Την εθνική συνεννόηση προτάσσει η ΔΗΣΥ, ερωτήματα από Ποτάμι

Την εθνική συνεννόηση προτάσσει η ΔΗΣΥ, ερωτήματα από Ποτάμι

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αναφορές στην ανάγκη τήρησης εθνικής στάσης και αναζήτησης περιβάλλοντος εθνικής συνεννόησης σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα, εμφανίστηκαν χθες στη Βουλή οι αρχηγοί των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με αφορμή τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Δεν έλειψαν, πάντως, και ορισμένες αιχμές είτε για επιλογές ορισμένων κυβερνητικών στελεχών είτε και για την ευρύτερη στάση της κυβέρνησης επί του ζητήματος της επιδίωξης συναίνεσης.

«Οι ευθύνες της Τουρκίας και για την τελευταία αποτυχία είναι δεδομένες. Για μία ακόμη φορά τορπίλισε με τις άκαμπτες θέσεις της την προσπάθεια επίλυσης που αυτή τη φορά έφτασε τόσο κοντά σε ένα θετικό αποτέλεσμα» είπε, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. Και συνέχισε: «Σε συνεννόηση με τον διεθνή παράγοντα, πρέπει να διασφαλιστεί ένα περιβάλλον ασφάλειας και ηρεμίας στην ευρύτερη περιοχή. Σε λίγες ημέρες η Κυπριακή Δημοκρατία ασκώντας νομίμως τα δικαιώματά της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και τις συνθήκες, θα ξεκινήσει έρευνες στην ΑΟΖ της, σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες για υδρογονάνθρακες». Για να προσθέσει: «Εμείς πιστεύουμε βαθιά στην εθνική συνεννόηση και η συζήτηση σήμερα εδώ έδειξε ότι μπορούμε να την πετύχουμε, αλλά όχι μια συνεννόηση α λα καρτ. Εμείς θα μείνουμε συνεπείς σε αυτή τη γραμμή. Το πρόβλημα πρέπει να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, που δεν χάνει ευκαιρία για πόλωση και διχασμό».

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας υποστήριξε πως, «παρά την προσπάθεια όλο το προηγούμενο διάστημα διαμόρφωσης ενός τεχνητού κλίματος ευφορίας, καλλιέργειας προσδοκιών που έχουν βέβαια διαψευστεί κατ’ επανάληψη, οι εξελίξεις γύρω από το κυπριακό πρόβλημα είναι πολύ ανησυχητικές και δείχνουν πως περνάει και σε νέα φάση όξυνσης».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό για το επερχόμενο αδιέξοδο: «Οταν προ ολίγων ημερών συναντήθηκα με τον κ. Τσίπρα, του είπα: “Για το Κυπριακό μην περιμένεις τίποτα. Αδίκως πασχίζετε. Οι Τούρκοι θα έρθουν να τα τινάξουν όλα στον αέρα την τελευταία στιγμή”. Μάρτυς μου είναι ο ίδιος ότι του το είπα».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, αφού επίσης μίλησε για τις ευθύνες της Τουρκίας ως προς το τελευταίο αδιέξοδο, υπογράμμισε πως «η ελπίδα για απελευθέρωση και επανένωση του νησιού πρέπει να κρατηθεί ζωντανή», για να συμπληρώσει: «Δυστυχώς, κ. Τσίπρα, η εικόνα κάποιων υπουργών σας δεν βοηθά στη δημιουργία αισθήματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας στους πολίτες, όσες στολές παραλλαγής και αν αλλάζουν. Αν οι εξηγήσεις που μας δώσατε ακούγοντας τον κ. Κοτζιά δεν συμπίπτουν με τις ερμηνείες που τελικά θα γίνουν στην Κύπρο, στον ΟΗΕ, στην Ε.Ε., τότε τα ερωτήματα θα είναι πολλά. Θα είναι άλλη μια ένδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις, είτε στα οικονομικά είτε στα εθνικά δεν είναι το ισχυρό σας χαρτί». Την έντονη διαμαρτυρία του για τον αποκλεισμό του κόμματός του από τις ενημερώσεις της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση, εξέφρασε ο αρχηγός της Χ.Α. Ν. Μιχαλολιάκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή