Απειλή για αντίποινα από Μόσχα προς Αμερική

Απειλή για αντίποινα από Μόσχα προς Αμερική

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Η Ρωσία είναι έτοιμη να απελάσει τριάντα Αμερικανούς διπλωμάτες και να κατάσχει αμερικανικές ιδιοκτησίες σε αντίποινα για τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον εις βάρος της. Αυτό άφησαν να διαρρεύσει στην εφημερίδα «Ιζβέστια» στελέχη του ρωσικού ΥΠΕΞ, ενώ παρόμοιες δηλώσεις είχαν κάνει και άλλοι αξιωματούχοι στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο η αμερικανική κυβέρνηση Ομπάμα είχε απελάσει 35 Ρώσους διπλωμάτες και είχε κλείσει δύο συγκροτήματα που ανήκαν σε ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Ηταν η απάντηση των ΗΠΑ στις καταγγελίες για ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές. Αν ο Τραμπ αποφασίσει την επιστροφή των δύο κτιρίων στη Ρωσία, θα εδραιώσει την εικόνα του ως υποχειρίου του Κρεμλίνου στα μάτια των αντιπάλων του. Αν όμως αυτό δεν συμβεί, η Μόσχα είναι πιθανό να προβεί στις απελάσεις και σε αντίστοιχες κατασχέσεις αμερικανικών διπλωματικών κτιρίων. Δεν είναι η πρώτη φορά που εκτοξεύονται τέτοιου είδους απειλές και είναι πιθανό να έχουν στόχο να αυξήσουν την πίεση στην Ουάσιγκτον ενόψει αμερικανορωσικών συνομιλιών για το ζήτημα.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Siemens φέρεται να αναθεωρεί ορισμένες από τις επιχειρηματικές σχέσεις της με τη Ρωσία, αφότου δύο τουρμπίνες της εμφανίστηκαν στην Κριμαία, μια περιοχή που υπόκειται σε ευρωπαϊκές κυρώσεις στον τομέα της τεχνολογίας ενέργειας. Ο γερμανικός κολοσσός παρείχε τις τουρμπίνες στη Ρωσία, αλλά εκείνες, ερήμην της, κατέληξαν στην Κριμαία. Γι’ αυτό η Siemens προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της δικής της ρωσικής κοινοπραξίας, που παράγει τις συγκεκριμένες τουρμπίνες, καθώς και εναντίον ρωσικής κρατικής εταιρείας στην οποία η κοινοπραξία πούλησε τις τουρμπίνες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή