμα», και αυτή την εβδομάδα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν για πρώτη φορά σε παγκόσμιο πρωτάθλημα της κλάσης.

Το γεγονός ότι η ίδια η κλάση υποστηρίζει τέτοιες ενέργειες είναι σε απόλυτη συμφωνία με την τάση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να βοηθήσει τη συμμετοχή αναπτυσσόμενων χωρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες και παράλληλα να αυξήσει τη συμμετοχή των γυναικών ιστιοπλόων», δήλωσε στην «Κ» η Ολυμπιονίκης, η οποία την επόμενη εβδομάδα (17/7 – 11/8) θα διοργανώσει στον Ναυτικό Όμιλο Βούλας το πρώτο καλοκαιρινό καμπ για παιδιά ηλικία 5-12, εμπνευσμένο από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του «America’s Cup”, που έλαβε χώρα τον προηγούμενο μήνα στις Βερμούδες. 

Ανάμεσα στους πρωτεργάτες για την ανάληψη της διοργάνωσης ήταν ο Ανδρέας Κοσματόπουλος.

Στο παγκόσμιο της Θεσσαλονίκης χτυπάει η «καρδιά» της ελληνικής ιστιοπλοΐας-1

Ο Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής των 470, ως μέλος του Δ.Σ. της κλάσης, έχει και έναν επιπλέον λόγο να στηρίξει τους αγώνες καθώς στον ΝΟΘ έμαθε ιστιοπλοΐα: «Από την πρώτη στιγμή αγκάλιασα την ιδέα να διεξαχθεί το παγκόσμιο στη Θεσσαλονίκη και, πριν από δυο χρόνια, μαζί με τον πρόεδρο του ΝΟΘ Ακη Τσαλίκη, το διεκδικήσαμε και καταφέραμε να έρθει εδώ. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος διότι στον Όμιλο όπου έμαθα ιστιοπλοΐα φιλοξενείται μία τόσο μεγάλη διοργάνωση. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε και τη νέα γενιά των Ελλήνων αθλητών, καθώς θα έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν δίπλα από τους καλύτερους αθλητές του κόσμου και να εμπνευστούν από αυτούς».

Στην Οργανωτική Επιτροπή και στην επιτροπή ενστάσεων βρίσκεται ο Αλεξανδρος Ταγαρόπουλος, ένας αθλητής που έχει στην τροπαιοθήκη του διεθνείς διακρίσεις και μετάλλια από διάφορες κατηγορίες (Tornado, 470, J24 κλπ).

Στο παγκόσμιο της Θεσσαλονίκης χτυπάει η «καρδιά» της ελληνικής ιστιοπλοΐας-2

«Ο αγώνας είναι μεγάλος, γίνεται στο σπίτι μας και θέλουμε να πετύχει. Εάν δε βοηθήσουμε όλοι δε θα μπορέσουμε να το πετύχουμε. Δεν είναι μία τυχαία διοργάνωση, πρόκειται για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της πιο πολυπληθής ολυμπιακής κατηγορίας και έχουμε σημειώσει, ήδη, ρεκόρ συμμετοχών σε αθλητές και χώρες. Γνωρίζουμε πως γίνονται οι καλοί αγώνες. Αυτό θέλει πολλή δουλειά και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι όλα πάνε πάρα πολύ καλά, αλλά εδώ θα είμαστε μέχρι την Κυριακή για να μας κρίνουν οι αθλητές και οι παράγοντες όταν ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα», δήλωσε στην «Κ» ο πρωταθλητής, τον οποίο τον είδαμε να βοηθάει από τις μεταφορές μέχρι… στις γλίστρες των σκαφών.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεισφορά και της νέας γενιάς της ιστιοπλοΐας. Οι περισσότεροι από τους νεαρούς ιστιοπλόους του ΝΟΘ εργάζονται ως εθελοντές και μέσα από τις δραστηριότητές τους θα μπορέσουν να αποκομίσουν εμπειρίες που θα τους βοηθήσουν στην αγωνιστική τους καριέρα.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή