Νέες αποδοκιμασίες κατά Πολάκη και Παπαγγελόπουλου

Νέες αποδοκιμασίες κατά Πολάκη και Παπαγγελόπουλου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνεται η σύγκρουση κυβέρνησης και Δικαιοσύνης με «σημείο αιχμής» την κριτική του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τον χρόνο παραγραφής των φορολογικών ελέγχων, αλλά και δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη Βουλή, σύμφωνα με τις οποίες η Δικαιοσύνη επέδειξε αδράνεια στη διερεύνηση της ανάμειξης του Γιάννου Παπαντωνίου σε υποθέσεις «μιζών» για τα εξοπλιστικά συστήματα.

Δύο ακόμη δικαστικές ενώσεις, η Ενωση Διοικητικών Δικαστών και η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αποδοκίμασαν σε οξείς τόνους την κριτική των δύο αξιωματούχων της κυβέρνησης, ενώ ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον κ. Πολάκη και ιδίως στον κ. Παπαγγελόπουλο –ο οποίος προέρχεται από το δικαστικό σώμα–, κατέστη με δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ Γιώργος Παναγιωτόπουλος. «Τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να ανακαλύψουν “μονοπάτια” προκειμένου να παραβιάσουν απόφασιν ανωτάτου δικαστηρίου. Γράφουν μαντινάδες, για να λοιδορήσουν δικαστικούς λειτουργούς τους οποίους εκτός από τυφλούς, αποκαλούν και κωφούς, απαρνούμενοι με τον τρόπο αυτό “την ίδια τους τη μάνα και το πατρικό τους σπίτι” μέσα στο οποίο ανδρώθηκαν», σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «καταρράκωση θεσμών» και «καθεστώς στυγνής δικτατορίας». Ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ ζήτησε από τους δικαστικούς λειτουργούς «να γυρίσουν την πλάτη σε όλους όσοι ασχημονούν και υβρίζουν την Ελληνική Δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι «όλοι αυτοί δεν είναι μόνον νομικά άσχετοι, είναι και θεσμικά κατάπτυστοι». Μάλιστα, ο κ. Παναγιωτόπουλος άφησε αιχμές και σε βάρος της «υπηρεσιακής ηγεσίας των δικαστηρίων, που παραμένει τελείως σιωπηλή», ενώ «κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα εκτοξεύοντο ασχημίες και ύβρεις κατά της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

Προβληματισμός

Για «ανοίκειες και θεσμικά επικίνδυνες για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου δηλώσεις στελεχών της εκτελεστικής εξουσίας», σε βάρος της Δικαιοσύνης, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εκφράζοντας παράλληλα «τον βαθύτατο προβληματισμό της για τις συνεχείς και ολοένα κλιμακούμενες επιθέσεις σε βάρος της Δικαιοσύνης κάθε φορά που δημοσιεύονται δικαστικές αποφάσεις οι οποίες δεν συνάδουν με συγκεκριμένες θέσεις και επιλογές της εκτελεστικής εξουσίας».

Τα «πυρά» της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών εστιάζονται στον κ. Πολάκη και το σκέλος της τοποθέτησής του που αφορά στην υποχρέωση των δικαστών να υποβάλουν «πόθεν έσχες». Οι διοικητικοί δικαστές χαρακτηρίζουν «απρεπείς», «συκοφαντικές» και «αναρμοδίως εκφρασθείσες» τις τοποθετήσεις Πολάκη «ότι οι δικαστές δεν θέλουν δήθεν να καταθέτουν πόθεν έσχες», διευκρινίζοντας ότι δεν εναντιώθηκαν στην υποβολή «πόθεν έσχες» αλλά στις διατάξεις που προβλέπουν ότι ο έλεγχος των δηλώσεων θα γίνεται από «όργανο μη συγκροτούμενο τουλάχιστον κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς» και οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Τη στάση της κυβέρνησης καταδίκασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, ο οποίος επισήμανε ότι «γίνεται προσπάθεια να φανεί ότι η Δικαιοσύνη εμποδίζει τη φιλολαϊκή διάσταση της κυβερνητικής πολιτικής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή