Μητσοτάκης: Ευθύνες στην Τουρκία, εύσημα σε Αναστασιάδη

Μητσοτάκης: Ευθύνες στην Τουρκία, εύσημα σε Αναστασιάδη

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στήριξη στην κοινή γραμμή Αθήνας – Λευκωσίας που χαράχτηκε πάνω στην «κόκκινη γραμμή» της κατάργησης των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων επανέλαβε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, επιρρίπτοντας την ευθύνη για το τελευταίο αδιέξοδο στην Αγκυρα και αποδίδοντας εύσημα στη στάση του Ν. Αναστασιάδη. Μηνύματα απηύθυνε τόσο προς την Αγκυρα ότι καμία αμφισβήτηση και παρεμπόδιση άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι νοητή όσο και προς τα κυβερνητικά στελέχη –προφανώς φωτογραφίζοντας τον Π. Καμμένο– ότι τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ελαφρότητα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. απέδωσε το ναυάγιο στην αδιαλλαξία της Αγκυρας που εγκλωβίστηκε σε «γεωστρατηγικές επιδιώξεις και αντιλήψεις μιας άλλης εποχής», με βασική την προσπάθεια ελέγχου της Κύπρου μέσω της παραμονής των κατοχικών δυνάμεων στο νησί χωρίς καταληκτική ημερομηνία πλήρους αποχώρησής τους. «Δεν βρισκόμαστε στο 1960. Δεν είμαστε στον Ψυχρό Πόλεμο. Δεν διανύουμε την εποχή των Αδεσμεύτων» είπε, αναφερόμενος στο «αναχρονιστικό» σύστημα των εγγυήσεων, το οποίο, όπως τόνισε, δεν μπορεί να είναι νοητό σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη «γενναία» και θετική, όπως τη χαρακτήρισε, στάση του Ν. Αναστασιάδη. Δεν ήταν μια διπλωματική ή τυχαία επισήμανση. Κι αυτό διότι ο κ. Μητσοτάκης –μακριά από τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για την «ηρωική» στάση της Αθήνας– έμεινε απλώς στο «θετικό» γεγονός ότι δρώντας στο πλαίσιο της εγγυήτριας δύναμης, η Αθήνα «δεν παρεξέκλινε από την πάγια εθνική γραμμή ότι η Λευκωσία έχει τον πρώτο λόγο». 

«Η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα στηρίζει και συμπαρίσταται», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η Λευκωσία ήταν αυτή που χάραξε τις «κόκκινες γραμμές». Τυχαία δεν ήταν ούτε η επισήμανση ότι η Ν.Δ. στηρίζει μια λύση που θα εφαρμόζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, χωρίς στρατεύματα κατοχής, ξένες εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, θέση η οποία, όπως σημείωσε, «ήταν και επί κυβερνήσεων Ν.Δ. η σταθερή ελληνική θέση». Στη δευτερολογία του, εξάλλου, επισήμανε με νόημα ότι «δεν συνιστά κατάκτηση της ελληνικής κυβέρνησης το γεγονός ότι επανέλαβε αυτό που πάντα αναγνωρίζαμε ότι ήταν στη βάση οποιασδήποτε λύσης του κυπριακού ζητήματος». Τόνισε ότι τα εξωτερικά θέματα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης και αντιπαράθεσης. «Η επίκληση της εθνικής ενότητας δεν μπορεί να είναι σημαία ευκαιρίας» υπογράμμισε, αφήνοντας αιχμές για συμπεριφορές «ρηχού εντυπωσιασμού, επιπόλαιης αυτοπροβολής και μικροκομματικής εκμετάλλευσης εθνικών ευαισθησιών που πρέπει να αποφεύγονται».

Την αποτυχία της κυβέρνησης στην οικονομία και τη «βαθιά βλάβη» που προκαλεί στη λειτουργία των θεσμών θα αναδείξει ο κ. Μητσοτάκης στη σημερινή του ομιλία στην Πολιτική Επιτροπή, όπου θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι εκτρέπεται στον αυταρχισμό. Μήνυμα θα απευθύνει και στο εσωτερικό του κόμματος ότι η Ν.Δ. ανοίγει τις πόρτες της, «μακριά από διχαστικά μηνύματα, δίχως λογικές ρεβανσισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή